Hlavní navigace

Názory k článku Svět hardware.cz porušuje zákon: spamuje (aktualizováno)

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 6. 2012 23:19

    bez přezdívky

    Nestačím se divit, z čeho všeho lze udělat článek jen proto, aby se vytvořila kauza.

    1. Předně má u nás autor tohoto článku 2 profily se stejnou e-mailovou adresou:

    První s loginem "jirkaxxl" vytvořený 17.5.2004 (u něho nebyla aktivní žádná e-mailová rozesílka).

    Druhý s loginem "Jiří Macich ml" vytvořený 28.5.2006 (u něho byly dosud aktivní 4 e-mailové rozesílky, včetně těch o nových článcích SHW – dnes jsem je zrušil).

    Dříve u nás šlo vytvářet s jednou e-mailovou adresou více profilů, až před nějakou dobou jsme zavedli ověřování její unikátnosti. Tímto bych mohl skončit, ale pro úplnost budu pokračovat.

    2. U e-mailů z našich rozesílek je v patičce následující:

    - na jakou adresu byl e-mail zaslán (to uvádíme nově kvůli identifikaci přeposílání z jiné adresy).
    - na jaké stránce si lze naši e-mailovou rozesílku zrušit.
    - odkaz na formulář v případě zapomenutého loginu nebo hesla.
    - e-mailová adresa webmastera pro individuální případy. E-maily adresované webmasterovi našich magazínů vyřizuji já, přičemž v posledních měsících je takto adresovaných e-mailů minimum (měsíčně ne více než 10), jelikož odhlášení e-mailových rozesílek funguje spolehlivě. Komplikace jsou jen ve výjimečných případech přeposílání nebo více profilů se stejnou adresou.

    3. Jiří Macich nám poslal první e-mail dne 11.6.2012 v 16:01, a to přeposláním našeho e-mailu s nejnovějšími články SHW (zůstal mu původní předmět). V přidaném textu uvedl, že zasílání shrnutí článků nemá ve svém profilu zaškrtnuté, takže nechápe, proč mu je nadále posíláme. Nic více v textu nebylo.

    První poznámka: v tuto dobu jsem byl v zahraničí s omezeným přístupem k internetu. Zpět do ČR a v plnohodnotném pracovním procesu jsem byl 14.6.2012.

    Druhá poznámka: když už nám někdo píše ohledně zrušení e-mailových rozesílek, pošle na adresu webmastera samostatný e-mail s vlastním předmětem, nebo využije náš připomínkový formulář (www.svethardware.cz/pripominky.jsp) a je to záhy vyřízeno. Toto bylo podruhé tento rok, co někdo přeposlal náš e-mail bez změny předmětu.

    4. Jiří Macich nám poslal druhý e-mail dne 19.6.2012 v 15:58, opět formou přeposlání našeho e-mailu s nejnovějšími články SHW (zůstal mu původní předmět). V textu uvedl, že prosí o nápravu zrušení našich e-mailů, které považuje za nevyžádané. Fakticky vzato bylo toto z jeho strany poprvé, kdy žádal o zrušení našich rozesílek.

    5. V Outlooku mám nastaveno pravidlo pro přesun našich e-mailů o nových článcích (odebírám je pro možnost zpětné kontroly) do jedné ze složek. Protože zprávy Jiřího Macicha byly ve formě přeposlaných našich e-mailů za zachovaným původním předmětem, zařadily se mi do složky, aniž by se mi zobrazily mezi ostatní hlavní poštou. Danou složku sice průběžně kontroluji, nikoli však každý den. Navíc díky mé pracovní absenci v 1. polovině měsíce se mi nashromáždilo více věcí k vyřízení, takže jsem se k e-mailům od Jiřího Macicha nedostal dříve, než jsem byl upozorněn na článek zde na Lupě. Zmíněné pravidlo jsem si dnes upravil přidáním další podmínky, aby se podobný případ už neopakoval.

    6. Jiří Macich publikuje 22.6.2012 v 15:27 zde na Lupě článek, že Svět hardware porušuje zákon, protože spamuje. 3 minuty poté mi pošle odkaz na tento svůj článek a nabízí mi možnost vyjádřit se k jeho textu.

