Hlavní navigace

Svatopluk Bartík: Operátoři ovlivňují média a tvoří kartel. Ten chci zničit

8. 12. 2016
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Radní z Brna-střed neuspěl s výzvou, aby operátoři nabídli levné tarify pro občany. Po rozbití hazardní lobby nyní chce vyrazit i proti mobilním obrům.

Svatopluk Bartík jako zastupitel Brno-střed před měsícem vyzval mobilní operátory, aby předložili nabídku tarifů pro obyvatele této městské části. Žádná nakonec nepřišla a Bartík prohlásil, že T-Mobile, O2 a Vodafone tvoří kartel, proti kterému chce aktivně bojovat. Stejně, jako bojovat proti hazardu. V rozhovoru pro Lupu popisuje plány, autocenzuru médií či to, že na tuto akci má času dost.

Takže jak jste s vaší výzvou tedy dopadli?

Chtěli jsme otevřít obálky, ovšem žádná nedorazila. Moje subjektivní hodnocení je, že tím T-Mobile, O2 a Vodafone potvrdily, že v segmentu koncových zákazníků neexistuje konkurence, a naopak existuje český mobilní kartel. Do této doby jsem o tom mohl jenom spekulovat, ale po dnešku jsem si tím jistý. A chci tento kartel rozbít.

Jak ho chcete rozbít?

Vezmu to ze široka. V roce 2007, když jsem byl tady v Brně-střed pouhým opozičním zastupitelem, jsem zjistil, že existuje něco jako hazardní trh. Že to má na české občany obrovské sociálně-patologické dopady v rozsahu pandemie. Tou dobou začaly navíc do Česka přicházet video loterijní terminály, kterým tehdy Miroslav Kalousek dal generální pardon. Situace se vymkla natolik, že Česká republika na tom byla nejhůř na celém světě. Měli jsme největší míru proher na hlavu, největší počet automatů na hlavu, největší možnost prohry na jedno kliknutí na hlavu. Postupně jsem se s tou problematikou začal seznamovat a tehdy jsem ještě nevěděl, co vlastně chci. To nám trvalo, společně s kolegou Matějem Hollanem, který se později přidal, asi do roku 2010 či 2011. Pak jsme si definovali nový cíl a ten zněl „nový zákon o hazardních hrách“. Po vzniku vlády před třemi lety se nám ho podařilo postupně prosadit. Česko má v současné době vysoce kvalitní zákon, který za měsíc začne platit.

A co chci dnes, je zcela jasné. Chci donutit trh, aby se začal chovat tržně. Aby se ceny malo- a velkoodběratelů přiblížily na rozumný rozdíl, aby se dostaly do relace s reálnými náklady, aby se dostaly do relace se situací na trzích v blízkém i vzdáleném zahraničí, kde konkurence funguje. Tudíž poté, co jsem s kolegy porazil hazardní mafii, tak chci porazit i český mobilní kartel.

Ale ještě jste mi neřekl, jak přesně.

V tuto chvíli mám scénáře, jak bych mohl postupovat. Ať už v sepětí s radnicí, případně bez ní. Ale situace ještě nenazrála tolik, abych alespoň naznačil. Rozhodně, jak už jsem říkal před čtyřmi týdny v Praze na tiskovce, toto je první bitva dlouhé, nebo možná krátké války. Tak, jako jsme kdysi jako totální Lojzové z Brna s nulovým vlivem na cokoliv dokázali radikálně změnit legislativu a vliv hazardu, tak dnes s touto zkušeností chci změnit situaci s operátory.

Svatopluk Bartík
Autor: Jan Sedlák

Svatopluk Bartík

Co konkrétně může operátory donutit k tomu, aby zlevnili tarify?

Určitě je potřeba, aby i účastníci trhu byli aktivní. V tuto chvíli byla aktivní radnice městské části, kde bydlí skoro jedno procento české populace. Je potřeba, aby média začala hrát svoji roli, aby o tomto otevřela veřejnou diskusi. Je potřeba apelovat na české vedení operátorů, pokud mají pravomoc se situací něco udělat. Doufám, že O2, které má jediného českého majitele Petra Kellnera, chce mít dobré vztahy se spoluobčany. Nevidím důvod, proč by Petr Kellner měl být vnímán jako někdo, kdo z chudých českých obyvatel sdírá kůži pro to, aby dostali dnes již základní životní potřebu. A nebojím se říci, že s ohledem na to, že je součástí kartelu, je i okrádá.

