Hlavní navigace

Soutěž aplikací s otevřenými daty vyhrály Fondyeu.eu a Najdi-lekarnu.cz

28. 11. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Jak smysluplně využívat otevřená data ukazují vítězové soutěže Společně otevíráme data, kterou uspořádal Fond Otakara Motejla. Přihlásilo se do ní celkem 25 webových a mobilních aplikací.

Hledání lékáren ve vašem okolí, vyhledávání příjemců dotací z EU nebo mapa bezbariérových míst v Česku (zajímavá nejen pro vozíčkáře, ale – jak se ukazuje – třeba i pro matky s kočárky) – to jsou nejzajímavější projekty oceněné v soutěži Společně otevíráme data, jejíž výsledky dnes oznámil Fond Otakara Motejla.

Do prvního ročníku soutěže, která má podpořit tvůrce aplikací využívajících otevřená data, se přihlásilo celkem 25 projektů – 4 v kategorii pro studenty (jeden byl nakonec vyřazen pro nesplnění podmínek) a 21 v kategorii pro veřejnost. 

Vítěze určila osmičlenná porota, ve které zasedl například člen Rady ČTÚ Ondřej Filip, publicista a vysokoškolský pedagog Jiří Peterka, specialista na otevřená data Michal Berg, Jakub Mráček z Fondu Otakara Motejla a další odborníci zejména z technických vysokých škol. Porota hodnotila řadu kritérií – od přínosu aplikací, přes jejich technické zpracování až po uživatelskou přívětivost.

Fondyeu.eu

Kategorii pro veřejnost vyhrál projekt Fondyeu.eu, což je webová aplikace vytvořená sdružením Naši politici. Server umožňuje vyhledávat příjemce evropských dotací, včetně výše příspěvků či operačního programu, ze kterého byly peníze vyplaceny (příklad: kolik peněz z dotací dostal třeba Seznam.cz?). Vyhledávat se dá i podle názvu projektu.

Fondyeu.eu kombinují několik zdrojů dat: seznamy příjemců dotací Ministerstva pro místní rozvoj, databázi veřejných zakázek serveru Vsechnyzakazky.cz, mateřskou databázi serveru Našipolitici.cz s informacemi o politicích a manažerech či informace o firmách čerpané z obchodního rejstříku. Databáze Fondyeu.eu se aktualizuje přibližně jednou za dva měsíce. A navíc: data, která si na serveru vyhledáte, si můžete exportovat ve formátu .csv a dále s nimi pracovat.

Vozejkmap.cz

Na druhém místě skončil (a zároveň získal zvláštní cenu Nadace Vodafone ČR, která je partnerem soutěže) projekt Vozejkmap.cz, za kterým stojí Česká asociace paraplegiků. Jde o webovou i mobilní aplikaci, která shromažďuje informace o bezbariérových místech v Česku. Databáze momentálně čítá přes 4 000 položek – bezbariérových budov, úřadů, toalet, restaurací hotelů a dalších míst.

Vzhledem k tomu, že v Česku existovaly jen dílčí databáze bezbariérových míst, které navíc byly publikovány v nevhodných formátech, museli se tvůrci při stavění databáze spolehnout na vlastní síly. Lokality tak přidává zejména administrátor, který je aktivně vyhledává.

Dalším podstatným zdrojem dat jsou ale také sami vozíčkáři, kteří mají aplikaci nainstalovánu v mobilním telefonu. Administrátor však nahlášená místa před zařazením na mapu ještě ověřuje. Jak se ukázalo v praxi, mapu nepoužívají jen lidé na vozíčku, ale také třeba matky, které se chtějí dozvědět, kam se dostanou s kočárkem. A opět: data jsou prostřednictvím API k dispozici všem.

Smartform.cz

Třetím oceněným projektem v kategorii pro veřejnost je projekt Smartform.cz – webová aplikace, která přidává do webových formulářů (či do desktopových aplikací) našeptávač poštovních adres. Vychází přitom z databáze Českého ústavu zeměměřičského a katastrálního.

Najdi-lekarnu.cz

V kategorii aplikací vytvořených studenty porotu nejvíc zaujal projekt Najdi-lekarnu.cz, který jako bakalářskou práci vytvořili dva studenti FIT ČVUT v Praze – Michal KoppAliaksandr Maksimau – a jejich pedagog Zdeněk Troníček. Kromě vyhledávání nejbližších lékáren webová aplikace (k dispozici je také mobilní appka pro Android s osekanou funkčností) nabízí detailní informace o jednotlivých lécích (včetně příbalového letáku) nebo vyhledávání léčiv se stejnou účinnou látkou. Data přitom čerpá z databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv, která je dostupná na webu Olecich.cz.

Velmi zajímavá je možnost vyhledávat interakce mezi jednotlivými léky, které užíváte. Vzhledem k tomu, že tato data nebyla v České republice volně k dispozici, museli studenti najít jinou cetsu: data tak čerpají z databáze amerického National Institutes of Health.

Aplikaci zatím rozhodně chybí jedna zásadní věc: porovnávání cen léků. Ne že by je autoři nechtěli do vyhledávání zahrnout, ale podle vlastních slov se potýkají s velkou neochotou lékáren tato data zveřejňovat.

Dopravnidostupnost.cz

Druhé místo obsadil projekt Dopravnidostupnost.cz týmu Jan Nykl, Jan Hrnčíř Michal Jakob z ČVUT FEL. Jde o interaktivní mapu Prahy, která ukazuje, jak je z konkrétního místa složité doputovat městskou hromadnou dopravou do dalších částí města. Analýza přitom zohledňuje jak čas, za který se z výchozí zastávky dostanete, tak počet přestupů či frekvenci spojů. 

Projekt vychází z dat, která letos sérií žádostí podle zákona o svobodném přístupu k informacím z Dopravního podniku hl. m. Prahy vydolovali datoví žurnalisté z IHNED.cz. Také oni na jejich základě publikovali aplikaci zobrazující, jak daleko pražskou MHD po změně jízdních řádů dojedete.

BRAND24

Prague Transport

Také třetí oceněná studentská aplikace se týká pražské MHD. Miroslav Hrivík z MFF UK vytvořil mobilní appku Prague Transport pro OS Android, která je klasickým vyhledáváním v jízdních řádech. Oproti známějším a robustnějším aplikacím jako je třeba MHDroid nabízí jednu zajímavou funkci – zobrazení tras spojení v mapě.

Kdo se zúčastnil a nevyhrál

Tolik oceněné aplikace, které kromě věcných cen získaly také peněžní prémii: první místo 20 tisíc, druhé 15 tisíc a třetí 10 tisíc Kč. Pokud vás zajímá kompletní seznam přihlášených projektů, najdete ho na stránkách soutěže,

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).