Hlavní navigace

Názor k článku Softwarové pirátství v Česku: problém, nebo příležitost? od anonym - http://www.digisys.cz/bsa.htm Vyústění sporu BSA vs. DIGISYS - soubory v...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 5. 2008 14:23

    anonymní
    http://www.digisys.cz/bsa.htm


    Vyústění sporu BSA vs. DIGISYS - soubory v .PDF ke stažení zde.

    BSA - business software aliance versus firma DIGISYS - stav: 1:0 pro DIGISYS.

    Seznamte se blíže se sporem, v němž BSA není stranou žalující, ale žalovanou.

    Na mnoha diskusních fórech i www stránkách se vede diskuse na téma BSA - ochrana práva a nebo organizace, jejíž praktiky často připomínají spíše STB, než cokoli jiného. Ze zkušenosti mohu zodpovědně říct, že kdyby se tak, jako se chovají představitelé BSA CS, chovali zástupci jakékoli " bežné " firmy, už by buď žádnou firmu neměli, nebo by byli v chládku, nejspíše však obojí.

    Již v roce 1997 došlo ve firmě DIGISYS v Českých Budějovicích k razii, jaká se v letech následujících opakovala mnohokrát. Jako jednateli společnosti mi policie při příchodu do sídla firmy sdělila, že uzavřela dvě naše českobudějovické prodejny a že má povolení k prohlídce nebytových prostor. Policejní i civilní auta, " počítačoví experti ", kameraman, prostě totéž jako na dnes již všeobecně známém ¨trháku, odehrávajícím se ve firmě Mironet.

    Vtipné je, proč vlastně k něčemu podobnému došlo právě u nás - obchodníci, nechť zbystří, může se to stát i Vám. Vše se mělo tak, že si koncový zákazník koupil PC, asi za 50 tisíc. A že prý programy nepotřebuje atd., no prostě přesně typ zákazníka, který raději, než za programy, utratí za něco, co se nedá jinak než koupí pořídit.

    Počítač zaplatil, odvezl domů a ....objevil se ještě týž den, že by rád obchod rušil. Komu by se chtělo, upřímně při rabatech, jaké ještě na počítačích tehdy byly... tak říkám jestli něco nefunguje, ne, všechno je v pořádku, ale manželka chce kožich. Přísahám, tohle řekl. Nu tak jsem mu řekl, že paní asi bude muset počkat, ale koupě kožichu prostě nebude důvodem ke zrušení kupní smlouvy. Chvíli se rozčiloval, pak pochopil, že nepochodí a odkráčel.

    A zhruba za 14 dní to začalo: Kontrola z Obchodní inspekce, kontrola z FÚ, kontrola z ŽÚ, v podstatě kdo nás mohl zkontrolovat, udělal to. Podotýkám, bez jediné uložené sankce. Nakonec zřejmě pána napadlo, že nám tedy udělá dusno jinak a podal na nás udání ...BSA. Tak si představte, že udání jednoho přihlouplíka, udání nepodložené jediným důkazem, stačí k tomu, aby k Vám policie vrazila a hrabala se Vám ve věcech. Přesto nenašli žádný důkaz o porušování zákona, leč kopírovali data, zabavovali média atd....jistě Vás potěší, když Vám někdo odnáší 6 let budovanou databázi klientů a samozřejmě Vás ani nenapadne, že by se dala zneužít...

    Následovalo trestní oznámení na mě, coby jednatele společnosti, z tr. činu porušování autor. práva - mimochodem jde o úmyslný tr. čin, tedy ne takový, že by stačilo něco opomenout. Odůvodnění ? Dotyčný nespokojenec do spisu uvedl, že jsme mu na disk nahráli Norton Utilities a Norton Commander. Argumentů proti byla řada, například:

    - Přoč bychom to dělali ? Jaký profit by nám z toho plynul ?

    - Z čeho policie usoudila, že kopie pocházely od nás ?

    - I kdybychom nakonec konstatovali, že NU po zahoření na disku zůstat mohly protože na ně technik prostě zapoměl a nesmazal je, kde je ta trestnost, tedy úmysl ?

    Během vyšetřování policie obeslala několik set lidí a firem, kterým jsme poslední dobou počítač prodávali a dotazovala se jich, zda jsme jim nějaký software na PC ilegálně nahráli. Z několika set dotázaných neodpověděl kromě výše uvedeného nespokojence nikdo kladně.

    Skončilo to tím, že byla amnestie a stíhání bylo zastaveno.

    Rozhodně lze tedy konstatovat, že nebylo prokázáno, že bych se jednak já dopustil trestného činu, a že firma DIGISYS, s.r.o., praktikuje počítačové pirátství. Tím by příběh měl skončit, ale on začal.

