Hlavní navigace

Soutěž internetových krasavic končí

18. 9. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Po šesti, respektive devíti letech existence končí soutěž Miss Internet. Web soutěže nebyl od loňského virtuálního vyhlášení vítězek nikterak aktualizován a Jan Fikáček hází ručník do ringu. Proč musela Miss Internet skončit? Poslední dobou se zřejmě pouze zvyšovaly nároky na pořadatele a peněz se nedostávalo.

Miss Internet uspořádal Jan Fikáček poprvé, „off-line“, v roce 1993 pod názvem Miss Mensa. Jediným kritériem pro účast v soutěži bylo hodnota IQ vyšší než 130 (a samozřejmě ženské pohlaví). Soutěž byla přenesena na Internet v roce 1996 a každým dalším rokem získávala větší a větší publicitu. Z víceméně vysokoškolské recese se posléze stala akce s relativně vysokým renomé, se kterým začaly růst i náklady na pořádání soutěže. V posledních letech bylo finále Miss Internet pořádáno ve velkém stylu, výsledky se vyhlašovaly v Laterně Magice, následoval raut (aby novináři pěkně referovali?), vítězky obdržely ceny v hodnotě desítek tisíc.

Minulý rok Jan Fikáček už peníze na slavnostní večer nesehnal, takže finále se konalo pouze na Internetu a tak trochu v zapomnění medií. Vítězce Šárce Hrabalové nebylo ani zdaleka věnováno tolik publicity jako loňské vítězce Jasně Sýkorové (nebereme-li v potaz to, že Jasna je novinářka a sama dosti usilovně pracovala na pozitivní medializaci soutěže).

Celkem zajímavým faktem je obnos ve výši 300 tisíc korun, který je údajně třeba k zajištění finálového večera. V diskusi na Lupě kdosi trefně konstatoval, že gala večer na úrovni lze mimo Prahu pořídit za třetinovou cenu. Ale budiž, v Praze je draze.

V podstatě všechny ročníky Miss Internet stíhala nějaká více či méně závažná aféra. Mezi ty spíše humorné patřilo protežování Bohunky Kulichové internetovou komunitou sdruženou kolem Magea. Za úsměvnou epizodku lze považovat i účast pornoherečky Gabrielly Williams alias Katky Michálkové.

Veškerá legrace ovšem skončila při pokusu organizátorů „pojistit“ si soutěžící smlouvou, která svým zněním porušovala základní lidská práva (soutěžící se nesmí vdát bez souhlasu agentury Nova Models, opustit republiku, … více na Živě). Janu Fikáčkovi se podařilo z této nepříjemnosti celkem šikovně vybruslit, vymlouval se na to, že smlouvy nečetl a věřil profesionální modelingové agentuře. Nakonec nemusely dívky nic podepisovat. Co by však následovala, kdyby nebyl obsah smlouvy medializován a dívky smlouvy podepsaly, si nedokážu představit.

Problémem Miss Internet byla od začátku také snaha o vlastní identifikaci. V pravidlech se sice uvádí, že „kritérii soutěže je ze 40 % krása soutěžící, ze 40 % vlastní znalost Internetu a ze 20 % sympatie a další schopnosti“. O pravidlech samotných a jejich dodržování lze samozřejmě polemizovat.

Zuzana Fenclová na svých stránkách píše: „V roce 1997 jsem se do soutěže přihlásila také. Iluze mne začaly opouštět (…). Proběhlo finále, které mne z iluzí vyléčilo úplně. Z odborného hlediska nejlepší stránky skončily na třetím místě. Začala jsem si klást otázku: O čem tahle soutěž vlastně je? Odpověděl mi ročník 1998 a radost organizátora nad tím, že se do soutěže přihlásila herečka Michaela Kuklová. Uznávám, že slečna Kuklová je krásná mladá žena, nicméně se nemohu zbavit pochyb, že webdesign nepatří k jejím koníčkům. Ostatně ani plavkové snímky modelky Lenky Jelínkové dělané firmou OGHS design mne nepřesvědčily, že by se uchazečka o titul královny Internetu uměla na Internetu pohybovat.“

Proč tedy musela soutěž Miss Internet skončit? Kvůli skandálům? Nemyslím si. Problémem byly asi skutečně finance. Je pravděpodobné, že Jan Fikáček zakládal soutěž z nadšenectví, ovšem s vidinou možného budoucího zisku. V následujících letech se ovšem pouze zvyšovaly nároky na pořadatele a peněz se nedostávalo. I když i to je otázka.

Lidové noviny uvedly v magazínu Pátek dne 13.7. 2001 toto: „(…) Zakladatel Mensy Jan Fikáček patří podle některých jejích členů k několika málo "úspěšným a bohatým“ z řad odchovanců tohoto pozoruhodného klubu. „Mensa je v zásadě seznamka,“ prohlašuje podnikatel Fikáček, který má největší příjmy ze soutěže Miss Internet, na níž si zřídil ochranou známku (…)"

BRAND24

Je tedy možné, že v dobách náklonnosti sponzorů nějaký nezanedbatelný bakšiš Janu Fikáčkovi zbyl, i když on sám tvrdí, že mu soutěž vynesla maximálně 10 tisíc korun. V posledním roce se peníze nedostávaly ani na zajištění finále, natož na bakšiš. Soutěž proto skončila (tedy až po marných snahách pořadatelů soutěž prodat mimo jiné MAFRA, resp. divizi iDnes).

Jan Fikáček zdůvodňuje oficiálně konec soutěže nedostatkem financí a svou vytížeností (údajně již nepracuje na UK, ale věnuje se svým vlastním projektům).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je editorem zpravodajského serveru i-noviny.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).