To jsou celkem vážná tvrzení.

Já si myslím, že dnes to operátoři sami prokázali. Neposlali žádné nabídky do výzvy a také pořád jednotně mlčí jako hrob. Nevím, proč by účastník trhu, ten, kdo je na straně prodávajícího, měl mlčet. Každý, kdo dnes peče chleba, o tom píše blog. Každý, kdo vyrábí ponožky, ukazuje, jak to dělá. Zdejší operátoři volí jenom jednosměrnou komunikaci. Operátoři v podstatě komunikují jako komunistická vláda – my vám tady něco říkáme a nabízíme a vy poslouchejte a zařiďte se, jak uznáte za vhodné, protože jinou možnost nemáte. Nyní, 27 let po revoluci, máme v oblasti mobilní telefonie a mobilních dat možnost si vybrat ze tří cenově a kvalitativně totožných nabídek tří kartelových operátorů. A to není v pořádku. Čili ano, jsou to silná slova, ale myslím si, že pokud je někdo neřekne, tak nerozhýbe operátory, aby začali reagovat. Opravdu zcela záměrně vysílám českým mobilním operátorům vzkaz, že je tady Bartík, který se nepos..l z hazardní mafie a teď má na řadě operátory.

Vy jste opravdu věřil, že operátoři na vaši výzvu zareagují?

Věřil jsem tomu podmíněně, protože tvrdí, že nejsou v kartelu. Pokud by v kartelu nebyli, tak by začali bojovat. Co je snazšího, než 90 tisíc obyvatel, kteří se nacházejí na malinkatém území, výborně dopravně obslouženém, takže každý z občanů se nejpozději do 20 minut dostane i do té nejvzdálenější prodejny, která se nachází na území Brno-střed? Proč operátoři nemají zájem o trh, kde podle statistik bydlí lidé s vysoce nadstandardními příjmy a s nadprůměrným vzděláním? Vychází mi z toho jediný závěr, že operátoři jsou domluvení a nemají zájem si konkurovat v segmentu koncových zákazníků.

Když se na to podíváte pohledem operátorů, proč by na vás vůbec měli reagovat? Oni od vás na oplátku dostávali jen prostor v radničních novinách.

S ohledem na to, že úplně stejný princip zcela běžně funguje na běžných konkurenčních trzích v oblasti elektřiny a plynu, není důvod, proč by to nemělo fungovat v oblasti mobilní telefonie a dat. Co je snazšího, než nevynakládat náklady na marketing a nechat na radnici, aby v rámci rozhlasu, webu a podobně vyhlásila nabídku za služby, tak jako se to dělá v řadě obcí u jiných služeb, a pak se jako dodavatel dostavit s formuláři na jedno místo a uzavřít smlouvy? Kolem nás teď zuří obrovské marketingové kampaně. Že operátor nabízí 30 GB navíc, vím už asi ze stovky billboardů a inzerátů. Takhle operátoři lákají lidi do dvouletých úvazků, aby pak na ně mohli kašlat.

Vy jste na brífinku řekl, že nejste žádní komunisti. Na druhou stranu ale chcete smlouvy s operátory řešit za lidi, a tak nějak je vodit za ručičku. Neměla by to být záležitost trhu, zákazníků samotných?

Myslím si, že si docela protiřečíte. Proč by právě radnice, která je tím lidem nejblíž, blíž než kraj, blíž než ministerstvo, blíž než vláda, tohle neměla dělat? Samozřejmě uznávám, že toto není primární úkol radnice. Máme-li jednou v zákoně pečovat o potřeby občanů i v oblasti informovanosti a spojů, tak já mám de facto, lidově řečeno, dokonce povinnost pozitivní diskriminace vůči našim občanům. K tomu jsem nadán jak ze zákona, tak z hlediska toho, s čím jsme do politiky šli.