    Seděl jsem tak u Internetu a říkal si, copak asi BSA dělá. Kouknu na www.bsa.cz a tam nemůžu věřit vlastním očím: Stálo tam:

    Softwarové pirátství - druhy SW pirátství...rozdělení na a) nelegální uživatele + příklad....a u druhého bodu


    jsem nadskočil: b) PRODEJ HARDWARE - Firmy podnikající v oblasti prodeje počítačů a počítačových programů. Typický příklad - distribuce a prodej nelegálního SW na discích prodávaných počítačů. Konkrétní příklad: Digisys České Budějovice ( instalace nelegálního SW na prodávané PC podle přání zákazníka )

    Pak jsem udělal jediné, co se udělat dalo, a to kontaktoval našeho právníka a dal návrh na podání žaloby. Chtěli jsme 300 000 Kč, stažení lživé informace ze stránek a omluvu. Důvod jasný - poškození jména firmy. Když už jsme uváděni jako příklad pro všechny, to tedy fakt musíme být lumpové.

    No, ale zkuste zjistit, kdo že to vlastně BSA CS je....na adrese nikdo, na telefonu nikdo...schválně, zkuste to. Je to fakt dobře zamaskovaná věc, podívejte se na výpis domén bsa.cz, zatepla.cz, nekradfu.cz atd....nakonec jsme se dostali ke stanovám BSA CS a pak i k panu JUDr. Zdeňku Weigovi....ale to už jsme měli v ruce rozsudek, který zněl:


    Žalovaný ( BSA CS ) je povinen ...se omluvit....a zaplatit 300 000 Kč + 13 735 Kč jako náklady řízení.


    Rozsudek nabyl právní moci dne 15.6.1999 a vydal jej Obvodní soud pro Prahu 8. Bohužel, i když nabyl právní moci, BSA CS se rozhodla prostě nic nezaplatit. Ale jednala. Onu pomlouvačnou informaci stáhla ze stránek prakticky hned po podání žaloby, ale jinak že ...omluva by šla, ale ty peníze, to fakt bude problém.

    Z pana Weiga se zatím stal likvidátor a místo jednatel společnosti se již v korespondenci podepisoval jako : BSA CS v likvidaci, JUDr. Zdeněk Weig, likvidátor.

    Od té doby se stále domáháme téhož, BSA spolupracuje - tedy - dostavují se k soudu.... protože z důvodu nevypořádaného závazku je úřad, pod kterým bylo sdružení registrováno, odmítl zlikvidovat.

    To je zatím celé. Sdružení nejvýznamnějších producentů SW sice uznává, že chybu udělalo, ale proč by za ni platili ? Oni ? Vždyť přece svými aktivitami dávají policii a soudům práci, tak proč by měli nést odpovědnost za něco, co zjevně pohnojili ?

    Výsledek se dostavil jediný - nyní jsou již zatraceně opatrnější, koukněte se na současné reporty o stavu kriminality na jejich stránkách a o konkrétní jméno ani nezavadíte.

    Nechci tímto polemizovat o tom, zda je či není slušné někoho on-line " zatepla " udávat. Ale tvrdím, že i když sdružení zahrnuje skutečně významné firmy ( v té době MICROSOFT, SW 602, Autodesk atd. ), tak se chová jako prevít, který sám není ochoten nést odpovědnost za to, že dalšího poškodil. A paradoxní je, že právě dodržováním práva a snahou o vyvození důsledků z jeho porušování se BSA CS a spol. nejvíce presentují.

    Prosím, má - li někdo podobnou zkušenost, nechť se podělí. Nebude trvat dlouho a mít něco společného s BSA bude něco jako kolaborace s STB...i když - ta neverbovala udavače na Internetu.

    Tímto textem mimochodem ignoruji výhružný dopis právních zástupců MICROSOFT s.r.o., když mi doporučují přehodnotit zveřejnění....jinak jejich kroky " výrazně převýší " moje uspokojení ze zveřejnění.

    Tak je to venku a čekám, jakpak mi Microsoft a jeho ostří hoši BRUCKHAUS - WESTRICK - HELLER - LOBER zkalí mé uspokojení. Zatím mi dobrou náladu kazí leda tak produkty Microsoftu a vědomí, že BSA CS jen překabátila a teď se snaží vyvléct z problémů - likvidací sebe sama. Takže ponaučení zní: Ani fakt, že sdružení zakládal Microsoft, není zárukou, že bude jednat slušně...když se mu to nebude hodit. Otázka pak zní, jak korektní je sám zakladatel...nabízí se totiž paralela mezi Microsoftem a BSA a podnikateli, kteří nasekávají dluhy v jednom " eseróčku " za druhým a stále jen mění hlavičku....lidé jsou to stejní.



    Můžete psát na otto.zemek@digisys.cz



    přeji pěkný den




    Otto Zemek




    PS: Děkuji všem stovkám lidí, kteří mě podpořili a souhlasí s tím, že praktiky BSA jsou svinstvo. Pro pobavení ctěného publika zveřejňuji plné znění dopisu, který jsem od BSA, která se tváří, že vlastně BSA není, dostal. Příspěvek není redakčně upraven :)

    http://www.digisys.cz/bsa_dopis.htm
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).