Hlavní navigace

Stanovisko správce domény cz ke krádeži domény intell.cz

3. 12. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

"Vydírání vycházející ze spekulativní registrace známého jména nebo jiné formy vydírání v souvislosti s doménami nejsou už ničim novým a jejich úspěšnost je naštěstí poměrně nízká. Pokus o krádež domény byl inovací v oboru," říká mimo jiné Jiří Orság.

Zdá se, že se nám uspěšně daří dohánět svět i v oblasti komercionalizace Internetu. Vydírání vycházející ze spekulativní registrace známého jména nebo jiné formy vydírání v souvislosti s doménami nejsou už ničim novým a jejich úspěšnost je naštěstí poměrně nízká. Pokus o krádež domény byl inovací v oboru.

Dne 25.11. jsem obdržel e-mail odeslaný z serveru ns.renegade.cz, podepsaný Jaromírem Zachatou (zachata@intell.cz) s požadavkem na dočasnou změnu nameserverů odůvodněnou změnami v síti. Server ns.renegade.cz byl původně sekundárem pro doménu intell.cz, podle databáze existuje mezi pány Křivánkem a Zachatou poměrně intenzivní spolupráce. Servery ns.intell.cz a ns.renegade.cz si vzájemně poskytují službu sekundárního jmenného serveru pro řadu zón. Jako účetní kontakt pro zákazníky pana Křivánka je registrována firma „Intellectronics  – Jaromír Zachata“. Tedy žádná změna vlastníka nebo přesun na zcela jiné jmenné servery. Prostě jen dočasná změna mezi primárem a sekundárem v důsledku akutních technických problémů. Proto jsem odeslal potvrzení na adresu zachata@intell.cz a změnu provedl. Během 26.11. se změna objevila v primáru zóny CZ.

Změna domény blansko.net u Internicu proběhla 27.11., tedy v době kdy nový obsah zóny CZ ještě zdaleka nebyl na všech sekundárech, ns.renegade.cz ale byl delegovaným nameserverem i podle starého obsahu CZ zóny, takže pravděpodobnost stažení pošty byla poměrně vysoká, tím spíše, že druhý původní sekundár ns.bohemia.net neobsahoval a dodnes neobsahuje informace o zóně intell.cz. Pocit jisté nesmyslnosti celé akce jsem získal při požadavku na navrácení do původního stavu ze dne 29.11., ale technicky nepromyšlené přesuny nejsou zase tak výjimečné. Téhož dne odpoledne jsem také mluvil s panem Zachatou, který mne informoval o podstatě celé věci. Co k tomu dodat? Snad jen, že dobrá vůle je vždy po zásluze potrestána.

Co říci k chování obou protagonistů celé historie? Pokus pana Křivánka je zcela bezprecedentním porušením veškeré slušnosti a pravděpodobně i zákona. Překvapuje mne minimální právní vědomí a podivný pocit, že tento způsob chování je cosi diametrálně odlišného třeba od obyčejné krádeže auta nebo krádeže v samoobsluze. Vzletné fráze o braní zákona do vlastních rukou nemají v tomto případu místo, protože nešlo o obhajobu práva, ale o snahu nečistou cestou získat majetkový prospěch.

Asi nikdo z nás není schopen jasně říct, kde je pravda v původním majetkovém sporu, ale nemám dobrý pocit, ani z chování pana Zachaty. Ze všech vyjádření je myslím jasné, že doménu blansko.net registroval pan Zachata na základě objednávky pana Křivánka a uvedený způsob nátlaku k vyřešení pohledávek má velmi nepěkné jméno. Co si asi o takovém jednání budou myslet další zákazníci pana Zachaty, kterým registroval domény a uvedl se přitom jako administrativní kontakt?

Myslím, že pan Křivánek by měl provedené změny v registraci Internicu vrátit do původního stavu a pan Zachata by v dalším jednání o vyrovnání vzájemných pohledávek měl přestat používat provedenou registraci jako nátlakový prostředek. Protože stupňování jejich vzájemných výpadů považuji za nebezpečné ohrožení stability registračních služeb, budou veškeré změny v doménách obou pánů probíhat pouze po předložení notářsky ověřeného souhlasu administrativního kontaktu spolu s výpisem z obchodního rejstříku nebo obdobným dokumentem je-li registrace na právnickou osobu. Tento specifický režim bude uplatňován do vyřešení celého problému a do rozdělení vzájemných vazeb v jejich doménách registrovaných pod cz.

Uvítal bych, kdyby oba pánové tuto nechutnou aféru co nejrychleji ukončili, bez nutnosti mého zásahu u NSI.

Jiří Orság

BRAND24


Starší, související články:

* Hlasy a ohlasy na „převod“ domény blansko.net
* Jak se u nás kradou domény aneb Kdo je vlastně zloděj?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).