Hlavní navigace

Společnost Iridium ohlásila první celosvětový paging

8. 7. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Být neustále k zastižení, ať se vrtnete kamkoliv na téhle zeměkouli? Pro mne osobně děsivá představa z nejstrašlivějších snů, pro někoho naplnění života. Iridium každopádně svými připravovanými službami k tomuto stavu spěje.

Společnost Iridium včera oznámila, že bude poskytovat první celosvětový paging. Tato služba bude zpřístupněna již při zahájení provozu satelitní sítě Iridium 23. září tohoto roku. Její součástí bude i doplňková služba „Follow me“ pro uživatele satelitních telefonů Iridium.

Ve svém důsledku tato služba znamená to, že uživatelé pagingu Iridium budou dosažitelní kdekoliv na planetě během několika vteřin i v případě, že jejich satelitní telefon Iridium nebo klasický mobilní přístroj bude vypnut. Sjednotí tak nejatraktivnější služby systémů mobilních telefonů s komfortem celosvětové satelitní sítě. Frekvence signálu dovoluje přijímat zprávy i v budovách a suterénních prostorách, kde signál tradičních celulárních sítí (GSM) není dostupný.

Při kombinaci s telefonním přístrojem Iridium je zajištěno doručení zprávy kdekoli na zeměkouli, aniž by byla známa přesná poloha příjemce. Pro uživatele telefonního přístroje Iridium bude k dispozici i doplňková služba „Follow me“ neboli „Následuj mě“. Ta v případě, že telefonní přístroj je vypnutý, přesměruje všechny textové zprávy na pager anebo zašle zprávu oznamující přijetí hlasové zprávy do schránky.

Zprávy bude možno posílat přes operátora, počítač nebo telefonní přístroj (pouze numerické zprávy). V případě nedostupnosti lze zadat až pět míst, na které bude zpráva přesměrována. Služby budou hrazeny měsíční paušální částkou.

Iridium je první satelity podporovaná globální mobilní komunikační síť, která bude uvedená do provozu na podzim 1998 a která poskytne stoprocentní celosvětové pokrytí signálem na pevnině, na moři a ve vzduchu. Zabezpečí celosvětově neomezené možnosti komunikace prostřednictvím telefonů a pagerů Iridium. Na oběžné dráze Země se již nachází celkově 66 satelitů, které jsou umístěny v Low Earth Orbite (LEO) ve výšce 780 km nad Zemí.

BRAND24

Technické údaje
Kompaktní přístroj s kapacitou baterií na jedno nabití, které vydrží přibližně 30 dní, je možné přenášet v kapse nebo ve speciálním pouzdře na pásku, které je součástí výbavy. Pouzdro pageru je vyrobeno z odolného plastu. Na podsvíceném EL displeji lze zobrazit 20 znaků ve čtyřech řádcích. Alfanumerické zprávy mohou obsahovat až 200 znaků, numerické 20. Služba bude podporovat řadu světových jazyků. Přístroje budou dodávat společnosti Motorola a Kyocera.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).