Zastává podle vás stát, zejména tedy ministerstvo průmyslu a obchodu a ministr Jan Mládek, v případě operátorů roli ochránce spotřebitele?

Zda stojí ministerstvo průmyslu na straně pana Kellnera, nebo občanů České republiky, uvidíme brzy. Podle toho, kdo bude nominován příští rok do čela Českého telekomunikačního úřadu. Stávající předseda (Jaromír Novák – poznámka redakce) se totiž evidentně snaží poctivě a zčásti i účinně bojovat za lepší přístup operátorů ke koncovým zákazníkům.

Budete chtít do vašeho snažení zapojovat další partnery? Městské části, další obce a podobně?

Odpovím upřímně, že nevím. Tuším, ale nevím. Toto si musíme nejdříve vyhodnotit v koalici, udělat si názor a říci si, zda a jak půjdeme dál. Toto po mně chcete předčasně.

Svatopluk Bartík
Autor: Jan Sedlák

Svatopluk Bartík

Kromě obcí přemýšlíte o nějakých jiných spojencích?

Odpovím vám stejně. Tuším, ale nevím. Vím, na které dveře bych měl klepat. Ale ještě nás to nechte uzavřít. Je možné, že během pár krátkých týdnů na to budu schopný odpovědět.

Máte nějaké hlubší povědomí o tom, jak funguje telco trh? Jací tam jsou hráči, jak se chovají a kde?

Mám.

Kde jste to ponětí získal?

Bavil jsem se o tom s odborníky, zástupci regulátora, zaměstnanci z tohoto sektoru, četl jsem řadu odborných článků, studoval jsem analýzy, které k tématům v poslední době vychází. A sám jsem také dlouholetým zákazníkem postupně všech tří operátorů.

Ve vašem jednom příspěvku na Facebooku jste přišel s kritikou médií. Na téma, že se vámi vyhlášené výzvě a tématu kolem moc nevěnují. Pořád si to myslíte?

Toto jsem primárně směřoval na veřejnoprávní média. Přímo od vydavatelství a vydavatelů vím, že existuje velký a do značné míry účinný tlak skrze marketingová oddělení operátorů na inzertní rozpočty. Zejména v tomto období se médiím říká, že u nich [operátoři] příště také vůbec nemusí inzerovat. A pokud si vydavatelé mají rozmyslet, jestli u nich třeba O2 v příštím roce nechá pět milionů, nebo nula milionů, a že to bude mít přímý dopad do platů, vím, jaký je výsledek.

Můžete říci, s jakými vydavatelstvími jste se na toto téma bavil?

Informace mi v nich poskytli v určitém režimu, což asi chápete proč, takže jim rozhodně nebudu podrážet nohy.

Každopádně podle vás tedy média směrem k operátorům provádějí nějakou autocenzuru?

Vím o konkrétních případech, kdy se operátorům po vyhlášení naší výzvy dařilo velmi výrazně výstupy tlumit, takže o tom některá média nepsala vůbec, nebo tomu věnovala výrazně menší prostor, než byl zájem v redakci. Gratuluji marketingovým oddělením operátorů, že tentokrát se jim to ještě podařilo udržet.

Je pro vás celá tato akce nějaké větší volební téma, které odráží vaše politické ambice?

V posledním tři čtvrtě roce jsem kolegům několikrát řekl, že nepočítám s tím, že bych znovu kandidoval. Ale nevylučuji to, protože nevím, co bude v době primárek. Zároveň si myslím, že úspěch Žít Brno už se nezopakuje. A za druhé bych se rád dal do daleko klidnějších vod, když jsem dělal sám na sebe a byl jsem daleko míň vytížen a minimálně stejně spokojen. Samozřejmě platí, nikdy neříkej nikdy. Vím samozřejmě, že téma může být politicky užitečné, ale nemyslím si, že kvůli cíli rozbít český mobilní kartel musím být v politice. I teď jsem v nejnižším patře politiky. Jsem pouhý komunální politik na městské části.

