Hlavní navigace

Názor k článku Radek Špicar (Aspen Institut): České IT má budoucnost, stát mu ale kazí pověst od JKL - Tak především "stigma bankrotu" je věc, která existuje...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 5. 2014 19:28

    JKL (neregistrovaný)

    Tak především "stigma bankrotu" je věc, která existuje jenom v hlavách lidí, kteří se bojí jít do podnikání.

    Opravdu není moc lidí, kteří před tím, než si koupí nějaký výrobek nebo službu, tak najedou na ARES, ověří si kdo je vlastníkem a v představenstvu firmy, pak si najdou jeho propojení na ostatní firmy a nakonec řeknou: "Ne, do tohohle nepůjdu, protože jejich jednatel před pěti lety vedl prodejnu s pneumatikami a totálně tam zkrachoval!" :-D

    Nakonec normální krach nebo ukončení projektu je prostě normální věc. Já sám jsem ukončil hromadu projektů, protože byly finančně nerentabilní... A dělají to tak i ty největší firmy jako Apple, Google nebo Microsoft.

    A pokud člověk už nedělá něco s cílem, že za sebou nechá obrovské sekáče, ale prostě jenom ukončí nějakou činnost, tak to každý musí pochopit. Nakonec i úplnému vymazanci musí být jasné, že mu podnikatel nemůže poskytovat službu za 500 Kč a mít na ni náklady 1000 Kč.

    Bez neúspěšných projektů nemohou vzniknou úspěšné. Je to asi jako kdyby se někdo měl učit psát a matematiku, ale ihned jak nenapíše jedno písmenko zcela krasopisně a příklad v matematice mu nevyjde naprosto správně, tak by končil, protože "to už dál nemá cenu".

    Problémem nejsou krachující firmy. Problém je to, že je lidi mají za "zloděje", protože v USA firma, která vznikla včera, má kapitál pár tisíc USD a žádné zaměstnance prostě nedostane státní zakázky nebo stamilionové úvěry v bankách - u nás bez problémů.

    A pak se to řeší různými návrhy osobní odpovědnosti dokonce i lidí ZCELA MIMO FIRMU a zavádí se instituty "vlivných osob", kdy stačí dát někomu radu - třeba ani ne přímo, ale přes známého a když dotyčný kvůli tomu ve firmě něco podělá, tak za to nese "vlivná osoba" osobní odpovědnost :-D To už je do nebe volající!!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).