Hlavní navigace

Startuje YouTube Gaming, odpověď Googlu na Twitch

26. 8. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Google
Když to nevyšlo s koupí streamovací herní platformy Twitch, postavil si Google vlastní službu založenou logicky na videoportálu YouTube.

Před rokem vyfoukl Googlu Twitch Amazon, který za streamovací a komunitní platformu pro hráče videoher utratil skoro miliardu dolarů. Dnes Google spustí svou vlastní konkurenční službu YouTube Gaming.

Google ji oznámil už letos v červnu. Nabídne přes 25 tisíc stránek jednotlivých her, na kterých budou trailery, živé přenosy z hraní, návody a další videa či kanály týkající se her. Půjde v podstatě o rozhraní, které bude soustřeďovat současný herní obsah na YouTube na jedno místo.

Součástí služby má být i nástroj pro streamování hraní, včetně přenosů v 60fps kvalitě nebo možnosti zapnout tzv. DVR mod – diváci pak mají možnost živý stream zapauzovat, nebo se vrátit až dvě hodiny do minulosti.

YouTube Gaming bude dostupná jak na webu, tak v mobilních aplikacích pro iOS i Android. Podle serveru The Next Web služba odstartuje dnes v 19:00 našeho času.  

BRAND24

Sledování živých přenosů z hraní je velmi populární. Twitch každým rokem zdvojnásobuje počet uživatelů, kteří se na videa dívají – v roce 2012 měl 20 milionů unikátních uživatelů měsíčně, o rok později 45 milionů a za loňský rok hlásí už 100 milionů

Služba měsíčně registruje na 1,5 milionu unikátních autorů, kteří na ní vysílají své streamy (těch je na 11 milionů za měsíc). A v prosinci 2014 zde diváci zhlédli 16 miliard minut videa.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).