Hlavní navigace

Soud: lidé z Googlu musí pykat za urážlivé video, které se objevilo na jeho službě

25. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Hodně překvapivý rozsudek vyřkl italský soud nad třemi vedoucími pracovníky Googlu. David Drummond, George De Los Reyes a Peter Fleischer jsou podle milánského soudu trestně odpovědní za to, že se v roce 2006 na službě Google Video objevila nahrávka, na které je šikanován svými spolužáky šestiletý chlapec. Zmíněná trojice nemá s autory videa nic společného, ale přesto má dle italského soudu odpovědnost za to, že takové ponižující video mohlo na službu Google Video proniknout. Google se hájil,…

Hodně překvapivý rozsudek vyřkl italský soud nad třemi vedoucími pracovníky Googlu. David Drummond, George De Los Reyes a Peter Fleischer jsou podle milánského soudu trestně odpovědní za to, že se v roce 2006 na službě Google Video objevila nahrávka, na které je šikanován svými spolužáky šestiletý chlapec. Zmíněná trojice nemá s autory videa nic společného, ale přesto má dle italského soudu odpovědnost za to, že takové ponižující video mohlo na službu Google Video proniknout. Google se hájil, že po upozornění na nahrávku ji okamžitě stáhl a byl i nápomocný pří pátrání po jeho autorech. Soudu to ale nestačilo.

Zástupci amerického internetového kolosu, jejichž reakce zprostředkovala agentura Reuters, jsou velmi překvapení a pobouřeni. David Drummond v rozhodnutí soudu vidí velmi nebezpečný precedent pro všechny poskytovatele služeb umožňující vystavovat uživatelský obsah. Peter Fleischer výsledek soudu okomentoval tak, že soud učinil odpovědnost provozovatele takové služby de facto naprosto neomezenou. Prokurátor Alfredo Robledo si naopak pochvaluje, že milánský soud vyslal jasný signál: práva společností nejsou víc než důstojnost člověka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).