Hlavní navigace

Spammeři začali zneužívat služeb pro zkracování odkazů

10. 7. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Symantec upozornil na nastupující trend v oblasti nevyžádané pošty. Spammeři si našli další způsob, jak obelstít adresáty nechtěné reklamy a zamaskovat odkazy. Je to přitom prosté: využívají k tomu různých služeb na zkracování odkazů. Již v minulosti bylo zaznamenáno využití těchto služeb pro utajení skutečného cíle odkazu v nevyžádaném e-mailu, ale podle zjištění laboratoří Symantecu šlo jen o malé kampaně. Za poslední týden ovšem množství využití tohoto triku roste exponenciálně a v…

Symantec upozornil na nastupující trend v oblasti nevyžádané pošty. Spammeři si našli další způsob, jak obelstít adresáty nechtěné reklamy a zamaskovat odkazy. Je to přitom prosté: využívají k tomu různých služeb na zkracování odkazů. Již v minulosti bylo zaznamenáno využití těchto služeb pro utajení skutečného cíle odkazu v nevyžádaném e-mailu, ale podle zjištění laboratoří Symantecu šlo jen o malé kampaně. Za poslední týden ovšem množství využití tohoto triku roste exponenciálně a v současnosti jej využívají již dvě procenta veškerého e-mailového spamu, což není zase tak málo, jak by se mohlo zdát.

Co využitím TinyURL a jeho klonů vlastně spammeři získají? Mohou obelstít některé primitivnější antispamové filtry pracující s blacklistem odkazovaných stránek. Zároveň ale také matou uživatele, který nemá šanci zjistit, kam ve skutečnosti odkaz vede. Dříve se využívalo třeba přesměrování z různých služeb typu Blogger.com, ovšem zde musí spammeři při automatickém zakládání stránek obcházet různé ochrany. Řada služeb pro zkracování odkazů má však naprosto minimální ochranu, dokonce nebývá nutná ani registrace. (LinuxWorld.com)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).