Hlavní navigace

Stalo se: začíná Invex

9. 10. 2006
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 29
Letošní Invex zahájí ministr Ivan Langer. Koho ocení údajně poslední cenou ministra informatiky? Vladimír Jiránek zde představí svou novou knihu "Počítač je konečně osobní". A příznivci broadbandu a VoIP budou moci sledovat doprovodný program z tepla svého domova či kanceláře.

V Brně začíná právě dnes další Invex. Je mu už 36 let, neboť se „narodil“ v roce 1970, kdy se konal poprvé. Letos jde ale teprve o 16. ročník Invexu. Jak je to možné?

Odpověď je taková, že od roku 1970 byl Invex pouze „výstavou“, a to výstavou zlepšovacích návrhů a lidské invence. Odsud také jeho jméno, odvozené právě z „invence“ (jako jakási „výstava invence“). V té době navíc neměl s počítači a IT moc společného. To se začalo měnit až později. Směrem k IT se Invex začal výrazněji profilovat až po sametové revoluci v roce 1989.

A tak se v roce 1991 Invex mění z výstavy na veletrh. Současně dochází k resetu jeho čítače, a jednotlivé ročníky se tak začínají počítat od začátku. Tedy ne od nuly, protože označení „nultý ročník“ by evokovalo spíše něco zkušebního, a neznělo by moc dobře. Takže v roce 1991 se konal první ročník – a proto je ten letošní již šestnáctý, v celé třicetišestileté historii Invexu.

Digitex podruhé

Nicméně i novodobá historie Invexu má svůj zajímavý milník. Za ten si dovolím označit jeho loňské rozdělení na dvě části, resp. vytvoření „samostatného“ veletrhu Digitex. On vlastně ani tak moc samostatný není, když se koná ve stejném čase jako Invex, na stejném výstavišti, za jedno vstupné a bez omezení pohybu návštěvníků mezi oběma veletrhy. Ale má svou vlastní „identitu“ a nomenklaturu (jde o „Mezinárodní veletrh spotřební elektroniky a digitální zábavy“).

Vznik Digitexu považuji za vcelku logickou reakci pořadatelů na to, že čím dál tím větší část exponátů tradičního Invexu směřuje právě do oblasti spotřební elektroniky a zábavy. Buďto tedy mohli nechat Invex jako takový, ať se postupně změní na veletrh zábavy a spotřební elektroniky, nebo mohli nový proud nějak logicky vyčlenit, ale současně ho jako tolik potřebnou životodárnou mízu nijak neodříznout. A tak se rozhodli pro „paralelní veletrh“, který nazvali Digitex. Vloni měl premiéru takže se letos jedná o již druhý ročník. Jeho zvýrazněným tématem asi bude navigace, ve všech podobách a na nejrůznějších platformách.

Zajímavé je, že již dříve došlo ještě k jednomu „vyčlenění“. To když byl pavilon G (resp. G2) přejmenován na Business Hall, a pro běžného návštěvníka uzavřen. Vstup do něj je od té doby podmíněn pozváním od vystavovatele, respektive registrací, tak aby mohl být „klíčovým místem pro nerušená obchodní jednání, osobní schůzky s klienty či prezentace velkých řešení pro firemní partnery a potenciální podnikové zákazníky“. Jen to nebylo povýšeno na úroveň samostatného veletrhu (což by vzhledem k uzavřenosti asi ani nepůsobilo dobře), a zůstalo tak jen u samostatné „Business Hall“.

HP se vrací

Akcent na zábavu a spotřební elektroniku v podobě „samostatného“ Digitexu se pořadatelům Invexu přeci jen začíná vyplácet. Například v tom, že právě zaměření Digitexu, směřující více do domácností než do firem, začíná znovu vracet na Invex některé „velké ryby“ z řad vystavovatelů.

Letos se například opět objeví společnost Hewlett Packard. Nebude se ovšem prezentovat jako velký systémový integrátor, ale spíše jako výrobce zařízení určených pro domácnost – a to hlavně v rámci Digitexu. Hodlá zde mj. poprvé představit svou novou řadu multimediálních notebooků Pavilon, určenou pro domácí zábavu. Jejich význačnou vlastností je, že dokáží fungovat jako (DVD) přehrávač bez nutnosti spuštění operačního systému.