    ...měl jsem za to, že na Lupě je tendence se zabývat ožehavými tématy a aktuálními trendy. Dále to už nechám bez komentáře a přeji autorovi tohoto článku velký počet jeho zobrazení, protože jiný cíl tohle mít ani nemohlo.

    Karel Polívka
    šéfredaktor Světa hardware
    publisher magazínů oXy Online

  • 24. 6. 2012 12:48

    Jarda Kuba

    Také se přikláním k názoru, že celá tato kauza je opravdu trochu přes čáru. :-) Dělat aféru kvůli jednomu e-mailu jednou za čas? Když chlapi táhnou z hospody a hraje nároďák, taky si cestou občas zařvou "Kdo neskáče, není Čech" a zahopsají a nikdo na ně policajty nevolá. Navíc u každého porušení zákona se hodnotí i společenská nebezpečnost. Speciálně v této kauze žádné nebezpečí pro společnost nevidím, řešit to hned přes UOOU mi přijde poněkud přehnané. :-)

  • 24. 6. 2012 7:49

    nedávám (neregistrovaný)

    Pana Macicha silně nemusím a jsem přesvědčen, že obecně jeho "novinářská" úroveň nestačí ani na osobní blog, natož na práci na Lupě a nikdy bych nevěřil, že se ho budu zastávat a nějaký jeho článek obhajovat (!). Zde však máte máslo na hlavě Vy, protože pokud je to, co píšete, pravda, pak se chováte jak amatéři.

    - v bodu 3 přiznáváte, že Vám p. Macich psal. Ne sice žádost o odhlášení, ale kdy a jak jste mu odpověděli? Z Vašeho textu mi vyplývá, že jste se na něj vykašlali

    - pokud je ve firmě někdo v zahraničí a maily nevyřizuje či velice omezeně, obvykle má nastavenou zprávu o nepřítomnosti a/nebo maily přeposílané na kolegu, který je vyřizuje. U vás evidentně ani jedno, ani druhé

    - vymlouvat se na to, jaký měl mail předmět, není moc chytré. Já také reaguji tak, že na daný spam dám "Odpovědět" a do textu napíšu, ať mi podobné spamy neposílají. Nějaké odkazy typu "zde klikněte, pak zadejte heslo, pak se proklikejte ke správnému nastavení, odškrtněte checkbox a vyplňte captchu", které se často používají, akorát zdržují a odpovědět na mail prostou větou "nevyžádaná obchodní sdělení mi víc neposílejte" je 100x rychlejší a obvykle spolehlivější, protože pro případ hlášení k ÚOOÚ máte jasný důkaz, že jste vyjádřil nesouhlas.

    - že si neumíte nastavit pravidla v poštovním klientu je opět a jedině Vaše neschopnost, za kterou p. Macich nemůže

    - v kontextu toho, o čem se zde na Lupě píše, je případ, kdy se poměrně renomovaný server dle ÚOOÚ dopouští spamování, poměrně zajímavý, to se nedivte

    - a v neposlední řadě se mi zdá, že trpíte rozdvojením osobnosti a nevíte, zda nám máte psát česky nebo anglicky. Když už jste publisher, měl byste taky být editor-in-chief, je to přece světáčtější než obyčejný český šéfredaktor

  • 22. 6. 2012 18:49

    Radecek (neregistrovaný)

    Z vlastní zkušenosti na SHW vím, že drtivá většina případů "stále mi chodí emaily, i když jsem se odhlásil" je způsobena starou emailovou adresou. Člověk se kdysi zaregistroval k odběru novinek, začal používat nový email, ze starého si nechává emaily na nový přeposílat a ejhle, problém je na světě. Vsadím láhev whisky, že ten zmatený pán je ten sám případ :)

  • 23. 6. 2012 2:18

    Jiří Macich ml.

    To za prvé, za druhé opravdu nejde o případ, který nastiňuje Váš předřečník a za třetí to nevysvětluje absentující reakci webmastera na stažení souhlasu se zasíláním přehledu článků nebo prozatím žádnou reakcí šéfredaktora na možnost vyjádřit se ke stanovisku ÚOOÚ.

