Hlavní navigace

Záchrana internetu, nebo uregulování k smrti? Spor o síťovou neutralitu nekončí

27. 2. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Pro jedny dobrá zpráva a zajištění budoucnosti i chodu internetu, pro některé návrat k desítky let starému nepřijatelnému systému a nechtěné regulaci.

Včerejší rozhodnutí americké FCC o zachování síťové neutrality se na Internetu i v médiích setkalo s velmi rozdílnými reakcemi. CNN zprávu uvedla titulkem FCC přijalo historická internetová pravidla a operátor Verzion vydal článek v morseovce s titulkem FCC čtvrtečním návratem do minulosti zavadí na Internet pravidlo z roku 1930

Překlad morseovky pro čtenáře z „21. století“ nabízejí na odkazu pod článkem v PDF podobě, což samo o sobě dostatečně svědčí o tom, jak hluboce Verizon ve skutečnosti žije stále ve století dvacátém.

Jen těžko se dá divit tomu, že jsou operátoři s rozhodnutím nespokojení. Právě oni ostře a silně dlouhé roky lobovali za to, aby princip síťové neutrality přestal existovat. Ohánění se negativním dopadem „regulace“ internetu jim ale nakonec nepomohlo a nezabraly ani argumenty o tom, že je něco takového zlikviduje. 

Je dobojováno?

Rozhodnutí FCC znamená, že širokopásmové připojení musí v USA dodržovat síťovou neutralitu – zjednodušeně nedávat přednost žádným specifickým službám a hlavně ne těm, kde si někdo bude za přednostní odbavení platit. Právě to ostatně bylo úmyslem operátorů: vytvořit v doposud (teoreticky) ne-prioritizovaném internetu možnost přednostních spojení. Takových, která budou přenášet data na úkor ostatního provozu.

Opatrnému postoji CNN, která píše o tom, že FCC vlastně jen zabetonovala současný status quo, se také nakonec nelze divit – média samotná v této otázce rozhodně nejsou neutrální a zrušení síťové neutrality by některým z nich mohlo více než vyhovovat. Zejména pokud jde o ta, která poskytují obrazové a hlasové „služby“ – přenést televizní vysílání do internetu znamená potřebu přednostního odbavení právě těchto přenosů.

Proto ostatně CNN řeší, jestli jde o „zachránili jsme Internet“ nebo „zabili jsme ho vládní byrokracií“. A také upozorňuje na to, že rozhodnutí o síťové neutralitě nakonec stejně skončí u soudu, který může jeho platnost pozastavit, a pokud ono pozastavení vydrží dostatečně dlouho, příští republikánský prezident může nová pravidla ještě zvrátit. Nebo síťovou neutralitu pošle do zapomnění Kongres. Takový je princip politických sil v bipolárním systému politických stran v USA. A nejenom tam. Ode zdi, ke zdi.

Pravidla z roku 1930

Proč Verizon velmi ostře a jízlivě mluví o pravidlech z roku 1930? Důvod je prostý, FCC se v otázce regulace rozhodla využít část telekomunikačního zákona, který skutečně pochází z uvedené doby, přesněji z roku 1934. Tehdy se nemohl týkat internetu, takže kritici tohoto rozhodnutí se zaměřují hlavně na to, že je vše založené na tom, jak fungovala přes sedmi desítkami let klasická telefonní síť.

Telekomunikační společnosti mají se zákonem z roku 1934 zásadní problém, podle nich nevyhovuje ničemu z toho, co vlastně dnes (na internetu) dělají. Vadí jim, že FCC na tyto výtky reaguje s tím, že bude uplatňovat pouze část zákona a nevěří, že FCC tento slib dodrží.

Ve celém sporu stále není jednoduché rozhodnout, kdo má vlastně pravdu. Jako ti zlí hoši zatím vcelku jasně vypadají operátoři – a co si budeme namlouvat, zkušenost s těmi našimi českými také nijak nenaznačuje, že by jejich zájmem bylo něco jiného, než co nejvíce vytěžit zákazníky a vydělat co nejvíce peněz. Což, ostatně, po nich chtějí jejich vlastníci a akcionáři.

Tim Berners-Lee rozhodnutí vítá, podle něj zajišťuje to, že dnešní podnikatelé mají ty samé možnosti, jako měl on, když před necelými třiceti lety internet vytvořil. A americký prezident Barack Obama na svém Twitteru napsal, že „Dnešní rozhodnutí FCC bude chránit inovace a vytvářet rovné podmínky pro novou generaci podnikatelů“.

Pravdu mají obě strany

Samozřejmě, že pravdu mají obě strany. Je potřeba zachovat dostatečnou síťovou neutralitu. Pokud ne, můžeme se jednoho dne dostat do stavu, kdy si budeme muset připlatit za připojení i ve chvíli, kdy budeme chtít jenom brouzdat po webu. Protože přednost budou mít pakety, které budou přenášet televizní „signál“ do internetově napojených televizí. Prostě proto, že váš operátor za televizní internetové vysílání dostává víc peněz, než za vaše brouzdání po pornu.

Na druhou stranu, regulace státem jsou zpravidla cestou do pekel a je málo pravděpodobné, že regulátoři vůbec správně chápou všechny ty moderní vymoženosti. Co navíc, jsou náchylní, stejně jako zákonodárci, k lobbingu a ovlivňování.

Třetí otázkou v tom všem je, že operátoři přeci jen potřebují regulovat provoz na síti. Čistě proto, že některé druhy přenosů potřebují projít se zaručením kvality. Nebo může jít o služby v kategorii kritické infrastruktury, byť takové by teoreticky „na internetu“ neměly být. Jenže dnes všechno směřuje k tomu, že se internet mění v univerzální přenosový nástroj.

Boj o síťovou neutralitu pokračuje

Nakonec vlastně není jasné a definitivní vůbec nic. Jak píše Engadget, Slovní válka o síťovou neutralitu pokračuje. Širokopásmový internet se sice stal veřejnou službou, ale nic nekončí. Operátoři chystají žaloby (Verizon už žalobu podal) a zároveň tvrdí, že otevřený internet podporují, ale rozhodně ne v této podobě veřejné služby.

Republikáni se v Kongresu dost dobře možná chystají na obstrukce, zejména proto, že se rozhodnutí FCC konalo bez jejich svolení. Což jim dává možnost vše pořádně zkomplikovat.

UX DAy - tip 2

Zajímavé navíc je, že se v otázce síťové neutrality nijak výrazně neprojevovali poměrně významní hráči – Google ani Facebook na podporu řešení prosazovaného FCC nijak výrazně nevystoupili. Včerejší rozhodnutí je tak daleko spíše výsledkem práce lobbingu aktivistů – internetových aktivistů, abychom byli přesní. Včetně, velmi pravděpodobně, poměrně zásadního vlivu Bílého domu a prezidenta Obamy.

Nic tedy zdaleka není u konce. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).