Přitom HP již před několik dny rozjelo novou marketingovou kampaň na propagování svým nových produktů s příznačným názvem „Počítač je konečně osobní“. Na Invexu bude tato kampaň pokračovat a přinese i jedno zajímavé zpestření: představení nové knihy Vladimíra Jiránka, spojené s autogramiádou autora. Knížka má název, který by asi těžko někdo uhodl („Počítač je konečně osobní“), a v rámci své stejnojmenné kampaně ji vydává právě společnost HP. K obsahu sama říká:

Tato kniha obsahuje řadu kreseb na téma člověk a počítač a je zajímavým pohledem člověka tímto oborem víceméně nepostiženého na svět počítačů, internetu a informačních technologií vůbec. Pro čtenáře bude jistě vítaným osvěžením a důvodem k zamyšlení se nad tím, zda-li mají informační techonologie sloužit člověku, nebo člověk jim.

Že by nový trend v rámci směrování marketingových kampaní, kdy místo neustálého omílání přihlouplých sloganů přichází na řadu inteligentní humor? Představení nové knihy a autogramiáda autora proběhnou ve středu 11. října od 11:00 hodin, na stánku společnosti HP v pavilonu B.

Doprovodný program

Ještě jeden trend v rámci Invexu (ale nejen Invexu) považuji za významný. A to jeho postupné směřování od pouhé expozice, bez významnějšího doprovodného programu, ke konferenci s kvalitním odborným programem, která je také doprovázena určitou expoziční částí. Dnes jsme možná někde na půli cesty, ale už dnes si troufnu odhadovat, že řada lidí jede na Invex spíše kvůli doprovodnému programu než kvůli stánkům a exponátům. Sám se řadím mezi ně. Ostatně i řada firem, která seznala že expoziční část se jim nevyplatí, se doprovodného programu naopak účastní.

Pojďme se tedy podívat, co je letos na Invexu zajímavého a co bych vám doporučil?

Nejvíce se toho koná hned dnes, v první den Invexu. Na dopoledne je souběžně naplánováno hned několik tiskových konferencí a vedle toho se koná i tradiční Fórum elektronických komunikací. Účast přislíbil nový (a stále ještě úřadující) ministr informatiky Ivan Langer, který ale zřejmě záhy uteče na tiskovku Ministerstva vnitra. Za MI ČR by tak měl vystupovat hlavně jeho nový „sekční šéf“ přes elektronické komunikace – David Stádník. Bude to pro něj premiéra v roli ministerského úředníka, protože předchozích ročníků se účastnil ještě jako šéf nezávislého regulátora. No, uvidíme co nového se dozvíme. Zítra se o tom budete moci dočíst zde na Lupě.

Poslední cena ministra informatiky?

Slavnostní zahájení Invexu, tradičně spojené se stříháním pásky a oficiálními projevy organizátorů i čestných hostů, proběhne i letos v pravé poledne. Tentokrát by měl veletrh zahajovat úřadující ministr informatiky (a vnitra) Ivan Langer. Ten by v také pondělí večer měl na slavnostním večeru udělit „poslední cenu ministra informatiky“.

Komupak ji dá? Že by zahrál malou domů a ocenil think-tank eStát, který mu připravil většinu podkladů z oblasti eGovernmentu? Nebo ocení něco jiného? Když tuto cenu před lety první ministr informatiky Vladimír Mlynář zavedl, deklaroval, že ji bude udělovat dvakrát ročně. Jednou na Invexu něčemu, co pochází spíše z komerční sféry, a jednou na konferenci ISSS (Internet ve státní správě a samosprávě), kde by ji měl udělovat za řešení pocházející právě z veřejné sféry. Podle této logiky by tedy nyní mělo dostat cenu ministra „něco“ spíše komerčního.

Vloni na Invexu tehdejší ministryně informatiky Dana Bérová udělila svou cenu internetovým zdravotním knížkám IZIP. Právě tomu IZIP, do kterého se později tak mocně obul jiný člen vlády (dnes už také bývalý). Ale to by bylo na úplně jiné povídání.