  • 22. 6. 2012 20:02

    lobo (neregistrovaný)

    aj keby to bolo presne tak, nic to nemeni na fakte ze nie je mozne sa z toho jednoducho odhlasit

  • 23. 6. 2012 18:42

    Jiří Macich ml.

    Porušení zákona říkáte pitomost? Zvláště ze strany známého a respektovaného odborného serveru?

    Svět hardware.cz a Lupa.cz si nekonkurují. Jejich tématické zaměření je naprosto rozdílné.

  • 24. 6. 2012 14:55

    Jiří Macich ml.

    Rád bych upřesnil, že stížnost podána nebyla. Cílem bylo především zjistit, jestli podobné přehledy článků lze považovat za nevyžádané sdělení dle platné legislativy. Takže jediné „řešení přes ÚOOÚ“ bylo požádání o posouzení zaškatulkování e-mailů.

  • 24. 6. 2012 13:56

    Lol Phirae (neregistrovaný)

    Pane Macíchu, asi máte hovno co na práci, viďte? Kdybyste radši zvednul prdel a šel se toho slavného ÚOOÚ s čele s mistrem "situace je nadmíru výtečná" Němcem poptat, jak řešil např. Drábkovy citlivé osobní údaje povalující se kdesi neznámo kde v cloudu. To asi ne, že?

    Doufám, že jednoho dne někdo podobně aktivní nabonzuje vás, to uvidíte to radost, řešit s databáze a odborné otázky např. s "vysoce kvalifikovaným" veterinářem, který má navíc vychování vesnického křupana nejhrubšího zrna. Nejsem sám, kdo měl s dotyčným to potěšení, viz např. Úřad pro ochranu osobních údajů řádí v Liberci aneb Osel měsíce října udělen.

  • 23. 6. 2012 17:05

    peapaa (neregistrovaný)

    nojo, to se to naváží do konkurence za takovou pitomost, přitom tu jsou kvanta mnohem horších spammerů. Ale hlavně že je senzace... iinfo nejsvatější na českém internetu - nechcete si to dát do podtitulu?

  • 24. 6. 2012 10:50

    bez přezdívky

    Své vysvětlení jsem k tomu napsal úplné a nemyslím, že je třeba něco opakovat.

    Ano, k pochybení na mé straně došlo v nastavení pravidla v Outlooku, které se v tomto případě výjimečně vztahovalo i na e-maily Jiřího Macicha, čímž došlo k prodlevě ve vyřízení (resp. k samotnému přečtení). Kdyby k žádnému pochybení na mé straně nedošlo, žádný problém by v prvé řadě ani nebyl. Namísto nějakých výmluv jsem se tedy rozhodl popsat celou věc tak, jak se stala a nepovažuji to za chybný krok. Pravidlo v Outlooku jsem si upravil, takže k podobnému případu již nedojde.

    Vzhledem k Vaší reakci Vám držím palce, abyste se nikdy žádného pochybení nedopustil, abyste měl vždy a za všech okolností v pracovním nasazení za sebe 100% náhradu a vůbec aby bylo ve Vašem životě vše zcela ideální.

    Je ale zajímavé, že autor ve své aktualizaci článku nějak opomenul uvést fakt, že problém vznikl díky dvojici jeho profilů s vlastním nastavením e-mailových rozesílek a se stejnou e-mailovou adresou a nechce porozumět tomu, že co se týče jeho e-mailů, nebyly v daném časovém úseku jen přečtené. Tzn. ne že by uvedená e-mailová adresa v e-mailech byla nefunkční nebo že by byly dané e-maily ignorovány, jak v textu naznačuje.

  • 24. 6. 2012 2:01

    Samuel Kupka

    Ja som rad za tuto spravicku a aj za tento nazor. Aspon je pekne vidno, aki jesitni a neschopni ludia sa nachadzaju napriec spektrom IT zurnalistiky v CR. Jeden nedokaze kliknut na odkaz a vytvara preto senzacie a druhy si nevie nastavit zaradovanie emailov do spravnych priecinkov. Skvela vizitka pre oboch. Gratulujem, pani.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).