Hlavní navigace

Sousedská výpomoc: přístup k Internetu?

4. 4. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Bezdrátová technologie umožňuje snadné připojení k Internetu. Nejsnadněji přes nedaleké sousedy, kteří mají třeba placený přístup a jsou ochotni se o něj podělit se svým nejbližším okolím. To je nově se uplatňující princip tzv. sousedských sítí (Neighborhood Area Networks, NAN).

Sousedské sítě (Neighborhood Area Networks, NAN) se principiálně označují odlišně od sítí lokálních, přestože jejich dosah také není příliš velký, ale pokrytí a účel jsou trochu jiné. NAN využívají moderní bezdrátové technologie k umožnění bezplatného přístupu k Internetu prostřednictvím připojení jednoho souseda. Proč? Roli samozřejmě hraje celková cena připojení (hardware, software, placený přístup), která může být nedostupná pro řadu lidí, ale také technická náročnost samotného přístupu (zejména konfigurace), která je pro mnohé překážkou využívání Internetu.

NAN je založena na přístupovém bodě (access point, AP) bezdrátové lokální sítě (WLAN) IEEE 802.11 (např. Apple AirPort, Cisco Aironet), který umožňuje připojení v dosahu maximálně kolem 0,5–1 kilometr (za použití všesměrové antény). Dosah se liší podle podmínek a způsobu provozu: pro dvoubodový spoj může být i několik kilometrů. Kdo chce poskytnout svému okolí přístup k Internetu tímto způsobem, musí mít samozřejmě sám širokopásmové připojení.

599

Zájemci v nejbližším sousedství jeho přístupového bodu se pak mohou připojovat k bezdrátové síti (Wireless Area Network, WLAN), a tím k Internetu, pomocí své antény nasměrované na přístupový bod. Potřebují notebook a/nebo PDA vybavený kartou pro podporu 802.11, dnes nejčastěji WiFi, podle normy IEEE 802.11b (někdy označované jako bezdrátový Ethernet, protože používá podobný přístup k přenosovému prostředí: Carrier Sense Multiple Access with Collision Avoidance, CSMA/CA). Ta umožňuje symetrické rychlosti do 11 Mbit/s, ovšem jedná se o sdílený, nikoli vyhrazený přístup.

NAN se tedy ve skutečnosti neomezují pouze na poskytování sdíleného přístupu k Internetu, ale nabízejí sdílení síťových služeb a zařízení v rámci dané WLAN. Poskytovatelé placeného připojení k Internetu mohou v rámci svých zákaznických smluv zakazovat zprostředkování svých služeb dál, pak samozřejmě NAN možné nejsou. Ale řada ISP to (zatím) nedělá.

Běžící projekty

Sousedské sítě, NAN, se objevily nejprve v Izraeli a ve Spojených státech, ve velkých městech jako New York, Seattle, San Francisco, Portland atd., ale rozšiřují se po celém světě.

Informace o projektech otevřených bezdrátových komunitních sítí a vůbec zajímavé detaily o bezdrátových sítích jsou k dispozici na následujících stránkách:

Sousedské sítě vs. veřejné WLAN

NAN se principiálně liší od veřejných WLAN (public WLAN), které se také pomalu ve světě rozšiřují. Veřejné WLAN nabízejí svým předplatitelům přístup k Internetu prostřednictvím WLAN. Tj. účtují si poplatky za možnost bezdrátového připojení. Vznikají zejména v místech jako letiště, kongresová centra a hotely, kde provozovatelé sítě mohou rychle získat návratnost svých nákladů za zprovoznění přístupového bodu, prostřednictvím podílu na zisku inkasovaného provozovatelem dané lokality.

BRAND24

Provozovatelé veřejných WLAN se někdy označují jako Wireless Internet Service Providers (WISP). Jedná se buď o specializované poskytovatele přístupu (např. Wayport), nebo o velké provozovatele mobilních sítí (Telia, Sonera). Pro ně představují veřejné WLAN pouze drobný doplněk k jejich mobilním sítím, nicméně s nástupem mobilních sítí třetí generace doplněk zajímavý. Problematickou otázkou u provozu veřejných WLAN ještě zůstává směrování a roaming mezi různými sítěmi, zejména několika operátorů. Někteří stále věří, že i NAN mohou přinést byznys, ale projekty bezplatných metropolitních bezdrátových sítí se mnohde zrovna nevyplatily, např. Metricom nebo zkrachovalý MobileStar.

O principu fungování WLAN nebo provozování veřejných WLAN by se dalo psát hodně, ale to je nad rámec povídání o NAN. Zájemci o podrobné informace o normách IEEE pro WLAN (IEEE 802.11) mohou využít možnosti jejich stažení zdarma zde.

NAN u nás?

Nepodařilo se mi zjistit, zda něco podobného v České republice také někde existuje. Buď se to důsledně tají (že by snad někdo spíš vydělával, než působil nezištně jako služba komunitě?), nebo zde taková možnost není schůdná. Zajímaly by mne vaše názory…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA je nezávislá síťová specialistka. Okusila český, španělský i kanadský vzdělávací systém. Vedla kurzy v 7 zemích a ve 4 jazycích, školila on-line pro UCLA.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).