Hlavní navigace

Názory k článku Stalo se: zelená pro první fázi Bezdrátové Prahy

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 6. 2007 10:00

    MaLer (neregistrovaný)
    Uprimne receno nechapu smysl tohoto projektu. Kolik lidi to bude realne vyuzivat, existuje nejaky kvalifikovany odhad?? A doufam ze poskytovatele stavajicich bodu poradne zatopi ICZ pokud se zacne rvat na pouzivane frekvence.

    Ale zustava mi nad tim rozum stat. Bud se pocita s tim, ze se tradicni ceskou salamovou metodou (kterou to ukecali i v bruselu) dovede projekt k tomu, ze bude poskytovat pripojeni k internetu (a pak jsme na to vyhodili mestske penize, tzn. stejne nedovolena podpora), nebo se to bude pouzivat jen pro pripojeni asi tak 25 lidi k strankam Prahy.

    Proste nechapu :(. Vyhozene penize nas vsech, ostuda, fuj :(
  • 4. 6. 2007 12:01

    misace (neregistrovaný)
    No ona se ta 2. fáze stejně rozjede, ať už s dotací nebo bez ní. Prospěje to rychlejším přechodem na egoverment, tím pádem se snad ušetří za úředníky. Pak to pomůže například vzdělání dětem, kterým rodiče nechtěj nebo nemůžou platit internet..
  • 4. 6. 2007 14:19

    gingo (neregistrovaný)
    Ano, pokud se druha faze rozjede, pak to urcite nekdo pouzivat bude. Ale nerekl bych ze by bylo v zrovna v CR malo poskytovatelu bezdratovych siti, spis naopak. Tudiz to podle me nema nic spolecneho s setrenim za ureniky atd, no a vzdelani? No nevim, jestli se da na strankach magistratu nejak vyrazne vzdelavat. Krom toho investovat par tisicovek do zarizeni kvuli komunikaci s uradem, mi neprijde jako moc vyhodne reseni.
  • 4. 6. 2007 18:16

    anonymní
    Proc si myslis, ze se faze 2 rozjede? V oznameni komise je napsano:"do širokopásmových sítí jsou v prvé řadě věcí soukromých společností. Státní dotace takových sítí jsou přípustné pouze tehdy, jestliže řeší jasně vymezené selhání trhu nebo problém soudržnosti. Jsem ráda, že pražský magistrát upravil svoje plány, a tudíž projekt může být realizován bez narušení hospodářské soutěže." a pak jeste "Původní plány na komerční využití sítě mohly vzbuzovat pochyby z pohledu pravidel o státní podpoře, protože poskytnutím neomezeného bezplatného nebo dotovaného přístupu k internetu veřejnosti by projekt mohl vytlačit investice soukromých provozovatelů. V průběhu předběžného šetření Komise a poté, co Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vydal svoje stanovisko, české orgány podstatně upravily projekt."
    http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/07/722&format=HTML&aged=0&language=CS&guiLanguage=en
    Tipuju, ze faze 2 je bez sance.
  • 5. 6. 2007 7:34

    bez přezdívky
    Není pravda, že to bude k ničemu. Aspoň to pořádně zaruší existující wifi sítě a lidi si pořídí ADSL. Proč je potřeba zvyšovat cenu telecomu i po jeho privatizaci mi úplně jasné není, ale v Praze mě nepřekvapí nic. :-) Co je nějakých sto miliónů proti olympiádě, žejo? :-)
  • 10. 6. 2007 21:44

    Jouda (neregistrovaný)
    No připadá mi to, jakoby Praha rozdávala zadarmo automobily. Ale se zablokovanou převodovkou, kde by šla zařadit pouze jednička a zpátečka. No jezdit by se s nimi moc nedalo, ale ostatním účastníkům silničního provozu by pořádně překážely v jízdě.
    U nás je však koukám možné cokoli..
  • 5. 6. 2007 18:10

    Milos Brejcha
    "Za zmínku také určitě stojí závazek budovatelů sítě, že nové přístupové body budou umisťovat jen tam, kde místní šetření prokáže existenci „volného místa“ (nevyužitých frekvenčních kanálů)."
    Tak to at to jdou stavet rovnou nekam do Raholce, v Praze nenajdou volny kanal nikde..
    Ale ono vlastne ani o zadnou funkcnost nejde, jde o to utratit tech 300 mega do spravnych kapes :) Autor rovnez nezminil, ze druhy soutezitel byl s cenou uplne nekde jinde a byl z vyberoveho rizeni vyrazen na zaklade nesmyslnych formalit
    Rozvoj kameroveho systemu a dalsich sluzeb mesta..to je budou pripojovat wifinou? Pokud vim vetsina kamer je dnes napojena 10GHz ci podobnymi pojitky, zamestnanci mesta, policiste atd. wifinu taky nepouziji, uz dnes maji vlastni komunikacni system na nejakem nizsim frekvencnim pasmu, ktery zcela dostacuje.
    At instaluji kiosky s internetem na kazdem rohu, at nabidnou dotace provozovatelum kavaren a restauraci za to, ze nabidnou internet zdarma uvnitr svych podniku(a at se pripoji pres wifi, dsl, kabelovku..to at nechaji na nich a na volne konkurenci). Uprimne radeji zajdu na kafe a u stolku si stahnu mail, nez abych si sednul na chodnik a vyuzival jejich pokryti na "ulicni urovni"
  • 4. 6. 2007 15:59

    Lukas Nevosad (neregistrovaný)
    Takze za 100+ mega se vybuduje sit, ktera bude uplne k nicemu. Ti, kdo internet doposud nepouzivaji, ho tezko zacnou pouzivat kvuli tomu, aby si mohli surfovat po webech statni spravy. Ti, co uz internet maji, se tomu vysmeji a asi tezko budou ladit magistratni sit, kdyz budou nahodou pristupovat k webum statni spravy.

    Pominu-li moznost faze 2 (coz je nedovolena statni podpora uplne stejne jako drive), tak se proste jedna o prazskou infrastrukturu statni spravy a nechapu, jakym zpusobem je obhajitelne ziskat na to dotace z jakehokoliv subjektu na urovni vyse nez je kraj Praha.

    No a mimochodem kolik take bude stat rocni provoz teto site? Zrovna WiFi na tohle rozhodne neni levna technologie, notabene v tak radiove smogovem prostredi jako je Praha. Hodne bych se divil, kdyby byly rocni naklady pod 20M - vezmu-li v uvahu bezny koeficient predrazeni statnich zakazek, tak bych tipoval spis tak k 50M rocne...

    Faktem je, ze tenhle stat uz utratil daleko vic penez za daleko vic nesmyslne projekty, ale i tak by bylo nejlepe na cely projekt v tichosti a dukladne zapomenout.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).