Proto se ptám, jestli nebudete mít nějaké větší politické ambice.

To jste mě zaskočil. Nechystám se do Prahy, to by se muselo změnit strašně moc věcí. A dokonce jsem neměl ani zájem kandidovat do kraje, to je pro mě naprosto neuchopitelná a zbytečná entita. V tuto chvíli s nikým nejednám a nemám žádnou nabídku. A pro většinu stran jsem naprosto neuchopitelný a těžko stravitelný. Důkazem je i to, že dokonce ani nejsem členem hnutí Žít Brno, byť jsem jeho spoluzakladatelem.

Na jak dlouho celý tento boj s operátory odhadujete?

Doufám, že to eskaluje během příštího roku. Ale s hazardní mafií jsme se opravdu aktivně potýkali od roku 2010, plných šest let. Pro mě to skončí opravdu až prolomením toho kartelu. Já mám času dost.

Bude ve vašem snažení hrát nějako roli ČTÚ?

ČTÚ je nezávislý orgán. To neznamená, že bychom s ním nekomunikovali a nebrali ho v potaz, ale jeho role je striktně omezena zákonem. Já si od ČTÚ nic neslibuji. Snad s výjimkou toho, že pan radní Ondřej Malý byl ochoten dnes dorazit a v případě, že bychom otevřeli obálky a bylo v nich něco opravdu zajímavého, aby si to i on mohl v klidu přečíst. Zatím s žádným dalším angažmá nepočítám, protože ČTÚ je nezávislý regulátor, nikoliv splašený aktivista z Brna.

Nebude ta spolupráce s Ondřejem Malým působit jako hadr na býka? Mezi operátory to není příliš oblíbený radní ČTÚ.

To nevím, jak je oblíben. Stejně, jako jsem jednoho dne zaklepal na dveře ČTÚ a požádal o vyslyšení, stejně tak to mohou udělat a určitě to dělají operátoři. To mi je jedno, kdo má jaké vztahy s kým.

Jak si představujete ideální tarif pro běžného uživatele? Například když dnes za neomezené volání, SMS a 3 GB dat platím 750 měsíčně, kolik by takový tarif měl stát?

Nejdříve odpovím v obecné rovině. Čeští operátoři nabízejí extrémně nesmyslně málo služeb za extrémně nesmyslně vysokou cenu. Cílem je dosáhnout změn na obě strany – aby nabízeli více za mnohem méně, ale zároveň aby se jim to stále vyplatilo a nebylo to na úkor jejich investičně náročného rozvoje. Jsem přesvědčen, že cena kolem tří stovek za neomezené volání, SMS a balíček 5 GB dat je naprosto ekonomicky zajímavá na to, aby se dalo konkurovat dalšími službami, jejich kvalitou, dostupností a podobně.

Máte nějaké ekonomické analýzy toho, s jakými maržemi a tak dále operátoři pracují?

Analýza je poměrně jednoduchá. Dva ze tří operátorů zveřejňují své výroční zprávy. Víme, jaká je situace jejich sester, víme, jaká je situace na trzích, kde působí čtyři operátoři. Víme, za jakých podmínek jsou operátoři schopní obsloužit investičně daleko nákladnější území, než je Česko. V jaké daleko vyšší kvalitě, zejména v datech.

Radnice Brno-střed
Autor: Jan Sedlák

Radnice Brno-střed

Kdyby teď třeba najednou jeden z operátorů zlevnil onen běžný tarif za 750 korun, dejme tomu, o stovku, budete nadále mluvit o kartelu?

Záleželo by na tom, co udělají ostatní. Když takový krok udělá jeden, velmi chabě mu zatleskám a řeknu, že to je pořád vysoce přemrštěná cena. Ale aspoň budu moci říct, že se z toho kartelu urval. Pokud to bude jako poměrně nedávná situace, kdy O2 srazilo cenu neomezeného volání s drobnými daty právě na těch 750 korun, tak vím i z inside informací přímo od jednoho účastníka trhu, že toto se stalo právě navzdory kartelu. Nicméně co je důležité, byl to příkaz z mateřské firmy, nikoliv že by se zdejší manažeři rozhodli sami, ale dostali to příkazem, takže to udělat museli.

