Hlavní navigace

Sony PlayStation mění pravidla, podepíšete-li, zříkáte se práva na hromadnou žalobu

18. 9. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Sony PlayStation Network mění Pravidla užívání v reakci na problémy s napadením PSN hackery. Pokud je podepíšete, zříkáte se práva na hromadnou žalobu (tzv. Class Action suit) kdykoliv v budoucnu. Pokud byste snad někdy v budoucnu chtěli Sony žalovat, tak jedině v individuální žalobě. Což, z čistě praktických důvodů, je něco, kde jste zcela bez šance.

Sony PlayStation Network mění Pravidla užívání v reakci na problémy s napadením PSN hackery. Pokud je podepíšete, zříkáte se práva na hromadnou žalobu (tzv. Class Action suit) kdykoliv v  budoucnu. Pokud byste snad někdy v budoucnu chtěli Sony žalovat, tak jedině v individuální žalobě. Což, z čistě praktických důvodů, je něco, kde jste zcela bez šance.

BRAND24

ANY DISPUTE RESOLUTION PROCEEDINGS, WHETHER IN ARBITRATION OR COURT, WILL BE CONDUCTED ONLY ON AN INDIVIDUAL BASIS AND NOT IN A CLASS OR REPRESENTATIVE ACTION OR AS A NAMED OR UNNAMED MEMBER IN A CLASS, CONSOLIDATED, REPRESENTATIVE OR PRIVATE ATTORNEY GENERAL LEGAL ACTION, UNLESS BOTH YOU AND THE SONY ENTITY WITH WHICH YOU HAVE A DISPUTE SPECIFICALLY AGREE TO DO SO IN WRITING FOLLOWING INITIATION OF THE ARBITRATION. THIS PROVISION DOES NOT PRECLUDE YOUR PARTICIPATION AS A MEMBER IN A
CLASS ACTION FILED ON OR BEFORE AUGUST 20, 2011.

Paradoxní na nové verzi Pravidel je i to, že pokud nesouhlasíte se zřeknutím se práva využití hromadné žaloby, musíte tak učinit písemně – ale opravdu písemně, žádné digitální způsoby nepřipadají v úvahu. Sony musíte tuto skutečnost oznámit na papíře a doručit klasickou poštou. Případné odmítnutí musíte poslat do 30 dní, nebo zřeknutí se přijmout.

Hromadná žaloba je problematická záležitost pro firmy, ty v ní mají podstatně těžší pozici, než když se musí právní oddělení vypořádat s ojedinělým žalujícím. V případě ojedinělých žalob není příliš velká naděje na úspěch, v případě hromadných žalob ano. Není příliš divu, že Sony chce možnosti hromadných žalob omezit – po řadě selhání v oblasti bezpečnosti a hacku PlayStation Network (s následným dlouhotrvajícím výpadkem) se objevilo až 55 takovýchto žalob.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).