Hlavní navigace

Starzone.cz: první dojmy

14. 5. 2004
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Český Telecom včera představil svůj nový portál Starzone.cz. Již dnes nabízí ke stažení první filmy a televizní pořady a brzy nabídne i hudbu. Služby jsou placené a dostupné jen zákazníkům Českého Telecomu využívajícím několika určených služeb a platí se za ně telefonním účtem za pevnou linku. Použití staženého obsahu je řízeno systémem DRM.

Den po představení služby Internet Expres (viz včerejší článek) představil Český Telecom ještě jednu novinku: zábavní portál Starzone.cz. Ten uživatelům Internetu nabízí možnost stahování filmů a výhledově i hudby na placené bázi s využitím systému DRM (Digital Rights Management) pro správu licencí. Obě služby přitom spolu úzce souvisejí. Ke stránkám portálu sice bude mít přístup každý uživatel Internetu, ale využívat jeho služby budou moci pouze ti, kteří jsou připojeni Českým Telecomem jedním z následujících způsobů:

  • službou Internet Expres
  • službou Internet Broadband (dříve IOL Broadband)
  • službou Internet NaDoma (intervalový dial-up paušál ve zkušebním režimu).

V případě připojení novou službou Internet Expres platí, že data stažená z tohoto portálu nejsou započítávána do objemových limitů, které jsou u tohoto způsobu připojení aplikovány. Navíc by tato data měla mít při stahování vyšší prioritu než data ostatní, alespoň v případě tzv. progresivního přehrávání. To je jeden z možných režimů stahování obsahu z portálu, kdy se uživateli začne přehrávat obsah ještě dříve, než se celý načte do jeho počítače (a načítá se ještě v průběhu přehrávání). Druhou možností je příslušný obsah nejprve celý stáhnout, a teprve pak začít přehrávat.

Uživatelé, kteří jsou připojeni k portálu jinak než výše uvedeným způsobem, se na něm mohou různě procházet a prohlížet si jeho obsah (s výjimkou dvou sekcí, viz dále), ale nemohou se k němu přihlásit a začít z něj stahovat obsah. Na následujícím obrázku, který ukazuje část vstupní stránky, pro ně není přístupný logovací box s kolonkami pro přihlášení.

1176

Naopak uživatelé připojení přes Český Telecom zde zadávají své uživatelské jméno a heslo. Jde o totéž jméno a heslo, které používají již pro své připojení k Internetu. Pro zákazníky Českého Telecomu tedy není nutná žádná explicitní registrace k portálu (a pro ostatní uživatele Internetu zase není možná).

Jaký je obsah?

Celý portál Starzone.cz by měl mít dvě hlavní části:

  • nabídku videa (filmů a televizních pořadů),
  • nabídku hudby.

V současné době je zprovozněna pouze filmová a televizní část, sekce hudby by měla být uvedena do provozu v nejbližších dnech.

Základní strukturu nabídky filmů vidíte již na předchozím obrázku (ve střední části vlevo). Nejvíce titulů (celkem 17) lze již nyní nalézt v sekci „pro dospělé“ (adult), jejíž obsah se ale zobrazuje jen přihlášeným uživatelům (zákazníkům Českého Telecomu). Totéž platí pro sekci „horor“, kde je pouze jeden titul (Hluboko v lesích). Obsah ostatních sekcí si mohou vypsat všichni a podívat se i na podrobnosti o každém titulu.

Zde je pro ilustraci několik titulů, které na portálu najdete již dnes:

  • Kolja
  • Akumulátor I.
  • Jízda
  • Tankový prapor
  • Tmavomodrý svět
  • Ledová bouře

Celkový počet titulů by nyní podle tiskové zprávy měl být kolem 130. V tom jsou ale již zahrnuty také filmy kreslené, animované a naučné, a zřejmě i filmy pro dospělé. Není to tedy žádný velký výběr, ale jen startovací nabídka, která by se měla časem rozšiřovat. Nyní dostupné firmy pocházejí od Ateliérů Bonton Zlín, Biografu Jana Svěráka a společností AQS a Atlantis Entertainment.

Dodavatelem televizních pořadů (z vlastní produkce) je TV Prima. Najdete zde pořady jako:

  • Nikdo není dokonalý
  • Prima vařečka
  • Telebazar
  • Trní
  • Receptář prima nápadů

Naučné tituly pochází od společnosti BSP Multimedia. Další dodavatelé prý jsou v jednání, mj. BMG, SPI, EMI/Monitor a SonyMusic/Bonton.

Kolik to stojí a jak se platí?

Portál nabízí služby na placené bázi (i když cena u některých titulů promo charakteru může být nulová). Platebním mechanismem je telefonní účet – co si kdo „nakoupí“, to se mu připočítá k jeho telefonnímu účtu. To je také důvodem, proč služby portálu nemohou využívat uživatelé připojení k Internetu přes běžný dial-up, i když se jedná o dial-up provozovaný Českým Telecomem. Jsou totiž i pro Český Telecom anonymní, a ten by tak nevěděl, komu jejich útratu naúčtovat. Proto to musí být zákazníci, které Český Telecom dokáže konkrétně identifikovat (a oni sami se mu musí explicitně identifikovat přihlášením). Zda je při tom kontrolován způsob připojení (přes vlastní přípojku), mi není známo.

Ceny filmových titulů s pohybují v poměrně širokém rozmezí, od deseti korun za televizní pořady až po desítky korun za celé filmy. Cena ale záleží také na tom, zda si budete chtít příslušný titul přehrát jen jednou, nebo opakovaně během 24 hodin (u některých filmů, např. naučných, i během celého týdne).

