Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Stroj místo sládka. Na Vysočině vaří pivo počítač řízený českým hardwarem od mike - řekl bych, že články o průmyslové automatizaci by...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 7. 2016 7:22

    mike (neregistrovaný)

    řekl bych, že články o průmyslové automatizaci by měl psát někdo , kdo průmyslové automatizaci rozumí.
    To, s tou konkurencí "-)) typu "Siemens" (tiše předpokládám, že autor myslel třeba Simatic nebo PCS7 ) je totiž nesmysl - protože tohle je řešení technicky naprosto neporovnatelné - tohle použít místo průmyslového PLC na řízení nějakého procesu, kde je nutná stabilita, kompatibilita, modularita a servisovatelnost ......to použije akorát sebevrah a nebo matlal.
    Jedinou výhodou je totiž nižší cena - tím to ale končí. Všechno ostatní - špatně.
    Takže ještě jednou - s trhem, kde se používají pořádná průmyslová PLC to vůbec nesoupeří, smysl to má pouze tak leda někde doma a nebo někam kde se o to bude starat nějaký nadšenec.
    Btw, zajímalo by mě to, jestli to splňuje třeba EN ISO 13849-1
    Prostě na doma asi dobrý. Jako náhrada Logo! - možná, někdy. Jako náhrada plnohodnotného PLC - komedie.
    Btw, cenová poloha oproti jednoduchým PLC je podobná (spíš to je dražší), přičemž ten zásadní rozdíl mezi třeba Logem je v tom, že to se do rozvaděče osadí a 10let o něm nikdo neví, kdežto na tohle musí mít ve firmě softwarového spezialistu (viz ten reklamní článek).
    konstrukce, ceny, provedení viz:
    http://unipi.technology/shop/

  • 14. 7. 2016 9:46

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Ano, ale na původně průmyslovou technologii v domácnosti jsou jiné požadavky, životnost by měla být tak 3-5 let. Obchodním cílem je samozřejmě průmyslové řídící technologie rozmnožit do domácností.

    Obchodní model budoucnosti by mohl vypadat tak, že v domácnosti budete mít kromě řídící jednotky i modul AI (obdoba výkonné grafické karty specializovaná na tenzorové výpočty) a ten by si dle potřeby tahal z cloudu natrénované struktury neuronových sítí, které by inteligentně prováděly potřebné operace.

    Například vám vytvořily hudbu, film, knihu, hru, kde byste vystupoval přímo Vy. Mohl byste se aktivně zapojit do děje, nebo jen sledovat, jak hrajete. (obdoba selfie) :-)))

  • 14. 7. 2016 11:31

    Petr M (neregistrovaný)

    No nevím, já na lupu lezu jenom pro zábavu, vždycky se zasměju, jak berou všechno smrtelně vážně a při tom mají znalosti někdy i pod úrovní mojí skoro pětileté dcery.

  • 14. 7. 2016 11:38

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Hospoda není nějaký průmyslový podnik. Co do počtu zaměstnanců je to taková trochu větší rodina. Takže článek je o nově vznikajícím trhu pro původně velkoprůmyslovou automatizaci.

    Ono lidi od mainframů se taky PC posmívali, když se objevily.

  • 14. 7. 2016 13:45

    Petr M (neregistrovaný)

    Však, pokud se dobře dívám na ten fialový kabel, tak tam taky mají RJ-45, ale ne na Ethernet, ale na I/O. Nezáměnnost konektorů jim nic neříká.

    A ty relé jsou taky super. Jednou jsem je použil venku na ovládání stykače čerpadla ve sklepě (LPZ 1). Při první bouřce se propálila fáze do cívky skrz kotvu a dokonce to vypálilo díru do krytu. Hned na vedlejší desce, napájený ze stejné fáze a stejnýho zdroje, byly jiný relátka, který bez problémů přežily. Nehledě na izolační vzdálenosti na desce, který se při velikosti krabiček na DINku a rozmístění jejich vývodů nedají dodržet... Holt slušný relé je 2-3x dražší...

    Mimochodem, 3x Raspberry na jeden rozvaděč v kotelně, to už cenově vyjde líp i zmíněný Tecomat Foxtrot za cca desítku + rozšiřovací moduly. Vešlo by se to do menší skříně a bylo by to i levnější. Tak moc zase ta libra nespadla.

    Asi má někdo hlavu jenom na to, aby mu nepršelo do krku. Jinak by si spočítal cenu a to, že tohle se prostě nevyplatí.

  • 14. 7. 2016 8:35

    Qqq (neregistrovaný)

    Souhlas. Lupa zacina objevovat, ze existuje i neco jineho a nasledne jsou nejspis nadseni jak Rasberry to dokaze :-)

  • 14. 7. 2016 10:45

    mike (neregistrovaný)

    problém ovšem je v tom, že článek NENÍ o nějakém řízení v domácnosti, ale o řízení minipivovaru a o tom, že tahle "technologie" je prý použitelná pro stejný segment trhu jako řízení od Siemense s kterým si prý "konkuruje" :-)).
    A to je naprostý nesmysl, jestli je působený tím, že autor má nulové znalosti tom, jak co funguje v průmyslu a nebo je to tendenční PR - to ať si rozhodne každý sám.
    V každém případě to je naprosto špatně a články takového typu nemají co na Lupě (pokud chce být skutečně odborným mediem) co dělat.

  • 14. 7. 2016 10:59

    mike (neregistrovaný)

    samozřejmě - a mj. už i u toho dřív drahého Siemense je i ta "malá" řada (Logo!) rovnou s webserverem a rj45 už v ceně - viz třeba 6ED1052-MD00-0BA8
    https://www.youtube.com/watch?v=K8I6MYxLL9o
    Mj. to logo stojí taky ty tři litry bez DPH - takže stavět si nějaký pseuodoPLC :-)) do firmy na nějakým vytuhávacím raspberry s plánovanou životností tři roky a dvojnásobnou cenou než běžné komerční průmyslové řešení....?
    To bych musel být úplně sjetý.

  • 14. 7. 2016 9:57

    Petr M (neregistrovaný)

    Souhlas. Programovatelný relé od Schneidera, včetně krabičky, začíná na třech litrech. Za to mám RPI a krabičku na ně.

    Když přidán SD kartu, rozšiřující desku, zdroje, srandy kolem,... tak jsem zhruba na úrovni Foxtrotu, ale s parametry úplně jinde (o pár levelů dole). A Foxtrot navíc nepotřebuje server a jede, i když spadne konektivita do čmoudu.

    A u PLC do průmyslu se neplatí za GUI a čmoud, ale za bezpečnost a spolehlivost. Ale pro frikulíny an vedoucích pozicích je důležitější, že ušetří 1k€ na investicích, než že 3x za měsíc jednu šichtu stojí výroba a pokaždý to srazí obrat o 5k€, že...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).