Hlavní navigace

Speciální žádost o blokovanou doménu

20. 3. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Správce české národní domény poskytl vážným zájemcům o registraci domény, kterou obsadil spekulant, účinný nástroj na získání doménového jména bez zvýšených nákladů. Prostřednictvím speciální žádosti a úhrady zálohy registračního poplatku předem můžete získat nezaplacené domény.

antilupa.cz, britneyspears.cz, carodej.cz, czech-beer.cz, denicek.cz, knowhow.cz  – to je jen několik náhodně vybraných domén z více než 17.000, které jsou v současné době ve lhůtě splatnosti, přestože byly registrovány už před měsícem a dříve. Jelikož to jsou domény registrované ještě podle pravidel platných před 1. březnem 2002, mají jejich držitelé celých 78 dní na zaplacení.

Zajímavosti o nezaplacených doménách
Celkem je mezi doménami registrovanými před 1. březnem 17.345 nezapla­cených, za něž by CZ.NIC mohl inkasovat 27.752.000 korun za registrační poplatek bez DPH.

Podle nových pravidel, přesněji podle jejich pátého bodu, je možné podat speciální žádost o doménu, která je sice registrovaná, avšak ve lhůtě splatnosti. Touto cestou chce CZ.NIC dát šanci vážným zájemcům o doménu získat doménové jméno, které je opakovaně registrováno s úmyslem nezaplatit. Co je ovšem důležité: speciální žádosti se vztahují i na domény registrované před 1. březnem.

Pokud tedy máte zájem o některou obsazenou doménu, která je právě ve lhůtě splatnosti, a dá-li se očekávat, že doména bude po uplynutí této lhůty uvolněna pro neuhrazení registračního poplatku, můžete se pokusit získat ji bez nutnosti utkat se o ni s registračními roboty. Stačí na stránkách CZ.NIC vyplnit speciální žádost o doménu (najdete ji mezi Registracemi. Pozor – po vygenerování ji musíte odeslat na adresu:  auto-spec@nic.cz).

Po přijetí speciální žádosti CZ.NIC odešle žadateli potvrzení a výzvu k úhradě zálohy. Záloha odpovídá registračnímu poplatku. Pokud bude žadatel úspěšný, pak bude zálohou uhrazen registrační poplatek na první rok užívání doménového jména. Jestliže ale žadateli doména nepřipadne, CZ.NIC zálohu vrátí podle instrukcí uvedených v žádosti.

V případě, že bude na jednu doménu uplatněno více speciálních žádostí, CZ.NIC přidělí doménu tomu žadateli, který podal žádost dříve, a zároveň v předepsané lhůtě uhradil zálohu na registrační poplatek.

Zajímavosti o nezaplacených doménách
Domén začínajících číslicí je mezi nezaplacenými jen 126. Jména, která začínají na e- je 191, na i- pak jen 80. Celkem 56 domén obsahuje výraz bank. Sexu je věnováno 170 doménových jmen, erotice 126. Název hlavního města se objevuje 115krát, Brno jen 73krát.

Díky speciálním žádostem se můžete vyhnout soubojům s registračními roboty, jaké jste dosud museli podstupovat, pokud jste projevili zájem o doménu, která opakovaně byla registrována bez zaplacení. Systém speciálních žádostí účinně zabraňuje zneužívání dlouhých lhůt splatnosti k blokování doménových jmen. Samotné speciální žádosti nelze zneužít k robotickému blokování domén, protože podání speciální žádosti neprodlužuje dobu blokování domény.

Speciální žádost je vhodné podat co nejdříve po přijetí žádosti o registraci domény, protože při podání speciální žádosti se lhůta splatnosti neprodlužuje a končí tedy zároveň s lhůtou splatnosti po druhé upomínce, což – pokud dobře počítám – je 38. den po přijetí žádosti (nikoli speciální!) o registraci domény. Přesné datum splatnosti zjistíte po zadání doménového jména do formuláře „zpracované speciální žádosti“ v sekci Prohledávání > Speciální žádosti (splatnost je dva dni před uvedeným datem zpracování žádosti).

BRAND24

Přestože systém podávání speciálních žádostí vyžaduje od žadatelů o registraci domény vyšší aplikační gramotnost (není zrovna jednoduchý), můžeme ji považovat za nejlepší způsob boje proti doménovým podvodníkům. Možnost podat speciální žádost se sice již objevila mezi běžnými službami webhosterů, avšak běžný zákazník obvykle netuší, co to znamená. Při pokusu registrovat doménu kopta.cz, která je ve lhůtě splatnosti (a neopředpokládám, že by ji můj fanklub někdy opravdu chtěl zaplatit) mi všechny testované formuláře na stránkách webhosterů – s výjimkou Zoneru – oznámily, že je blokovaná, avšak žádný nenabídl podání speciální žádosti. Webhosteři se tak podle mého názoru připravují u výdělek.

Poznámka autora: Internet Info zpracovalo seznam 17.345 nezapla­cených domén ve lhůtě splatnosti a v nejbližší době jej poskytne ke stažení na stránkách Lupy za předpokládanou cenu 10.000 Q (100 Kč).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zabývá výkonovým marketingem na internetu. Pracoval pro Advertures, Dobrý web a Outrider. Martin byl dříve redaktorem Lupy a dalších periodik o IT.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).