1177

Pokud si chcete film stáhnout, máte k dispozici dva režimy stahování:

  • „dávkové“ stažení, kdy se nejprve celý film stáhne na váš počítač, a teprve pak si jej můžete přehrát. V takovém případě platíte až po stažení, před prvním spuštěním (viz dále). K již staženému filmu si pak můžete kdykoliv později přikoupit další práva pro přehrání (bez nutnosti opakovaného stahování).
  • „progresivní přehrávání“: film se začne přehrávat ještě v průběhu svého stahování. Zde platíte v okamžiku, kdy se začne stahovat (viz dále). Pokud během stahování dojde k přerušení, máte smůlu a přicházíte o zaplacenou licenci i dosud stažená data. Osobně moc nedoporučuji.

Nápověda k portálu sice slibuje, že si před začátkem stahování budete moci vybrat z různých formátů, a tím i různých velikostí (objemů dat pro stažení). Při včerejším testování jsem ale narazil vždy jen na jeden formát (viz následující obrázek, část na černém pozadí – tam by mělo být více řádek). U celovečerního filmu pak vycházela doba pro stažení na několik hodin (na přípojce s nominální rychlostí 512 kbit/s). Všechny stahované filmy (i budoucí hudební tituly) jsou ve formátu Windows Media Audio/Video (WMA, WMV).

1178

Jakmile dojde na požadavek k placení (při spuštění, respektive na začátku stahování u progresivního režimu), je uživateli nejprve znovu zobrazena cena za zvolený titul.

1179

Kliknutím na cenu se zobrazí okénko, do kterého je třeba znovu zadat jméno a heslo (stejné jako při přihlašování k portálu).

1180

Pokud je jméno a heslo v pořádku, uživatel si může „zakoupený“ titul přehrát.

1181

DRM

Důležité je, že stažením a zaplacením se uživatel nestává vlastníkem kopie příslušného titulu s následným právem neomezeného přehrávání. Získává pouze právo přehrát si jej jedenkrát, resp. opakovaně za zvolené období (den, případně sedm dnů). Poté by se stažený titul měl stát nepoužitelným.

Dodržování těchto pravidel má na starosti systém DRM, zprostředkovaný přehrávačem Windows Media Player verze 9. Ten je také nezbytnou nutností pro přehrávání stažených titulů. Před prvním přehráním staženého titulu však k němu musí být doplněn ještě upgrade zajišťující potřebné funkce DRM.

1182

„Další informace…“ přitom říkají, že pro stažení upgradu DRM váš počítač nejprve odešle na server Microsoftu unikátní identifikátor, který Microsoft zakomponuje do upgrade modulu, a teprve pak vám jej pošle, aby rozšířil váš Media Player. Příslušný identifikátor odesílaný z vašeho počítače by podle tvrzení Microsoftu neměl obsahovat žádné „údaje identifikující konkrétní osobu“.

Výsledným efektem je to, že stažený obsah bude možné přehrát (pomocí Media Playeru) jen na tom počítači, na který jste jej stáhli (resp. ze kterého jste jej zaplatili), a nemělo by být možné jej přehrát na jiném stroji. Stejně tak jej nebude možné znovu přehrát po vyčerpání zaplaceného způsobu využití (jednoho přehrání, 24 hodin či týdne).

Český Telecom dokonce ve svém návodu píše, že „při ověřování identifikačních údajů bude zároveň prověřena Vaše IP adresa. Musí odpovídat seznamu adres poskytovaných Českým Telecomem…“. Pokud by to platilo, nešlo by stažené tituly přehrávat například za jakýmkoli firewallem v žádné privátní síti – obecně všude, kde jsou používány jiné než veřejné IP adresy, přidělované Českým Telecomem z jeho adresního rozsahu. Naštěstí tomu tak není (ověřeno za dvojitým firewallem s privátními IP adresami).

Na závěr


Potud tedy k prvním letmým dojmům ohledně obsahu a k technických aspektů fungování nového portálu starzone.cz. Na závěr si dovolím pár obecnějších poznámek.

Hned první reakce na můj včerejší článek o službě Internet Expres zmiňovala, že jsem se „opomenul strefit do obsahové části, která opět oprašuje panoptikum Imaginetu a svědčí o obsedantním úsilí Českého Telecomu pustit se do světa showbyznysu včetně pornografie“. S tím já ale nemám problém. Ať Český Telecom rozšiřuje své aktivity, jak on a jeho vlastník (vlastníci) uznají za vhodné. Nechť prodává počítače, nechť proniká i do showbyznysu a sám si nechává outsourcovat správu své sítě. Když zpřístupní lidem tolik potřebný obsah a pomůže rozvoji broadbandu, proč ne? Jen by nemělo docházet k tomu, aby blokoval stejnou šanci i ostatním zájemcům a využíval takové možnosti, jaké ostatní z principu nemají. A právě tady vidím určité potenciální problémy.

BRAND24

Například placení telefonním účtem. Pro uživatele to může být pohodlné a výhodné. Má to dokonce „kreditní charakter“, protože uživatel čerpá placené služby hned, ale platí až na konci zúčtovacího období. Bude ale tento mechanismus zpoplatnění dostupný i pro další poskytovatele obsahu, nebo jen pro Český Telecom?

A co možnost vyjmout data, stahovaná z portálu, z objemových limitů uplatňovaných na ADSL přípojkách? Bude mít tuto možnost pouze Český Telecom u svých služeb?

Jste ochotni platit za stažený obsah stylem "pay per view"?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).