Hlavní navigace

Názory k článku Staví se EU rázně proti e-commerce?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 7. 2000 16:10

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Cely clanek vypada, jako by se EU snazila nejak dostat k DPH, ale nemohla vymyslet jak. Bud je ten clanek zkreslujici a problem je jiny, nebo jsou urednici EU zcela neschopni, nebo jsem pitomej ja.

    Pokud vim, pokud dovazim zbozi do ceske republiky, platim DPH na vstupu soucasne se clem. To nase zakony stanovi, ze se tak musi dit. A ty pritom v podstate neresi jakym zpusobem zbozi do zeme vstoupilo. U nas je tedy (pripustme, ze teoreticka) povinnost, kdyz si program stahnu po siti, tento program proclit a zaplatit DPH. Ano, u soukromych osob je to prakticky neokontrolovatelne. Ale pokud si software zakupuje spolecnost, patrne bude chtit doklad o nakupu zanest do ucetnictvi. Je pak na bernaku, aby overil, zda byla z tohoto (zahranicniho) nakupu take odvedena DPH.

    Kdyz to tak mame i my, co tedy vlastne EU resi ?

    Tedy, ja bych byl nejradeji, aby se z takoveho dovozu neplatilo ani clo ani DPH, ale pokud objem el. obchodu dosahne urcite meze, je udrzeni takoveho stavu krajne nepravdepodobne.

  • 4. 7. 2000 16:31

    Michal Zálešák - autor (neregistrovaný)
    Ano, u soukromych osob je to prakticky neokontrolovatelne. Ale pokud si software zakupuje spolecnost, patrne bude chtit doklad o nakupu zanest do ucetnictvi. A prave timto se EU znepokojuje, cim dal tim vice jednotlivcu si program obstarava pres Sit (cimž nemam na mysli nelegalni warez). A u firem? Zalezi jen na nich, zda budou chtit transakci zavest do ucetnictvi. Valna vetsina sice ano, ale co ostatni? EU se tak snazi "hodit vsechny do jednoho pytle" a pozadovat to radeji implicitne od vsech.
  • 12. 7. 2000 11:40

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    No, nevim jake jsou ucetni predpisy v EU, ale u nas je nezakonne koupit pro firmu neco "jen tak" a nezanest to do ucetnictvi. Sice to zatim nikdo nijak nekontroluje (zatim si totiz nikdo neuvedomuje, ze nezanesenim do ucetnictvi muze vzniknout (nejen danovy) unik), to vsak neznamena, ze to neplati. Je tu samozrejme druha rovina - tezko se zjisti, ze nekdo zkreslil ucetnictvi zrovna timto zpusobem. Ale neni pravda, ze "Zalezi jen na nich, zda budou chtit transakci zavest do ucetnictvi".

    Stejne tak je pravda, ze zaplatit CLO a DPH na dovezene zbozi je povinnost nikoli jen pravnickych osob. I tady se samozrejme jen tezko zjisti. ze povinnost byla porusena. Na druhou stranu, tato povinnost je (prinejmensim u autorskych del) trochu podobna povinnosti plynouci z autorskeho zakona. Mame-li organy, ktere kontroluji, zda mam program na pocitaci legalne, nemusi se tento organ omezit pouze na legalnost ve smyslu autorskeho zakona, ale muze rovnou tez overit zaplaceni cla a DPH.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).