Hlavní navigace

Stav kabelového Internetu na českých tocích

10. 4. 2002
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před dvěma týdny řádila v redakci Lupy chřipková epidemie, takže jsme propásli poměrně zajímavé téma, jímž bylo spuštění kabelového Internetu UPC v Brně. A jak jsou na tom ostatní kabelové televize? Většinou nijak slavně. Několik stovek klientů nebo pilotní projet. Jaká je jejich základní cenová nabídka a kde se k nim můžete připojit?

Před dvěma týdny řádila v redakci Lupy chřipková epidemie, takže jsme propásli poměrně zajímavé téma, jímž bylo uvedení nabídky společnosti UPC, která spustila v Brně Mistral – připojení k Internetu prostřednictvím rozvodů kabelové televize (viz UPC zavede v pondělí v Brně Internet přes kabel). Týká se to přibližně 60.000 domácností, které se přidají k 200.000 domác­nostem pražským. Vyjma Brna ještě slibovalo UPC připojit Ostravu, ale podle jejího tiskového mluvčího se na to nechystá. Rozhodně bych si ale netroufl tvrdit, že: „O zavedení služby Mistral v Brně rozhodl jeho úspěch v Praze, kde se náš vysokorychlostní Internet dokázal nevídaným způsobem prosadit v té nejtěžší konkurenci,“ jak se píše v tiskové zprávě.

Na trhu kabelových televizí se snad totiž ani nedá hovořit o konkurenci (ADSL Českého Telecomu navíc hodlá cenou konkurovat bezdrátům). Když v se Lidových novinách objevil článek V Česku má působit další velká kabelová televize, spekulující o možném spojení společností Intercable CZ a TESmedia, nešetřilo se výrazy jako „zostření konkurence“ apod. Vycházíme-li z čísel za rok 2000 (údaje za rok 2001 dosud nejsou k dispozici), pak by totiž fúzí obou firem vznikl provozovatel s 275.000 zákaz­níky, zatímco UPC má 390.000 zákazníků. Její tiskový mluvčí však řekl: „Jeho existenci bychom naopak přivítali, protože možnosti v odvětví jsou natolik veliké, že jakýkoliv nový velký hráč mu může jen prospět.“

Nevím sice, jak by mohlo spojení Intercable CZ a TESmedia UPC prospět, ale vzhledem ke specifickému trhu může uškodit pouze minimálně. Položení optického kabelu totiž v současné době přijde bratru na 2.000 korun za jeden metr. Provozovatel kabelové televize tak těžko bude připojovat rodinné domky, natož pak místa, kde se nachází konkurence. Pokud jedna společnost „zabere“ průměrné město (dnes již takřka výhradně nákupem metropolitní sítě či místní firmy), druhé se už položení kabelů nevyplatí. Drobné třenice mohou nastat ve velkých městech, kde je ještě lukrativní kopat, ale ani zde to nestojí za řeč, protože nabídka převyšuje poptávku.

Kdyby zde bylo riziko konkurence, jen těžko by se vám na zákaznické lince UPC v 20:00 hodin ozval záznamník s oznámením: „Můžete nás kontaktovat v pracovní dny od 8:00 do 22:00 hodin“ a její pracovníci neposílali odpovědi typu: „Chyba je na Vaší straně“ v okamžiku, kdy se za uplynulé tři dny třicetkrát resetuje jejich vlastní router, jako tomu bylo v březnu na Praze 6. Vyjma UPC zde sice připojení k Internetu nabízí ještě Satt, Selfservis a TESmedia (počítám-li firmy sdružené v ČAKK), jenže jak již bylo nastíněno, každá v jiné části trhu. Jedinou možnou konkurencí na srovnatelné cenové hladině tak zůstává Český Telecom, a to si uživatel dvakrát rozmyslí. Jak taková základní cenová hladina vypadá?

Satt* Selfservis TESmedia UPC
Instalace 1.000, 1.500 1.995 1.495 1.500
64 kb/s 1.950 1.200
128 kb/s 3.800 2.000 989a 980c
256 kb/s 6.900 3.600 1.289b
320 kb/s 1.480d

Pozn.: Satt a Selfservis udávají rychlosti ve „standardním formátu“ (např. 64 kb/s), přestože kabelová televize má obyčejně jinou rychlost dopředného a zpětného kanálu. Jako „důležitější“ je však brán kanál dopředný, proto jsem se jeho rychlostí řídil i při rozdělení nabídek TESmedia a UPC, jež oba parametry komunikují odděleně. V úvahu není brána cena síťové karty a pronájem modemu.

a) 128/64 kb/s
b) 256/64 kb/s
c) 128/96 kb/s
d) 320/96 kb/s

* Satt má standardní instalační poplatek 1.500 korun. Ten platí pro rychlosti 128 kb/s a 256 kb/s. Pro rychlost 64 kb/s činí sazba 1.000 korun.

TESmedia jako jediná nabízí počítané připojení. V ceně je 1.000 MB a následně si můžete přikoupit buď 500 MB za 550 korun nebo 1.000 MB za 1.000 korun. Nepočítané varianty začínají na 10.000 korunách.

BRAND24

UPC poskytuje připojení v Praze a Brně a má 10.000 zákazníků. Je připojena rychlostí 80 Mb/s k EBONE a proměnnou kapacitou do TeleGlobe. TESmedia pokrývá část Prahy 8 a 9, Kralupy nad Vltavou, Neratovice, Děčín a v průběhu letošního roku bude služby rozšiřovat především na severu České republiky, litvínovsku a teplicku. Je připojena rychlostí 10 Mb/s k EBONE a má 700 zákazníků. Selfservis naleznete v Holešově, Ivančicích, Moravském Krumlově, Neslovicích, Nymburku, Oslavanech, Rosicích, Šlapanicích a Žďáru nad Sázavou. Je připojena 100 Mb/s do NIX.CZ. Satt je přítomen ve Žďáru nad Sázavou a Bystřici nad Perštějnem. Intercable CZ provozuje pilotní projekt s přibližně stovkou zákazníků v Ostravě.

Na kabelové televizi je do budoucna zajímavé především to, že se jedná o fungující spojení médií a telekomunikací. Zatímco běžní telekomunikační operátoři zkouší různými více či méně neohrabanými pokusy přimět uživatele používat jejich infrastrukturu (viz Český Telecom a obsahové fiasko), kabelové televize to prostě od začátku mají v „popisu práce“ a jejich model funguje. Pokud jsou skutečně „killer application“ multimediální přenosy – přestože daleko pravděpodobnější jsou sítě peer-to-peer – kabelové televize mají k poskytování takové náplně dobré zázemí. Jejich repertoár sahá od vzdělávacích pořadů až k tvrdé pornografii.

Bydlíte v lokalitě pokryté rozvody kabelové televize?

  • Ano.
    33 %
  • Ne.
    19 %
  • 48 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).