Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Stalo se: kauza mobilní terminace od :-) - Však už teď jsou hlasové paušály do všech...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 9. 2009 8:46

    :-) (neregistrovaný)
    Však už teď jsou hlasové paušály do všech sítí :-)) Všichni operátoři u většiny tarifů v rámci napálkování cen "sjednotili" volání ve vlastní a cizí síti. Přitom vědí, že ve vlastní síti probíhá většina volání jeho zákazníků. Sjednocení umožní zdražit hovory ve vlastní síti, za které ani terminaci operátor neplatí a vydělá na tom nehorázně :-)))
    --

    Proto dnes už dávno neplatí, že aby bylo volání nejlevnější, je potřeba mít stejnou síť - je to jeden z nejzákladnějších a přežitých omylů!

    Z naší rodiny mají rodiče a bratr O2, přítelkyně má Vodafone, nejlepší kámoš má taky O2 - to jsou lidi s kterými vedu 99% hovorů ze soukromého telefonu. Takže z toho logicky vyplývá, že jsem si pořídil jakou síť, abych to měl nejlevnější?!

    T-Mobile! A ano, je to tak - z toho T-Mobilu mám 100% hovorů do jiné sítě (hovor do vlastní sítě jsem z něho ještě neměl).
    Mám tam tarif "Přátelé síť nesíť" - na 5 čísel z jakékoli sítě v ČR mám NEOMEZENE volání i SMS a každé z čísel můžu jednou za měsíc změnit. Tarif je za 500,- a protože jsem si ho objednal přes eshop, tak na prvního půl roku ho mám za 400,- a je to BEZ ZAVAZKU, takže kdyby se mi to přestalo líbit, můžu ho kdykoli zrušit. Provolám tak zhruba mezi 500-1200 minutami + pošlu zhruba 200 SMS. Kdybych měl cokoli jiného a chtěl to používat stejně, tak by ta cena šla do tisíců :-((
    --

    Jinak u telefonování vidím budoucnost jedině v neomezených službách. Cena tarifu se pak může odvíjet podle toho jak moc velké to "neomezené" bude. (Na x čísel, na určitou síť, na určitou oblast atd.)

    --

    Neomezené volání ve stylu O2 - kdy je to vymezené určitým časem (např. vikendy a mimo špičku) neberu jako neomezené. Protože, když s někým potřebuju něco důležitého probrat ve dvacetiminutovém hovoru a právě něco řeším, tak říct mu "počkej teď je ráno, za 10 hodin bude sedum večer a probereme to" :-DDDD To neberu jako moc efektivní využití telefonu.

    Jediný dobrý je NEON XXL s neomezeným voláním kamkoli po ČR a dá se pořídit už za cenu kolem 2000,- Kč (v akci nebo jako retenční nabídka) - jenom nechápu, proč k němu operátor nepřibalil i neomezené SMS :-((
    Podobný tarif prý existuje u Vodafonu (taky za 2000,- a neomezeně po ČR), ale nabízí ho jenom v retenčních nabídkách a nebo větším firmám :-((
  • 29. 9. 2009 9:33

    MP (neregistrovaný)
    Pokud by byl terminační poplatek nulový tak si dokážu představit že někdo z VoIP operátorů by nabídl za řekněme 100kč neomezené volání v rámci ČR
    Pak by mi v mobilu stačila neomezená data která už teď kde kdo má a hovory bych pak vedl jen přes VoIP.

    Hezká představa, ale dost nereálná v dohledné době.
  • 29. 9. 2009 12:30

    ondra.novacisko.cz (neregistrovaný)
    je zajimavý, že u internetu se nikdo nepozastavuje na tom, že je za paušal a nikdo nezkoumá, zda stahuju z místní, z české, nebo ze zahraniční sítě.
  • 29. 9. 2009 15:30

    Jimmy (neregistrovaný)
    U internetu ale také nikdo negarantuje jaké rychlosti budete do různých sítí dosahovat, zatímco u hovoru je třeba vždy garantovat doručení celého hovoru, tedy nároky na garanci pásma jsou větší.

    A navíc u skutečně garantovaných linek se zatraceně na ceně pozná zda kupujete 100 Mbps do NIXu, DeCIX, AMSIX nebo ještě dále, takže ani u internetu není vše za jednotný paušál.
  • 29. 9. 2009 17:08

    anonymní
    U telefonu vam taky nikdo negarantuje ze se dovolate. Pretizena sit je u mobilu celkem bezna vec (pak se nikdo nedovola ani vam). Nevim jak je to s VoIP operatory (nejspis nijak) ale co se "oficialnich" linek tyce, tak je garance stanovena jako nejake % ze spickoveho provozu, ale 100% to neni.

    U internetu je pak vetsinou rychlost tranzitni site dimenzovana tak, ze jeji omezeni nijak nepocitite aniz by jste za to musel priplacet neco extra. Pravda, nikdo vam to negarantuje, ale kdyby to nefungovalo, tak by neexistoval internet. Proc tomu tak je u internetu a ne u telefonu ?

    Stejne tak vzajemne propojeni se resi bud dvoustranou dohodou "za cenu zeleza" nebo nejakym sdruzenim, pripadne propojovaci bod provozuje treti osoba, ale vzajemne si provozovatele nic neplati. Propojeni je totiz v jejich vlastnim zajmu. Nedostupna sit konkurence = nebudou klienti.
  • 29. 9. 2009 18:19

    ondra.novacisko.cz (neregistrovaný)
    nehledě na to (s výjimkou "pochybných licenčních politik") je provoz HW záležitost paušální, nezávisející na množství přenesených dat.
  • 29. 9. 2009 21:18

    Jimmy (neregistrovaný)
    Schválně si zkuste změřit rychlost do různých lokalit např. na http://speedtest.net/ . Vsadím se, že vám to rozhodně neukáže stejnou rychlost do celého světa stejnou. A není třeba hledat nějakou zapadlou díru. Např. do Japonska vám to i na připojení s desítkami Mbps do ČR do Nixu vám to dá jen několik jednotek Mbps, pokud to vůbec přeleze 1 Mbps.

    Propojení "za cenu železa" funguje v rámci nějakého *IX, ale rozhodně nejsou všichni ISP ve všech *IX a tak zahraniční konektivitu nakupují od velkých tranzitních operátorů. A Tam vzhledem k ceně za 1 Mbps kupují ISP spíše desítky a stovky Mbps i když do NIXu mají jednotky Gbps. Cena je totiž velmi rozdílná ( ještě záleží zda kupujete jen Evropu nebo celý svět).
  • 29. 9. 2009 7:57

    ondra.novacisko.cz (neregistrovaný)
    Jak se píše v článku, při velkých objemech jde jen o účetní operace, takže by klidně mohly být i nulové a nic by se nezměnilo. Možná by to umožňilo začít provozovat hlasové služby za paušály do všech sítí.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).