Hlavní navigace

Street View zeštíhluje

17. 10. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Český Street View byl u nás spuštěn s velkou parádou, respektive uživatelé se hned první den mohli zbláznit při prohlížení pražských ulic, případně dálnice D1. Všichni hledali svůj dům či auto. Mně se podařilo najít sebe…
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

A to díky náhodě, o které jsem nadšeně psal na začátku června. Jelikož jsem věděl, kde jsem auto Googlu potkal, nebyl problém se najít (screenshot najdete zde). Moje nadšení, které se projeví vždycky, když se objeví novinka, která mě zajímá, neznalo mezí. Samozřejmě jsem se pochlubil známým, někteří prohlásili, že vypadám jako deviant, jiní říkali, že se na mém příkladu dá demonstrovat zajímavý fakt. Street View prý zeštíhluje…

Karel Wolf ve svém článku o spuštění českého Street View pěkně shrnul fakta a také nakousl problematiku ochrany osobních údajů. Mně osobně vůbec nevadí, že si mě Google vyfotil, ba naopak. Škoda, že mám rozmazaný obličej, kdybych byl k poznání, mohl bych se chlubit ještě více. Je asi pravda, že je možné Google poprosit o odstranění rozostření, ale to by nejspíš zabralo čas.

Dokážu si ale představit, že někomu může jeho „přítomnost“ ve Street View vadit. A takových lidí bude stoprocentně víc, než těch, kteří se jí budou chlubit. Proto jsou „rozmazáni“ všichni, vždycky je lepší uspokojit většinu těch, kterých se podobná záležitost týká.

BRAND24

Zatímco nyní na Street View všichni hledají své domy, auta a já nevím co všechno, za nějakou dobu se uklidní a budou vychutnávat virtuální procházky ulicemi. Přínos může být i čistě praktický, pokud se budeme chystat na schůzku do neznámých končin, není nic jednoduššího než se s místem seznámit předem virtuálně. Kolika zbytečných bloudění můžeme být ušetřeni? Zcela určitě bude virtuální Praha zajímavá pro cizince, kteří se k nám chystají na dovolenou. Prohlédnou si památky a utvrdí se v tom, že to opravdu musejí vidět. Všichni, kdo mají u nás co do činění s přijíždějícími turisty, se mohou radovat, Street View jim pomůže k tržbám. Ostatně i pražský primátor Pavel Bém si myslí, že pro tisíce lidí z celého světa bude po virtuální prohlídce následovat opravdová návštěva Prahy.

Podle mého názoru právě krásy Prahy a nic jiného rozhodly o tom, že bylo Street View v Česku zrealizováno a spuštěno. Zatím není pokryto Maďarsko, Polsko, Slovensko (abychom nemuseli pro příklady daleko od hranic, stejně je na tom ale například Skandinávie), alespoň v něčem jsme vpředu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).