Tehdejší tah O2 nebyl kartelový. Ale to, že ostatní pouze a jenom dorovnali, naopak ještě více upevňuje moje přesvědčení, že už tehdy jednali v rámci dohody, že si nebudou cenově konkurovat.

Vy osobně máte informace, které by jasně říkaly, že se operátoři dohodli, byť neformálně, na kartelu?

Kdybych takové informace měl, tak už to je dávno na Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Pro mě je daleko důležitější to, co operátoři fakticky dělají. A dělají to, že si cenově nekonkurují.

Ale říkáte, že jsou dohodnutí.

Znovu. Když na daleko menším území, jako je třeba Nové Město na Moravě, které má kolem 16 tisíc obyvatel, ale i na daleko menších obcích, se udělá výzva v segmentu plynu nebo elektřiny, tak si buďte jistý, že na radnici dojde několik nabídek. Samozřejmě ne od všech distributorů, ale alespoň od několika. A je si z čeho vybírat. Kdežto nám přišlo nabídek přesně nula. Operátoři o naší výzvě věděli hned po vyhlášení.

To ale ještě jasně nemusí znamenat kartel, nebo ano?

Nejsou v explicitním kartelu, to já samozřejmě nevím, ale evidentně nemají zájem jít u vysoce bonitního obyvatelstva v centru Brna jakkoliv mimo své ceníky. Což vám ale udělá i jakýkoliv dodavatel kancelářských sponek, papíru a sebelevnější položky. Jedna věc je prodat jeden balík papíru A4 jednomu člověku na pultě, tam je to drahé a stojí to nějaké peníze. Ale ve chvíli, kdy mám možnost čtyřikrát ročně přivézt dodávku s papírem, byť jenom na jednu radnici, tak budu soutěžit a dám cenu, i kdyby byla jenom o pět nebo deset procent nižší. Ale operátoři, kteří ročně vybírají tisícikoruny za prakticky 100 procent populace a mají výrazně vyšší důvod si konkurovat, pokud by fungovali v tržním prostředí, tak to neudělají. Pro koncové zákazníky neexistuje konkurence. Pokud neexistuje konkurence, tak co je důvodem? Není důvodem, že by na to nebyl prostor v maržích, to víme stoprocentně. Důvodem je, podle mého názoru, že existuje kartel.

Budete se tedy snažit ten kartel rozbít nějakým zákonem, nebo jakým způsobem?

Nejsme v komunismu, takže se nebudu snažit ho rozbíjet zákonem, ale jako jeden z účastníků trhu, jako politik na nejnižší příčce české politiky, se o to budu spolu s dalšími spotřebiteli a dalšími politiky dál snažit.

Bude to nějaký politicko-občanský nátlak?

To jsou vaše slova.

Tak by se to dalo označit jako aktivismus?

To si označte, jak uznáte za vhodné.

A jak byste to označil vy?

Já pro to nemám žádné označení. Tak, jako jsme nyní nabídli operátorům snadno obsloužit trh s vysoce bonitními klienty v druhém největším městě, tak budu dál pokračovat s kroky, které vám teď ještě neřeknu, protože je přesně nevím. Bude to boj Bartíka a občanů, kteří mají stejný zájem, se třemi kartelovými operátory. V prvním kvartálu příštího roku by mohlo něco dalšího přijít.

Jak velký tým na tom s vámi bude dělat?

Doposud jsem využíval, vzhledem k tomu, že šlo o iniciativu radnice, právníky radnice. Bude záležet na tom, jakým směrem to dále půjde. Ale mám kolem sebe lidi, kteří jsou ochotní na tom pracovat, i zdarma, byť to není jejich práce.

UX DAy - tip 2

To jsou lidé kolem Žít Brno?

Ano, například kolega Tomáš Izák, zastupitel za Žít Brno, který podniká v příbuzném oboru. Pak také člen legislativní komise rady městské části Brno-střed Michal Čermák, který byl i dnes členem výběrové komise. A další lidé.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).