Hlavní navigace

Stačilo 18 měsíců a startup s jídlem má hodnotu 500 milionů dolarů

Martin Vyleťal 11. 4. 2014

Newyorský startup Blue Apron vsadil vše na jedinou kartu – jídlo. Po 18 měsících míří k velikému úspěchu. Brzy získá investici, která projekt ocení až na půl miliardy dolarů.

Pokud by vám někdo řekl, že plánuje rozjet internetový projekt, který bude mít za rok a půl od spuštění hodnotu 500 milionů dolarů (zhruba 10 miliard Kč), asi byste si pomysleli, že je blázen nebo génius. Jedním z takových je i Matt Salzberg. Člověk, který v minulosti vyhledával příležitosti pro investory v oblasti softwarových firem a digitálních médií. 

Před dvěma lety ale toto povolání pověsil na hřebík a rozhodl se zkusit štěstí s vlastními projekty. Nejdříve v lednu 2012 rozjel crowdfundingový web Petridish.org, který se specializuje na shánění finančních prostředků pro vědecké a přírodovědecké projekty.

Z hlediska komerčního úspěchu je ale pro Salzberga mnohem důležitější startup Blue Apron. Ten založil společně s Mattem WadiakemIlliou Papasem.

Podařilo se jim objevit díru na trhu s potravinami. Rozhodli se, že budou lidem dodávat recepty na jídla, která si budou zákazníci moci doma jednoduše připravit. Kromě samotného receptu jim posílají všechny potřebné suroviny. Nejen koření, ale i zeleninu či maso.

Vše je úhledně zabalené do kartonové krabičky. Čerstvost masa zajistí vakuové balení, chlazení pak pytlíky s ledem. Firma tvrdí, že suroviny vydrží v lednici až jeden týden.

Služba funguje na bázi členství. Stačí se zaregistrovat a Blue Apron pak na vaši adresu každý týden doručí balíček s ingrediencemi na tři různá jídla pro dvě osoby. Jedno jídlo přijde na 20 dolarů, porce na polovinu.

Konkurenční startup Plated prodává ingredience i bez nutnosti členství. Nabízí jednu porci za 15 dolarů. Každé jídlo ale prodává po dvou porcích a jedna objednávka musí obsahovat minimálně čtyři porce. Za jednu objednávku tak zaplatíte nejméně 60 dolarů. Nicméně i Plated pracuje s konceptem členství. Pokud se stanete členy a zavážete se každý měsíc hradit poplatek 10 dolarů, přijde vás jedna porce na 12 dolarů.

Záhy se ukázalo, že Salzberg vsadil na správnou kartu. Loni v srpnu Blue Apron pokořil metu 100 tisíc doručovaný jídel měsíčně. Podobné startupy začaly růst jako houby po dešti. Namátkou jmenujme již zmiňovaný Plated, britský HelloFresh, ChefDay, Munchery, GreelingFresh Dish. Dokonce i v Česku se už objevil podobný projekt – Vaříme.cz. Provozuje ho stejnojmenné eseročko vlastněné Janem HřebabeckýmTomášem Kučerou. Ti jsou také jedinými vlastníky společnosti I&Q group, která provozuje úložiště Hellshare.

V současné době Blue Apron doručuje do 40 amerických států. Provozuje několik vlastních distribučních center. Má 200 zaměstnanců, ale na dopravu si najímá externí firmy.

Ačkoli Salzberg zatím odmítá potvrdit, že jednání o novém kole financování (dosud firma získala od investorů 8 milionů dolarů) probíhají, podle serveru Fortune se vyjednávání už chýlí ke konci. Podle zdrojů obeznámených se situací, na které se Fortune odvolává, plánuje Blue Apron od investorů získat 40 až 50 milionů dolarů. Pokud by se částka blížila horní hranici, ocenili by investoři Blue Apron na 500 milionů dolarů. A to je úctyhodná suma, uvážíme-li, že se jedná o osmnáct měsíců starý startup.

Našli jste v článku chybu?

11. 4. 2014 10:54

No podle tech fotek to vypada na slusne plytvani obaly. Nejsem zadny ekoterorista, ale kdyz vidim, ze na jedno jidlo je treba 5 plastovych pytliku a 3 plastove krabcky, tak mi to prijde docela drsne, zvlast kdyz nektere pytliky obsahuji tak 5-20g portavin/koreni...

No, mozna je to ten kukuricny (kompostovatelny) plast, ale beztak to vetsina lidi hodi do kose a skonci to ve spalovne...

15. 4. 2014 13:24

Peťura (neregistrovaný)

napadlo mě přesně to samý... kdybych zvažoval realizaci podobného nápadu, tohle by byl jeden z důvodů, proč to neudělat - nechtěl bych si osobně brát ty hromady odpadků na svědomí. A proto to udělají jiní a ti vydělají :-)

Root.cz: Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Nová třída SD karet A1 s vysokým výkonem

Podnikatel.cz: Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Přehledná titulka, průvodci, responzivita

Vitalia.cz: Manželka je bio, ale na sex moc není

Manželka je bio, ale na sex moc není

120na80.cz: Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

Popraskané rty? Některé balzámy stav zhoršují

DigiZone.cz: Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

Mňam TV splnila slib a odešla z DVB-T

120na80.cz: Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Rakovina oka. Jak ji poznáte?

Root.cz: Telegram spustil anonymní blog Telegraph

Telegram spustil anonymní blog Telegraph

Podnikatel.cz: K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

K EET. Štamgast už peníze na stole nenechá

Podnikatel.cz: Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Babiše přesvědčila 89letá podnikatelka?!

Vitalia.cz: Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Naučí vás péct kváskový chléb bez lepku i s lepkem

Podnikatel.cz: Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

Zavře krám u #EET Malá pokladna a Teeta?

DigiZone.cz: Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Digi CZ výrazně zlevnila balíček HBO

Podnikatel.cz: Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Změny v daních z příjmů u zaměstnávání

Vitalia.cz: Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

Spor o mortadelu: podle Lidlu falšovaná nebyla

DigiZone.cz: Milan Kruml: procházka TV historií

Milan Kruml: procházka TV historií

Lupa.cz: Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Babiš: E-shopů se EET možná nebude týkat

Měšec.cz: Vklad na cizí účet je draze zpoplatněn (přehled)

Vklad na cizí účet je draze zpoplatněn (přehled)

120na80.cz: Bojíte se encefalitidy?

Bojíte se encefalitidy?

Lupa.cz: UX přestává pro firmy být magie

UX přestává pro firmy být magie

Podnikatel.cz: Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu

Přivýdělek u Airbnb nebo Uberu? Čekejte kontrolu