Hlavní navigace

Svět Namodro definitivně končí

4. 2. 2003
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Ukončení činnosti internetového magazínu o informačních technologiích Svět Namodro dnes oznámil Český Telecom. Rozhodnutí souvisí se změnou portálových služeb, které společnost nabízí. Přestože provoz Světa Namodro byl zastaven 31. ledna, jeho myšlenka žije dál ve weblogu Pooh.cz Daniela Dočekala.

„Ukončení činnosti internetového magazínu o informačních technologiích Svět Namodro dnes oznámil Český Telecom, a.s. Rozhodnutí souvisí se změnou portálových služeb, které společnost nabízí. Provoz Světa Namodro bude zastaven k 31. lednu 2003, archiv článků zůstane čtenářům k dispozici až do 25. února 2003,“ píše se v tiskové (mini)zprávě (plné znění!), kterou pátečního odpoledne rozeslal Český Telecom. Ze strany Českého Telecomu se jedná spíše o formální konstatování, protože Svět Namodro je mrtev již téměř půl roku. Uzavírá se tak spletitá historie jednoho z nejstarších českých internetových magazínů, na jejímž konci stál pokus Českého Telecomu prodat Svět Namodro za jeden milion korun. Nepodařilo se.

Svět Namodro byl bytostně spjat s osobou Daniela Dočekala. Stejná antropologická závislost se objevovala i u jiných zpravodajských serverů, většina z nich se z ní však dokázala na rozdíl od Světa Namodro vymanit. Původně vycházel jako technologická příloha deníku Neviditelný pes Ondřeje Neffa, aby se posléze stal součástí mediální agentury M.I.A. V únoru roku 2000 koupil 100procentní podíl v M.I.A. Český Telecom za blíže nespecifikovanou částku. Svět Namodro nejprve prošel transformací z IT periodika na širokospektrální médium a následně z širokospektrál­ního média na IT periodikum. K 1. říjnu byl z Českého Telecomu Daniel Dočekal odejit a nad budoucností Světa Namodro se začaly vznášet otazníky.

Svět Namodro tvořil podstatnou část obsahu portálu Quick, jejž v únoru čekají změny. Český Telecom, jako typickou konzervativní společnost, zasáhla internetová horečka ve srovnání s okolním světem podstatně později. Projevila se zejména tím, že kolem úspěšného internetového poskytovatele Internet OnLine se vystavěl neúspěšný odštěpný závod Imaginet, v jehož lůně se zrodila spousta více či méně pochybných projektů (z komerčního hlediska), které byly typickými dot-com, což je dnes výraz sám o sobě dosti pejorativní. Jedním z těchto projektů byl i portál Quick, jenž pohltil miliony korun za marketing a reklamu, přičemž jeho užitná hodnota byla nulová.

K procitnutí došlo v polovině loňského roku, kdy vedení Imaginetu zvažovalo koupi portálu Atlas, aby debakl Quicku zamaskovalo. Transakce se nakonec neuskutečnila, protože bylo odvoláno vedením Českého Telecomu, který prohlásil cosi v tom smyslu, že se na Internetu opět hodlá soustředit na vydělávání peněz. Nové vedení Imaginetu se následně rozhodlo obrátit původní koncepci naruby, začít od základů a nedělat přitom žádné kompromisy. A jednou z věcí, která mu byla trnem v oku, byl Svět Namodro, jenž nejenže nezapadal do nové koncepce Quicku, ale nebyl pro Český Telecom objektivně vzato žádným přínosem (zejména komerčním). Po neúspěšném pokusu o prodej přišel konec.

BRAND24

Těžko rozhodnutí nového vedení hodnotit v okamžiku, kdy výsledek jejich práce dosud nebyl uveden v život. Podle zprávy České informační agentury se bude v zásadě jednat o produktový portál Českého Telecomu. Jeho tiskový mluvčí mi na toto téma včera nebyl s to poskytnout žádné bližší informace. Slíbil však, že mi s představiteli Imaginetu dohodne schůzku, takže je možné, že se s konceptem „Quick II.“ na Lupě co nevidět setkáte. Snad bych pouze poznamenal, že portál je podle mého mínění místo na Internetu, kde dochází k uspokojování většiny základních „internetových“ potřeb běžných lidí – freemail, počasí, vyhledávání. a obsah je jeho integrální součástí.

Myšlenka Světa Namodro však s 31. lednem neumírá. Daniel Dočekal se nedávno vedle výroby zpravodajského serveru Digiweb pro Hospodářské noviny, resp. iHNed.cz, pustil do vydávání svého weblogu Pooh.cz, který pomalu ale jistě začíná dostávat formu původního Světa Namodro. Návštěvnost se pohybuje kolem tisíce unikátních IP denně a tu a tam v designu začínají prosvítat modré prvky. Z původních čtyř se počet přispívajících autorů rozrost přibližně na trojnásobek. Daniel Dočekal nadále potvrzuje, že je mužem rychlého a ostrého pera, protože jej v průběhu celého dne plní nesourodými a neučesanými, nicméně často zajímavými postřehy ze všech možných oblastí.

Pohřebiště představuje ve všech kulturách místo posvátné. Prostor, kde potomci a přeživší vzdávají hold svým předkům. V seriálu Pohřebiště se na Lupě zamýšlíme nad „životem“ aktivit, projektů a serverů, které zásadním způsobem změnily Internet nebo jeho chápání. Připomínáme si nesmrtelné činy často již zapomenutých hrdinů a vyprávíme legendy z krátké historie českého Internetu.

Litujete konce Světa Namodro?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).