Hlavní navigace

Spamu zvoní hrana II.

4. 10. 1999
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Minulý týden jsme přinesli zprávu o novém monitorovacím systému společnosti AT&T, který má úspěšně bojovat se spamem všeho druhu a držet proti němu nad uživateli své sítě cosi jako ochranný deštník. S podrobnostmi o tom, jak celá věc technicky funguje, se znovu hlásí Michal Zálešák.

Těší mě, já jsem Spam. Po celém světě jsou nás miliony. Napadáme vaše emailové schránky a snažíme se vás nalákat na ten či onen produkt, někdy dokonce obsahujeme i virus. Jsou tací, kteří nás tvoří, ale jsou i tací, kteří proti nám bojují. Jedním z našich úhlavních nepřátel je systém Brightmail. V minulé zprávě našeho vojenského velitelství jsme vám podali informace trochu všeobecnějšího rázu. Od té doby ale naše kontrarozvědka zapracovala a nyní vám přinášíme popis toho, jak to celé pracuje. Následující řádky jsou věnovány pouze a pouze tomuto problému. Pohodlně se usaďte, startujeme.

Celý anti-spamový systém sestává ze čtyřech částí. Tou první je speciální „Sondovací síť“. K čemu by asi mohla sloužit, ptáte se v duchu? V rámci této sítě bylo zřízeno mnoho e-mailových schránek, které jsou určeny speciálně k tomu, abychom na ně my, spammerské zprávy, byly posílány. Vše je zde dovedeno skoro k dokonalosti. E-maily nejsou založeny pouze u jednoho poskytovatele, nýbrž jsou roztroušeny po celém Internetu a pokrývají všechna zákoutí Sítě sítí. Primárním účelem tohoto rozložení je, aby se našemu nepříteli, systému Brightmail, podařilo identifikovat co možná nejblíže primární adresu, odkud jsme my, spamové e-maily, rozesílány do boje. Řečeno jinými slovy, snaží se odhalit našeho velitele, spammera. Vzhledem k tomu, že jich po celém světě máme více, nás jedna oběť zase tak nemrzí.

Když dorazíme do jedné z e-mailových schránek Sondovací sítě, jsme automaticky odeslány do Operačního centra (BLOC). Zde nepracují pouze počítače a umělá inteligence, systém Brightmail si na nás vymyslel rafinovanějšího protivníka – skutečnou inteligenci v podobě člověka. Logistické centrum je 24 hodin okupováno svými zaměstnanci, kteří se naše nové zbraně snaží odhalit a blíže identifikovat. Vývoj jde kupředu, bohužel pro nás však na obou stranách. I na tomto bojišti velice často prohráváme, osud spamu, který se dostane do rukou těchto lidí je krutý. Je mučen, až prozradí ono kýžené tajemství. Co se děje potom?

Zjištěné informace poté putují do další části systému Brighmail, kterou je speciální anti-spamová zeď, zbudovaná na mailserveru vaší společnosti, či poskytovatele připojení. Její softwarový pilíř je zhotoven v C na V systému Unixu. Jako podklad zde mohou sloužit platformy Unix běžící na Sun Solaris 2.5.1 a 2.6 s možnou podporou pro HP (HPUX 9.x a 10), Linux (2.0.x) a NT platformy Microsoftu (3.5.1, 4.x a 5.x). Jak už bylo zmíněno, uživatel sám se pro tuto službu může, či nemusí rozhodnout. V prvním případě je jeho příchozí pošta filtrována a naši spolubojovníci končí ve složce Gray mail, jakémsi virtuálním pohřebišti padlých spamových kolegů. Koncovému uživateli je sem umožněn přístup, protože by se občas mohlo stát, že se sem omylem dostane i důležitý mail, nikdo není dokonalý.

BRAND24

Toť vše ze zprávy našeho vrchního prospamového velitelství. Boj proti Brightmailu je pro nás velice složitý, ale my se nevzdáme, budeme bojovat i za cenu zvýšených obětí.

Michal Zálešák

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).