Hlavní navigace

Svět namodro nad propastí

20. 11. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Zpravodajský server Svět namodro v poslední době potkává jedna rána za druhou. Nejdříve byl odejit jeho zakladatel Daniel Dočekal, nyní dostal výpověď jeho šéfredaktor Radek Hromuško. Český Telecom zastavil veškerou marketingovou podporu, včera vyšly pouze dva články a návštěvnost jde den za dnem prudce dolů.

14, 13, 12, 11, 10… Ačkoli to tak na první pohled vypadá, nejedná se o odpočítávání před startem dalšího raketoplánu z mysu Canaverel, ale o počet unikátních návštěvníků v tisících, kteří týden co týden přicházejí na zpravodajský server Svět namodro. V zájmu dramatičnosti jsem se uchýlil k drobnému podfuku, ale z přiloženého grafu si sami můžete udělat obrázek, že termín „drobný“ je v tomto případě zcela na místě. Tendence Světa namodro je strmě klesající a jak napsal jeho zakladatel Daniel Dočekal na svém IT weblogu Pooh, „další týden (maximálně dva) tohoto vývoje a Svět namodro bude mít návštěvnost poloviční“. O trendu unikátních aktivních uživatelů, přicházejících třikrát týdně, nemá smysl hovořit vůbec.

757

Svět namodro byl bytostně spjat s osobou Daniela Dočekala. Stejná antropologická závislost se objevovala i u jiných zpravodajských serverů, většina z nich se z ní však dokázala na rozdíl od Světa namodro vymanit. Původně vycházel jako technologická příloha deníku Neviditelný pes Ondřeje Neffa, aby se posléze stal součástí mediální agentury M.I.A. V únoru roku 2000 koupil 100procentní podíl v M.I.A. Český Telecom za blíže nespecifikovanou částku. Svět namodro nejprve prošel transformací z IT periodika na širokospektrální médium a následně z širokospektrál­ního média na IT periodikum. K 1. říjnu byl z Českého Telecomu Daniel Dočekal odejit a nad budoucností Světa namodro se začaly vznášet otazníky.

V současné době je Svět namodro již několik týdnů na prodej za rovný milion korun, podrobnosti můžete najít v článku Telecom prodává Kvantum a Svět namodro. Třebaže dříve denně chrlil stovky kilobajtů textu, jeho včerejší vydání tvořily dva (rozuměj 2) články. Zastavena byla rovněž veškerá marketingová podpora: bylo odstraněno propojení s portálem Quick, byly zastaveny reklamy ve výměnných systémech. Šéfredaktor Světa namodro Radek Hromuško dostal výpověď za porušení pracovní kázně, když poskytl rozhovor zpravodajským serverům Technet a zejména Marketing & Media, třebaže oba byly schváleny tiskovým odborem Českého Telecomu. Jelikož je nemocný, jeho zástupci mu ji dovezli až domů…

Daniel Dočekal ve svém komentáři nabízí závěrem dvě možná vysvětlení: „Manažer pověřený ‚dočasně‘ řízením obsahových aktivit Imaginetu [odštěpného závodu Českého Telecomu, který zastřešuje internetové aktivity – pozn. aut.] je zcela neschopný a dělá jednu ‚botu‘ za druhou,“ nebo „manažer pověřený ‚dočasně‘ řízením obsahových aktivit Imaginetu je naopak všeho schopný a vše má jediný cíl – znehodnotit Svět namodro, aby mohl být někomu prodán za podstatně nižší cenu. Případný rozdíl mezi touto cenou a původním milionem může znamenat výraznou úsporu, která někomu může snadno přistát v úměrné podobě v kapse.“

Tipy C

Pro mě je komplikované tento problém objektivně posoudit, protože Daniela Dočekala samozřejmě nějaký ten pátek znám, ale osobně bych to viděl méně konspirativně. Staré vedení Imaginetu udělalo řadu kotrmelců a Quick byl jedním z nich – neprosadil se ani u inzerentů, ani u návštěvníků. Generální ředitel Českého Telecomu Přemysl Klíma dokonce kdysi řekl tehdejšímu řediteli multimediální divize vydavatelství MAFRA Romanu Gallovi, že Český Telecom utopil v televizní reklamě na Quick více, než kolik MAFRA vynaložila na nákup společnosti Mobil Media (BonusWeb, Mobil) a výsledek je nesrovnatelný. Nové vedení Imaginetu se proto rozhodlo jít jinou cestou.

Zda je jejich vize správná, ukáže čas. Hádám však, že mají určitou představu a tato představa není kompatibilní s osobou Daniela Dočekala, tj. Daniel Dočekal byl odejit (konflikt rázem přechází do osobní roviny). Že to bylo uděláno poněkud kovbojským způsobem, je věc druhá, stejně jako bylo kovbojské vézt Radkovi Hromuško výpověď domů. Marně však přemýšlím, co bych udělal já, kdyby o mě můj podřízený řekl, že nemám obchodní a strategickou koncepci, i kdyby to nakrásně byla pravda a rozhovor byl schválen. Stejně nekompatibilní jako Daniel Dočekal je z hlediska nové koncepce i Svět namodro, ale Český Telecom zjevně není připraven dělat žádné kompromisy. Buď se jej podaří prodat, nebo… a to zatím Český Telecom říci nechce.

Zaslouží si Svět namodro podobný konec?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).