Hlavní navigace

SPIR, Seznam a Piráti protestují proti cenzuře internetu v zákonu o hazardu

29. 2. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Projde českým parlamentem zákon, který poskytovatelům připojení přikazuje blokovat stránky s nepovolenými internetovými hrami?

1.3.2016 16:30 – aktualizováno o informace z průběhu druhého čtení v Poslanecké sněmovně v závěru textu

Bude to ostře sledované zasedání Poslanecké sněmovny. V úterý 1. března by poslanci měli ve druhém čtení projednat vládní návrh zákona o hazardních hrách (celé znění zde, PDF), které obsahuje kontroverzní paragrafy o povinném blokování stránek s nepovoleným hazardem.

„Poskytovatelé připojení k internetu na území České republiky jsou povinni zamezit v přístupu k internetovým stránkám uvedeným na seznamu internetových stránek s nepovolenými internetovými hrami (dále jen ‚seznam nepovolených internetových her‘),“ uvádí §82. A §84 určuje, že tento seznam vede a o zápisu stránek na něj rozhoduje ministerstvo financí.

Za snahu přivést na svět seznam s povinně blokovanými weby úřad Andreje Babiše už dlouhé měsíce sklízí ostrou kritiku samoregulačního sdružení i některých hráčů na online trhu. 

„Dát politicky řízenému úřadu do rukou tak nebezpečnou pravomoc, když máme k dispozici jiné funkční nástroje, je při pohledu do ciziny zcela nesmyslné,“ říká v dnešním prohlášení k zákonu předseda Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) Ján Simkanič (výkonný ředitel firmy Internet Info, vydavatele Lupy – pozn. redakce).

TIP: V Praze se demonstrovalo za svobodný internet. Proti Babišovi i Chovancovi

Babiš: neblokuju internet, ale hazard

Proti přijetí zákona je i Seznam.cz. „Ministerstvo toto cenzurní opatření obhajuje inspirací v Dánsku či Francii. V obou těchto zemích ale návrh na blokaci internetové stránky přezkoumává další nezávislá instituce,“ upozorňuje Michal Feix, ředitel Seznamu pro právní a legislativní záležitosti. 

A dodává, že sporný je i způsob, jakým mají čeští ISP stránky blokovat. „Blokace jména domény přes DNS servery je dle zkušeností z Francie a Dánska neúčinná a každý uživatel má možnost ho podle jednoduchého návodu obejít,“ říká.

Proti zákonu vystupuje i Česká pirátská strana. „V návrhu se sice píše o hazardu, ale na ministerském seznamu se může ocitnout jakákoli webová stránka, poskytovatelé internetového připojení ji budou muset zcenzurovat a poškozený se bude moci bránit až u soudu. Návrh zákona neobsahuje žádnou pojistku proti účelovému zneužívání cenzurního mechanismu,“ varuje.

Ministr financí na kritiku reaguje jednoduše: žádnou cenzuru neplánuju. Takto argumentoval ve svém blogpostu k nedávné demonstraci za svobodný internet: „Novela loterijního zákona chce černému hazardu zabránit blokací internetových plateb i stránek nelegálních provozovatelů hazardu. Jejich výběr ale nebude záležet na libovůli ministerstva financí. Bude probíhat v režimu správního řízení a budou se na něj vztahovat všechny právní záruky.“

Návrh zákona teď čeká tzv. druhé čtení v Poslanecké sněmovně. Poslanci v něm mohou podávat pozměňovací návrhy, o kterých se pak hlasuje. Na webu sněmovny je ve chvíli vydání této zprávy registrováno pět písemných pozměňovacích návrhů, na kontroverzní paragrafy ale necílí ani jeden z nich. Návrhy ale mohou poslanci podávat i v průběhu projednávání.

Pokud zákon projde i konečným hlasováním v druhém čtení, postupuje do čtení třetího, kde se smí v textu opravovat už jen technické chyby. Po úspěšném třetím čtení zákon putuje ke schválení do Senátu a pak k podpisu prezidentovi republiky.

Aktualizace 1.3. 16:30 – Proti záměru ministerstva financí se na jednání sněmovny postavil poslanec Jan Farský (TOP 09). Sám přitom v roce 2011 stál na straně těch, kteří podobné blokování navrhovali. Jenže od té doby změnil názor:

UX DAy - tip 2

„Já jsem podobnou hloupost před pěti lety navrhoval také. Tehdy jsem dostal za víkend možná několik tisíc urážek, které jsem si myslím i zasloužil. Také jsem dostal několik desítek mailů, které mně vysvětlovaly, že takové ustanovení, byť se chceme snažit jak chceme, internet nezreguluje. Že je velice jednoduché se hlásit jakoby z jiné země, a tím pádem na nás pravidla nedopadnou. Pokud je něco zbytečné a zároveň zneužitelné, tak z mého pohledu bychom to do zákona vkládat neměli,“ řekl Farský při rozpravě.

K návrhu zákona podal dva pozměňovací návrhy: jeden požaduje úplné zrušení sporných §82 a §84 a druhý je mění tak, aby pravomoc schvalovat blokování webů s nepovolenými hazardními hrami přešla z ministerstva financí na soudy. Úředníci by pak jen vedli seznam vytvořený na základě soudních rozhodnutí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).