Křišťálové disky

Další tradiční akcí letošního Invexu jsou soutěže – o Křišťálové disky, o osobnost roku (nominace), či třeba Diamantové oko (návštěvnická anketa o nejlepší exponát).

Do soutěže o Křištálové disky se letos přihlásilo na 54 exponátů, a z nich 20 bylo vybráno jako nominovaných. Na dnešním slavnostním večeru pak bude v každé kategorii vyhlášen jeden vítěz, který získá příslušní ocenění v podobě Křišťálového disku.

Letos přitom k tradičním pěti kategorií (Profesionální hardware, Profesionální software, Komunikační technologie, Software pro domácnost, zábavu a vzdělávání) přibyla ještě nová kategorie: Digitální novinky očima žen. Její specifická zaměření pochopitelně vyžaduje i změnu v hodnocení, takže „o vítězi rozhodnou výhradně ženy z odborné, manažerské a společenské sféry“.

Pro zajímavost: sítem nominace zde prošly tyto exponáty:

Broadband z pohovky

Jednou z doprovodných akcí, na kterou bych rád upozornil čtenáře Lupy, je „samostatný projekt“ VoIP & Broadband Expo. Odehrává se v pavilonu F a jde o sérii kratších přednášek (viz rozpis), každý den od rána až do 14:20. Plynule na něj navazuje další projekt s příznačným názvem „Broadband sofa“ (program). Jde o sérii řízených panelových diskusí na stejné téma jako přednášky – tedy VOIP a broadband.

Všechny tyto přednášky a diskuse si můžete poslechnout, i pokud na letošní Invex vůbec nepojedete. Budou totiž přenášeny po Internetu (zde), a i následně zpřístupněny ze záznamu.

Dnes, tj. v pondělí 9. 10. 2006, bude po odpoledním „Broadband sofa“ následovat ještě další akce, a to Broadband Monday – na téma „Video přes internet impulzem k expanzi broadbandu?“. Najdete ji přímo v programu Broadband sofa, ale fyzicky se tato akce odehraje v Praze, v PwC BusinessCommu­nityCenter. Už i kvůli svému zaměření ale bude tato akce živě přenášena i do Brna na Invex, do pavilonu F – kde se koná popisované VoIP & Broadband Expo.

Co už představila Telefónica O2 CR?

Jednou z mála opravdu velkých firem, které budou na letošním Invexu zastoupeny, je i Telefónica 02 Czech Republic. Nejspíše proto, že to zapadá do jejích snah o zviditelnění svého rebrandingu.

Dostupné zprávy signalizují, že TO2 CR chce na Invexu ukazovat hlavně svou novou IPTV (službu O2 TV), a pak především různá firemní řešení. Určitě ale nebudou chybět ani ostatní služby z pevného i mobilního segmentu.

Ostatně, dvě novinky už TO2 CR oznámila ještě před Invexem. První je služba O2 Internet Komplet, která je bundlem (balíčkem), v rámci kterého zákazník dostane ke svému ADSL ještě také časově omezené CDMA (na 20 hodin). Pokud by se přes CDMA potřeboval připojovat déle, může si přikupovat další desetihodinové bloky za 99 Kč (podrobnosti).

BRAND24

Druhá novinka („Volejte domů zdarma“) spočívá v možnosti volat jen za paušál (bez minutového hovorného) z mobilu na jedno až tři jiná čísla, z nichž jedním může být i pevná linka. Zajímavé je, že vše je řešeno na týdenní bázi – jak cena, tak i aktivace a deaktivace služby. Můžete si ji tedy aktivovat na týden, a pak ji buďto nechat automaticky reaktivovat, nebo aktivaci zrušit (obojí se dělá SMSkou).

Pokud jde o cenu: možnost volat neomezeně z mobilu O2 na pevnou linku O2 přijde týdně na 22,61 Kč (včetně s DPH). Neomezené volání z O2 mobilu na jeden O2 mobil přijde týdně na 49 Kč, a možnost volat jen za paušál až na 3 čísla, z nichž jedno múže být pevné bude stát 59 Kč za týden, vše včetně DPH). Pozor ale na to, že tyto ceny platí do 31. 12. 2006, takže nejspíše jsou to jen promo ceny.

Chystáte se letos na Invex?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).