Hlavní navigace

SOS: konflikt mezi právy autorů a spotřebitelů

15. 1. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Počítačové pirátství, nelegální sdílení multimediálního obsahu a změny souvisejících pravidel jsou horká témata posledních týdnů a to zejména kvůli zátahu severočeské policie na řadové uživatele P2P sítí, který pravděpodobně nebyl zdaleka posledním. V současné době, kdy začíná i v ČR docházet ke kriminalizaci spotřebitelů a zabavování jejich počítačů za kopírování hudebních a video nahrávek, je čím dál důležitější, aby bylo stanoveno, co spotřebitelé můžou včetně nastavení férových podmínek,…

Počítačové pirátství, nelegální sdílení multimediálního obsahu a změny souvisejících pravidel jsou horká témata posledních týdnů a to zejména kvůli zátahu severočeské policie na řadové uživatele P2P sítí, který pravděpodobně nebyl zdaleka posledním.

V současné době, kdy začíná i v ČR docházet ke kriminalizaci spotřebitelů a zabavování jejich počítačů za kopírování hudebních a video nahrávek, je čím dál důležitější, aby bylo stanoveno, co spotřebitelé můžou včetně nastavení férových podmínek, píše se v dnešním prohlášení Sdružení obrany spotřebitelů. Práva uživatelů – spotřebitelů jsou relativně jasně dána už nyní, nicméně o jejich férovosti lze polemizovat do nekonečna.

V prohlášení Sdružení obrany spotřebitelů je vyjmenováno šest bodů, kde je prý podle názoru spotřebitelů potřeba provést změny. Nalezneme mezi nimi třeba i kritiku regionů u DVD či DRM ochran u hudby z internetových obchodů.

Tipy C

Zajímavý a nejkontroverznější je poslední ze šesti bodů: Odmítáme kriminalizaci jednotlivých spotřebitelů, úsilí státních úřadů i vlastníků práv duševního vlastnictví by mělo být upřeno k odstranění kriminálních sítí narušujících práva duševního vlastnictví za účelem dosažení zisku. To lze volně interpretovat i tak, že uživatelé dopouštějící se ilegálního sdílení či kopírování pro osobní potřebu by měli být tolerováni a pozornost úřadů by se měla zaměřit například na větší ryby. Otázkou pak také je, kde končí ona osobní potřeba.

Toto téma rozděluje veřejnost. Stačí si přečíst rozhovor s ředitelkou České protipirátské unie Petrou Žikovskou. nebo následnou glosu Kde je pravda v otázce sdílení? a především také související diskuze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).