Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Státní fond rizikového kapitálu. Rozhýbe ministerstvo startupovou scénu? od Michal Illich - Tohle nedopadne dobře. V optimistickém případě to bude...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 1. 2012 20:33

    Michal Illich

    Tohle nedopadne dobře. V optimistickém případě to bude zbytečně rozkradená skoromiliarda, v horším případě to zkazí startupy a venture fondy na deset let :(

    1. Poměr 30:70 (nebo dokonce 100% u "malých" investic v řádu milionů) je strašně přehnaný. Jakmile je někde víc státního kapitálu než soukromého, tak se rozkrade nebo použije neefektivně :( - zkušeností, které to dokládají bohužel známe dost.

    2. Nějak v článku nevidím důležitou informaci: tyhle peníze budou dostávat pouze mimopražské startupy. Podle mé zkušenosti je i v Praze startupů málo, všude jinde ještě násobně míň. Tolik mimopražských startupů, aby efektivně spolykaly 660 milionů tady prostě není.

    3. Petr Očko - neznám ho, ale oba citáty v článku dokládají, že ten člověk vůbec nezná prostředí, do kterého se pouští. "není nikdo, kdo by jim věnoval prostředky do začátku", "Dostupnost rizikového kapitálu pro začínající podnikatele je dnes v ČR prakticky nulová." - prostě není pravda. Angel investorů je tu několik desítek, venture fondů je taky hodně, i když pravda, viditelně aktivní je tak akorát Credo.

    4. 206 milionů na konzultace? Tak tady se bohužel bude mrhat snad ještě víc než v těch investicích - nevidím totiž, jak budou tyhle peníze kontrolované. Zároveň neznám žádného dobrého mentora, který by mentoroval za peníze. Obávám se, že mentorování "za hodinovku" tam přitáhne akorát McKinsey-like konzultanty a managery z korporací. A ti myslím startupům spíš uškodí.

    Rád bych se v tom mýlil.

  • 29. 7. 2012 18:19

    stana (neregistrovaný)

    Skoda ze pan Illich to nekdy nezkusil ze strany startupu. Sehnat kapital od tech "nekolika desitek" ceskych angel investoru je zcela nerealne - vlastni smutna zkusenost

  • 30. 7. 2012 9:59

    Michal Illich

    Pokud vám nikdo nedal peníze na váš projekt, berte to jako zpětnou vazbu - třeba ten nápad, provedení či plán nebyl životaschopný?

    (víc neumím bez konkrétní znalosti vašeho projektu říct)

    (ps: a co se týká té mé zkušenosti - v minulé firmě jsem investora měl; nebyl problém ho získat)

  • 23. 1. 2012 22:03

    Jaroslav (neregistrovaný)

    Nemýlíte se!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).