Hlavní navigace

Světový den IPv6

19. 5. 2011
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

IPv6 se už dlouho motá v začarovaném kruhu. Uživatelé o něj nestojí, protože nabízí jen minimum služeb, ale kdo by pro něj portoval služby, když má jen hrstku uživatelů? Velcí poskytovatelé obsahu se teď rozhodli do toho konečně praštit. Zatím alespoň na zkoušku.

Motivace

Iniciátorem celé akce je Google, který do IPv6 rybníka namáčí palec už dlouho, ale skočit se mu nechce. Situaci monitoruje a z provedených měření mu vychází, že určité množství uživatelů má IPv6 nefunkční takovým způsobem, že by se na jejich servery prostě nedostali. Jedná se sice jen asi o 0,03 % uživatelů, ovšem přepočteno na absolutní čísla je to množství větší než malé.

Google proto své servery provozuje na IPv6, ale pod jinými jmény (ipv6.google.com). Záznam typu AAAA s IPv6 adresou byste prowww.google.com hledali marně. Tedy pokud nejste zapojeni do sítě, která vstoupila do Google IPv6 programu, jako například univerzitní sítě TU v Liberci nebo VŠB-TU Ostrava. Do nich Google na základě vzájemné dohody poskytuje IPv6 naplno.

Lupa.cz vydává seriál Pohněme s IPv6. Technologickým garantem seriálu je CZ.NIC.

Logo cz nic

Obává se, že pokud by to udělal plošně, uživatelé s nefunkčním IPv6 by si pomysleli „Google to má rozbité“ a obrátili se jinam. Jestliže ale současně s ním přejde na IPv6 i konkurence a uživatel bude mít problémy na řadě míst, pravděpodobně dojde ke správnému závěru „můj poskytovatel to má rozbité“ a bude se dožadovat nápravy. Právě toto je hlavním cílem IPv6 dne – vyzkoušet protokol na ostro, postrčit poskytovatele připojení k jeho kvalitní implementaci a motivovat poskytovatele obsahu, aby si vyzkoušeli, že to nebolí.

Konference Internet a Technologie 11 o IPv6

O současném internetu a internetových technologiích bude dvoudenní konference Internet a Technologie 11 ve dnech 8–9. června 2011. Středa 8. června je vyhražena právě tématice IPv6 při příležitosti Světového dne IPv6.

Konferenci pořádá sdružení CZ.NIC, správcedomény nejvyšší úrovně .CZ, a sdružení NIX.CZ, největším neutrálním IXP (Internet Exchange Point) v České republice. Server Lupa.cz je mediálním partnerem konference.

Co se stane v Den D

Světový den IPv6 proběhne 8. června 2011. Řada poskytovatelů obsahu během něj zpřístupní své servery po IPv6. Techničtěji řečeno, vloží do DNS pro jejich jména vedle stávajících záznamů typu A s IPv4 adresami také záznamy typu AAAA s IPv6 adresami. Malý krok pro DNS, ale velký krok pro Internet.

Servery samozřejmě nebudou dostupné výlučně po IPv6, ale rovnocenně oběma protokoly. Obvyklý klient se dnes chová tak, že pokud má k dispozici nativní IPv6 dá mu přednost, v opačném případě sáhne po IPv4. A přesně tohle se bude dít 8. června pro weby Google, Facebook, Yahoo!, distribuční sítě Akamai, Limelight Networks a mnohé další – v době vzniku tohoto článku se hodlalo zapojit bezmála 200 firem.

O den později přidané AAAA záznamy zase zmizí a vše se vrátí do dnešního stavu. Osobně ale doufám, že přinejmenším někteří účastníci dojdou k závěru, že jim nebesa nespadla na hlavu a záznamy v DNS ponechají.

Dotkne se vás to?

Odpověď na tuto otázku velmi závisí na tom, jakou roli v Internetu hrajete. Zkusme je postupně probrat:

Uživatelé

Vzhledem k tomu, že čtete tento článek, dne IPv6 se nemusíte nijak zvlášť obávat. Lupa provedla změnu, na kterou se zmiňovaní poskytovatelé obsahu teprve chystají, už před delší dobou. Pro www.lupa.cz DNS obsahuje jak záznam A, tak AAAA a pokud váš stroj má k dispozici nativní IPv6, pravděpodobně ji čtete tímto protokolem. (Nechme stranou, že obrázky dodává jiný server, který IPv6 nemá a stroj disponující jen IPv6 uvidí velmi ořezanou verzi Lupy.) Nemáte-li problém s přístupem na serverywww.lu­pa.cz, www.nic.cz či www.cesnet.cz, světový den IPv6 nejspíš ani nepoznáte. Během něj prostě velké servery udělají totéž, co tyto realizovaly již dávno.

Když to trochu rozebereme, můžete se ohledně podpory IPv6 zařadit do jedné ze tří kategorií:

  • Nemáte IPv6: V tom případě jde den IPv6 mimo vás. Váš počítač se nebude shánět po AAAA záznamech a nebude se snažit komunikovat po IPv6, protože protokol nemá k dispozici. Nemusíte se bát, že si novější verze Windows (Vista a 7) provrtají Teredem cestičku k IPv6. Podlepopisu chování DNS ve Windows váš systém nepoptává záznamy typu AAAA, pokud jeho jediným IPv6 připojením je Teredo. Veškerá komunikace tedy poteče po IPv4 jako dnes.

