Hlavní navigace

Softwarový koutek: chcete ho?

27. 9. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Pro využití výhod a služeb Internetu nestačí dnes už jen webový prohlížeč nebo e-mailový klient. Existují i další „internetové“ programy, jako jsou RSS čtečky, správci stahování, P2P klienti, komunikační programy, FTP klienti a různé podpůrné utility. Právě takové programy bychom vám rádi krátce představovali v seriálu, který jsme pracovně nazvali Softwarový koutek. Dnes vám přinášíme jeho nultý díl a těšíme se na vaše reakce a případné podněty.

Notifikátor nových e-mailů PopTray

PopTray kontroluje pomocí protokolu POP3 nově příchozí zprávy ve vaší e-mailové schránce. Podporuje všechny schránky s protokolem POP3 a může pracovat s libovolným množstvím schránek současně. Schránky jsou kontrolovány v nastavitelném časovém intervalu, novou zprávu lze signalizovat přehráním volitelného zvuku či zobrazením okna s upozorněním. Program podporuje pravidla pro příchozí zprávy a má funkci tzv. černé listiny. Tyto dvě vlastnosti vás mj. mohou při vhodném nastavení chránit před spamem.

PopTray

Podporované systémy: Windows 98 a vyšší
Jazyk: čeština, angličtina a další
Cena: zdarma + dostupné zdrojové kódy
Domovská stránka: http://poptra­y.crause.co.za/
Stahovat můžete i ze Slunečnice.cz

RSS čtečka SharpReader

SharpReader je čtečka RSS kanálů ve všech používaných verzích podporující i technologii Atom (0.3 i 1.0) a do jisté míry i podcasting. Tato čtečka vyniká především svou jednoduchostí, přesto jí však nechybí některé pokročilé funkce, jako je třeba podpora kanálů chráněných heslem, import a export OPML souboru, podpora řazení kanálů do složek, nastavení intervalu aktualizace pro každý kanál zvlášť aj., filtrování přijatých článků a podobně.

SharpReader

Podporované systémy: Windows 98 a vyšší
Jazyk: pouze angličtina, čeština chybí
Cena: zdarma jako freeware bez omezení
Domovská stránka: http://www:sh­arpreader.net
Stahovat můžete i ze Slunečnice.cz 

Download manažer LeechGet 2007

LeechGet je intuitivní program pro stahování souborů, který je vhodný i pro začátečníky. Umožňuje rychlejší a komfortnější stahování souborů, které lze kdykoliv přerušit a opětovně spustit, a to v místě, kde jste skončili. Nevadí tedy, ani pokud během stahování dojde k výpadku připojení. Tento program umožňuje stahovat soubory podle zadaného plánu a podle priority stahování. Stejně jako je možné stáhnout daný soubor ihned, lze naplánovat stahování i na později.

Pokud chcete během stahování dále využívat Internet, je vhodné omezit rychlost downloadu souborů, aby také nějaká rychlost zbyla např. na prohlížení webových stránek nebo příjem a odesílání e-mailů, a proto samozřejmě LeechGet podporuje nastavitelné omezení rychlosti stahování. K dispozici je přehledná historie stažených souborů a nechybí ani spolupráce s antivirovým programem. Jednotlivé události lze doprovodit zvukem.

Drobnou nevýhodou je, že tento download manažer přímo podporuje jen Internet Explorer (včetně sedmičkové verze). Uživatelé alternativních prohlížečů si musí stáhnout speciální plug-in od výrobce. Pro uživatele Firefoxu je k dispozici rozšíření LeechGet Mozilla Menu Extension a použít lze samozřejmě i oblíbený FlashGot.

LeechGet 2007

Podporované systémy: Windows 98 a vyšší
Cena: pro nekomerční použití zdarma, pro ostatní 17 euro
Jazyk: čeština, angličtina, němčina a dalších 25 jazyků
Domovská stránka: http://www.le­echget.net/en/
Stahovat můžete i ze Slunečnice.cz 

FTP klient SmartFTP

SmartFTP je jeden z nejlepších bezplatných FTP klientů, který je k dostání. Přináší velkou spoustu užitečných funkcí, jako je automatické přepínání mezi textovým a binárním režimem, podpora pasivního připojení a vícenásobného připojení, plánování a přerušování přesunů souborů, oblíbené položky, přesun souborů tažením myši, vypnutí počítače po dokončení přesunu souborů, sledování přenosové rychlosti, příkazová řádka, podpora proxy atp. Užitečné také je, že můžete mít v jednotlivých panelech navázáno více spojení s různými FTP servery. Program je vyveden v designu Office 2003.

SmartFTP

Podporované systémy: Windows 2000 a vyšší
Cena: pro nekomerční použití zdarma, pro ostatní 36,95 dolaru
Jazyk: angličtina (oficiální čeština chybí)
Domovská stránka: http://www.smar­tftp.com

HTML editor CodePad

CodePad je editor podporující jazyky HTML, XHTML, PHP, JavaScript, CSS a řady dalších. Hodí se jak k tvorbě webových stránek, tak k programování. Podporuje barevné zvýrazňování syntaxe, práci s projekty, otevření několika souborů s využitím záložek, porovnávání obsahu souborů. K tomu všemu je přidán HEXA prohlížeč, tabulka ASCII znaků a práce se šablonami. Z hlediska tvorby stránek zamrzí snad jen absence pokročilých funkcí k psaní HTML kódu a náhled na dílo v prohlížeči.

BRAND24

CodePad

Podporované systémy: Windows 98 a vyšší
Cena: zdarma jako freeware
Jazyk: čeština, angličtina
Domovská stránka: http://shicola­.wz.cz

To je pro dnešek vše. Jestli byste se s podobnými články chtěli na Lupě setkávat pravidelněji, dejte nám to vědět v anketě, která následuje. Pokud máte nějaké připomínky nebo nápady na vylepšení, neváhejte a pište buď do diskuze pod článkem nebo do redakční e-mailové schránky (redakce@lupa.cz).

Líbil by se vám na Lupě seriál podobných článků?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).