Hlavní navigace

Spojené státy přistoupily k regulaci Bitcoinů a dalších virtuálních měn

24. 3. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Konec praní špinavých peněz přes Bitcoin? Ne zcela jistě, ale v každém případě to bude o poznání složitější. Spojené státy započaly s regulaci virtuálních měn, stejně jako regulují měny klasické.

Zahrnutí virtuálních měn, včetné Bitcoinů – bitcoin.org/en, do klasického regulačního procesu (více informací) týkajícího se klasických peněz může být špatná zpráva i dobrá zpráva. Špatná pro někoho, kdo přes virtuální měny pral špinavé peníze. Dobrá, pokud budeme uvažovat nad tím, že by se z Bitcoinů (například) mohla stát skutečná měna.

Samotný Bitcoin by neměl změnu nijak pocítit (byť některé z jeho součástí se budou, například, muset registrovat a plnit zákonné požadavky), týká se hlavně těch, kteří ho používají k obchodování. A samozřejmě hlavně Spojených států – tamní firmy budou o bitcoinových transakcích muset udržovat  detailnější záznamy a transakce nad 10 000 dolarů musí být hlášeny. To vše se samozřejmě týká pouze takových transakcí, které vedou k přeměně mezi bitcoiny a reálnými penězi. Transakcí uvnitř bitcoinové ekonomiky se to netýká.

Podle www.blockchain.info je v oběhu skoro 11 000 000 bitcoinů a tržní kapitalizace dosahuje skoro 700 000 000 dolarů. BBC před několika dny upozornila na pokus o prodej domu za bitcoiny, respektive za 405 tisíc kanadských dolarů nebo ekvivalent v bitcoinech.  Jak tato snaha dopadla zatím známo není.

Podle některých názorů je zahájení regulace virtuálních měn zároveň také uznáním bitcoinů coby skutečné měny. Anthony Gallippi, CEO společnosti BitPay (zpracovává platby bitcoiny) to nakonec přímo říká: „Jsme rádi, že bitcoiny jsou považovány za peníze. Považujeme je za peníze a jsme rádi, že s námi souhlasí“.

UX DAy - tip 2

Na regulaci tak v zásadě není nic negativního, až na jeden možný vedlejší efekt. Jak upozorňuje U.S. Treasury to Bitcoin: We Are Watching, bitcoinová ekonomika tak bude lépe sledovatelná standardními mechanismy a bude možné lépe zmapovat interní anatomii systému. A takovéto informace mohou významně posloužit v okamžiku potřeby zásahu proti bitcoinům.

Zdroj: Web Money Gets Laundering Rule

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).