Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Sto milionů licencí Windows Vista za jediný rok od Jiří Macich ml. - No, podle Net Applications se Vista už přeškrábala...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 1. 2008 15:11

    Jiří Macich ml.
    No, podle Net Applications se Vista už přeškrábala přes deset procent a to jsou statistiky online uživatelů, takže aktivní Windows. Jinak já myslím, že je Microsoftu jedno jakým způsobem licence prodá, hlavně, že prodá ;-)
  • 8. 1. 2008 12:50

    PR (neregistrovaný)
    docela mě zajímá co je na nich tak k smíchu, že by se u toho parta lidí takhle bavila? :)

    taky nemam rad visty ale co je na nich k smíchu to nevim :)
  • 8. 1. 2008 21:44

    Mr.Gentleman (neregistrovaný)
    A můžu se zeptat co že nemůže MS myslet vážně? Já osobně také tvrdil, že Vistu nejdříve po SP1 a běžným uživatelům bych taky radil přechod spíše až někdy po SP, tak kolem poloviny roku s novým PC a správnými drivery, ale osobně jsem si zakoupil Vista Ultimate, abych je měl možnost si pořádně vyzkoušet a otestovat.

    XP jsem na svém PC používal od roku 2002 a myslím, že ten systém mám velmi dobře "prozkoumaný", že přesně vím, co kde je, jak se co dá řešit a jen tak nějaký problém mě u XP nemůže zaskočit. Nikdy jsem neměl potíže s viry, spyware, ani jiným podobným "e-svinstvem", používal jsem standardní účet, aplikace, které nechtěli běžet v non-admin řežimu jsem si všechny změnou výchozích oprávnění v souborovém systému, popřípadě registru zprovoznil, atd. Myslím tedy, že v porovnání s běžnými uživateli, kteří nic takového nedělají mám celkem služný přehled a lidí se na mě často obracejí, když potřebují s něčím poradit - někdy i ti, kteří mají IT jako zaměstnání. Rozhodně je spousta oblastí, ve kterých přehled až tak nemám, ale přesto si myslím, že dovedu posoudit, co a jak.

    S Vistou jsem zpočátku měl také problémy, ale nikoliv problémy v ovládání, nastavení, nebo něčem podobném. Argumenty, že je Vista úplně nová, má kompletně předělané ovládání a nastavení mi přijdou směšné - osobně jsem se s žádnými velkými rozdíly nesetkal a pokud je něco jinak, tak je to myslím snadno odvoditelné a pochopitelné. Kdo uměl ovládat XP a ne jen postupovat podle přesně daného postupu, ten snad nemůže mít ve Vistě vážnější problém s nastavením a konfigurací. Navíc výchozí konfigurace u Visty je lepší, než byla výchozí konfigurace u XP.

    Problémy jež jsem zaznamenal, byly způsobeny nestabilní verzí ovladačů ke zvukové kartě. Po vyřešení těchto ovladačů a stažení všech záplat z MS Update musím říci, že jsem s Vistou zatím nezaznamenal jediný problém. Je faktem, že některé starší aplikace nefungují zcela správně, nebo vůbec a je potřeba použít novější verze. Kdo je závidí na nějaké aplikaci - ať už účetnictví, informační systém, atd., který s Vistou nepracuje správně, ten jistě nemá důvod přecházet. Nutno však podotknout, že valná většina problémů aplikací je způsobena tím, že nejsou korektně napsané. Většina aplikací funguje normálně.

    Osobně mám na novém disku Vistu a na druhém, starším, XP SP2, na něž jsem nedal a nedám dopustit a na starší hardware doporučuji jedině XP, nebo Linux, ale je faktem, že od té doby, co jsem vyřešil výše zmíněné problémy jsem zatím neměl potřebu přebootovat zpět do XP. Vista prostě funguje a samotného mě to celkem udivilo. Rozhodně netvrdím, že je Vista vhodná pro každého, nebo že funguje bezproblémově vždy a všude a bude takto fungovat každému, ale je faktem, že mě dost zaráží všechno tohle pomlouvání Visty o její neschopnosti, totálně přemrštěných nárocích, atd., které často - jak je mnohdy patrno i z různých příspěvků v diskusích - jsou založeny jen na domněnkách a jiných pomluvách, které už si kdosi kdesi přečetl. Ano - existují uživatelé s negativními zkušenostmi a ti pak mají potřebu tuto ventilovat v diskusi, ale pak je tu i, zajisté početnější, skupina lidí, kterým Vista funguje bez problémů a tito to už všude do fór a diskusí potřebu rozhlašovat obvykle nemají. Uvědomme si, že v každé diskusi ke každému produktu většinou převažují negativní názory. Člověk který je spokojen si totiž produkt koupí, funguje mu a na diskusi už se obvykle nevrací...
  • 8. 1. 2008 10:51

    Jirka (neregistrovaný)
    Nedokážu pochopit, jak se někdo může chlubit takovýmto "úspěchem". Vista je předinstalovaná na téměř všechny nové počítače a lidi většinou nemají vůbec na výběr. Spíš by mě zajímalo, kolik z těch 100 milionů Vist na počítači ještě běží. V mém okolí téměř polovina lidí, kteří si koupí Visty, je maže a instaluje XP. Vím, že je to příliš malý vzorek na nějaké soudy, ale i tak si myslím, že v globálním měřítku to nebude zanedbatelný trend.
  • 8. 1. 2008 11:54

    afk_cz (neregistrovaný)
    presne, urcite se jedna o pocet prodanych, nikoliv aktivnich licenci Vista. kolik jich ale bezi rict nemuze, urcite by to bylo mnohem nizsi cislo. jinak v mem okoli je nepouziva nikdo a vsichni budto jedou na XP, nebo GNU/Linuxu. ale tuhle na firme jsme si z hecu pustili jeden predinst. notebook s Vistami .... to jsme se zasmali :)) nektere veci snad nemuze MS ani myslet vazne ...
  • 8. 1. 2008 11:49

    anonymní
    Není to malý vzorek. Ve firmě jsem tak nakoupil licence pro cca 150 počítačů. Na všech je nálepka Vist, a uvnitř běží XPčka.
    Jaký má pak taková statistika význam? Žádný.
  • 8. 1. 2008 11:49

    bez přezdívky
    No tak i kdyby to bylo jenom 50 milionu, tak to je prece impozantni cislo, ne? Jakym "uspechem" se muzete pochlubit Vy?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).