  • Máte funkční IPv6: Pak by vše mělo běhat jako na drátkách. Během dne IPv6 budete s velkými servery komunikovat po IPv6. Pokud je vaše připojení tunelováno, lze očekávat určité zhoršení doby odezvy, u nativního připojení pravděpodobně nepoznáte žádný rozdíl.

  • Máte nefunkční IPv6: Váš počítač si myslí, že je připojen do IPv6 Internetu, ale spojení reálně nefunguje. Toto je jediný případ, kdy můžete očekávat problémy. Pravděpodobně je máte už v současnosti s „obojetnými“ servery – při otevírání stránek čekáte příliš dlouho (než vyprší IPv6 timeout a naváže se spojení po IPv4), případně se nedočkáte vůbec. V tom případě doporučuji pídit se u poskytovatele vašeho připojení po nápravě.

Chcete-li trochu exaktnější podklady, můžete zkusit test IPv6 připravenosti. Zde se dozvíte, co váš stroj dokáže, co leží mimo jeho dosah a jaké jsou vaše vyhlídky na den IPv6.

Poskytovatelé obsahu

Pokud se jako poskytovatel obsahu snažíte být progresivní a IPv6 už máte implementováno, paradoxně nemáte pro den IPv6 co nabídnout. Zúčastněné servery jen dotáhnou váš náskok. Svou účast však deklarovat můžete, pokud máte zájem – mezi přihlášenými servery jsou i takové, které AAAA záznamy již mají.

Jestliže zatím váš server podporuje jen IPv4, ale pokukujete po novém protokolu, představuje den IPv6 ideální příležitost vyzkoušet si jej. Akce má slušnou mediální odezvu a řada uživatelů bude vědět, že se cosi zkouší a věci mohou drhnout. Při plánování vám mohou pomoci nástroje pro Google Analytics vyvinuté APNICem a popis jejich použití. Díky nim si lze udělat představu, jaký lze očekávat dopad zavedení IPv6 na vaše uživatele.

Hodláte-li v dohledné době setrvat na IPv4 pozicích, den IPv6 se vás nejspíš nijak nedotkne. Jedině pokud ve svém obsahu využíváte zúčastněné služby (např. Google Maps či některou z distribučních sítí), může se malé procento uživatelů setkat s problémy při přístupu k těmto prvkům.

Poskytovatelé Internetu

Den IPv6 nepochybně povede ke skokovému zvýšení objemu IPv6 provozu v transportních sítích, které jej podporují. Přestože nárůst bude výrazný, celkově bych žádná dramatická čísla neočekával. Vycházím ze zkušeností se sítí TU v Liberci – její valná většina podporuje nativně IPv6 (v režimu dual stack), centrální web taktéž, přesto novým protokolem přichází z univerzitní sítě jen asi třetina dotazů. Jelikož řada ISP svým uživatelům nabízí jen IPv4, neočekávám, že se během dne IPv6 podíl nového protokolu na celkovém provozu přehoupne přes 5 %. Něco takového transportní síť těžko vyvede z rovnováhy, snad jen kdyby IPv6 směrovala softwarově.

Poskytovatelé nepodporující IPv6 by neměli být nijak dotčeni. Jejich sítě protokol nepřepravují, nanejvýš se zvýší objem tunelovaného provozu, což ovšem není nic jiného, než specifické IPv4 datagramy.

Potenciální problém mohou očekávat poskytovatelé, kteří udělali první krůčky ve směru IPv6, podporu však nedotáhli do dobrého stavu. Traduje se, že uživatelé trpí mlčky, ovšem všechno má své meze. Pokud mají tu a tam problémy s nějakým serverem, mnozí to přejdou. Jestliže den IPv6 způsobí, že se rozumně nedostanou k řadě populárních zdrojů, pravděpodobně se ozvou. Pokud tedy jste poskytovatelem, který ve své síti nabízí IPv6 v nejistém stavu, raději si na 8. června najměte nějaké brigádníky k vyřizování uživatelských telefonátů. Ještě lepší by ale bylo dotáhnout IPv6 do skutečně produkčního stavu, ještě než to začne.

Den IPv6 z různých pohledů

Čistě technicky je den IPv6 zajímavým experimentem, který napoví, jak si současný Internet stojí s podporou nového protokolu, jaké důsledky by mělo jeho větší nasazení na straně zdrojů, a snad postrčí síť o krok dál do budoucnosti.

BRAND24

Z politického hlediska se tak trochu jedná o snahu velkých poskytovatelů obsahu předat Černého Petra brzdičů IPv6 poskytovatelům připojení a stavět se do role „My bychom nový protokol hrozně rádi nasadili, ale stav sítě nám to neumožňuje“. Ostatně, právě na straně poskytovatelů připojení jsem zaznamenal největší námitky. Na posledním RIPE Meetingu zazněl i bizarní názor, že se vlastně jedná o určitý druh útoku na transportní sítě. Zaměstnavatel dotyčného se ovšem dne IPv6 účastní, takže se zjevně nejednalo o firemní stanovisko.

Ať se na chystanou akci díváte jakkoli, je jisté, že poskytne užitečné informace, na nichž se statistici vyřádí a které poslouží ke zvažování, kudy dál s IPv6.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor dělá nepořádek v příslovích, protože sítě nejen dělá, ale i učí a dokonce také řídí. Působí na Ústavu nových technologií a aplikované informatiky na Technické univerzitě v Liberci. Píše knihy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).