Hlavní navigace

Svoboda fotografování budov potenciálně ohrožena je

30. 6. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Dino Quinzani, podle licence: CC BY-SA 2.0
Že se zpráva, kterou schválí Evropský parlament na svém nadcházejícím plenárním zasedání, nestane zákonem, neznamená, že nemůže k zákonu vést.

V předminulém a minulém týdnu se českými médii prohnaly varovné zprávy, že se Evropský parlament chystá omezit svobodu fotografování těch budov, jejichž architekti buď dosud žijí, anebo zemřeli před méně než 70 lety, po které trvá autorská ochrana (například E15 nebo Novinky.cz).

Články většinou neuváděly dostatečné souvislosti, ze kterých by běžný cílový čtenář mohl pochopit, co se vlastně stalo. Navíc obsahovaly menší nebo větší nepřesnosti, a tak se staly snadným cílem pro rozšafné popření (nebo konejšivou opravu) od samého předsedy právního výboru EP, totiž českého lidovce Pavla Svobody.

Na první dojem by si člověk oddychl, že nikdo Čechům svobodu panoramatu nebere, že to si jen v právním výboru dospěli k jakémusi „nezávaznému názorovému kompromisu“, ale „nic nenormují“…

Tiskovou zprávu vydala také Informační kancelář EP v ČR a vysvětlení zveřejnila i Evropská komise, jež je v tomto dění bezprostředně jen pozorovatelem. Zatím.

Povídali, že mu hráli

Evropská unie — přesněji Komise a Parlament — hledá způsob, co provést na evropské úrovni s neutěšeným stavem autorského práva. Svoboda panoramatu je jen jedním z mnoha jeho prvků, a snad i poměrně okrajovým, ale možná jen díky jejímu možnému ohrožení se k vám vůbec doneslo, že se něco chystá.

Česká republika a další evropské země by mohly při procesu sjednocování autorského práva přijít o svobodu panoramatu v případě, kdyby takovou úpravu navrhla Evropská komise, případně by se do návrhu mohla dostat i v průběhu schvalování pozměňovacím návrhem, a to jak z Parlamentu, tak (teoreticky) i z Rady. Shodnout na konečném znění budoucí úpravy se nakonec musí plénum Evropského parlamentu s Radou EU.

Evropský parlament si sice nemůže sám navrhovat zákony, ale má právo úkolovat Komisi, aby mu předložila návrh zákonné úpravy určité oblasti. Komise sice může předložení návrhu odmítnout, ale je sborem úředníků a Parlament jí spoluurčuje rámcové priority a schvaluje rozpočet.

Ne, před vaší letošní dovolenou se nová úprava rozhodně schválit nestihne. Evropská komise má na předložení návrhu úpravy autorského práva lhůtu do konce roku 2015.

A ano, České republice může být teoreticky v budoucnu „nařízeno“, že v ní nebude platit svoboda panoramatu. Pouze ve vybraných oblastech se musí Rada shodnout jednomyslně, v ostatních oblastech evropského práva rozhoduje kvalifikovanou většinou.

Pravdou je jen tolik, že kdyby členské státy EU hlasovaly podle své nynější domácí úpravy, pak by omezení svobody panoramatu kvalifikovanou většinu nezískalo, ale nezískalo by ji ani její celoevropské zavedení.

Můžete si zkusit hlasovací kalkulačku, například s využitím této mapy.

Jenže o svobodě panoramatu se nebude hlasovat zvlášť, a těžko odhadnout, kam povedou další jednání o reformě autorského práva. Ochota podstatné většiny právního výboru EP podpořit její omezení na pouze nekomerční fotografování „jako kompromis“ ovšem rozhodně nepůsobí povzbudivě.

Autorské právo v EU: roztříštěné, nejasné a zastaralé

Na evropské úrovni je autorské právo nepřehlednou změtí rozdílných národních úprav, a důsledky toho už někdy pocítil přinejmenším každý z vás, kdo se někdy rozčílil, že k určitému obsahu se z české IP adresy nedostane, zatímco například z britské nebo švédské by to šlo.

V souboru evropského práva zasahuje do oblasti autorskoprávní ochrany deset různých směrnic, a některé národní úpravy jsou s evropským právem možná dokonce v rozporu. Mezery a rozpory pak musí na evropské úrovni řešit Evropský soudní dvůr, ale uznání za své výroky často nesklízí (viz zmínky a odkazy v závěru naší reportáže z konference LAW FIT 2015).

Tvrzení výše přebrána z prezentací (v PDF) o stavu autorského práva v EU, připravených pro zasedání právního výboru EP 16. června: jedna, druhá, třetí, čtvrtá.

Smyslem zprávy, kterou schválil výbor pro právní záležitosti EP, je jednak zhodnocení současného stavu, a jednak rámcové doporučení Komisi, kudy se při slaďování autorskoprávní ochrany v EU vydat.

Původní zprávu vypracovala „pirátská“ europoslankyně Julia Reda. Návrh omezit svobodu panoramatu, jak ho odhlasoval výbor — jako jeden z mnoha pozměňovacích návrhů k její zprávě — je jednou z několika málo jednoznačných proher v jejím celkovém snažení za zlepšení stavu autorského práva.

BRAND24

Je to prohra prozatímní. Plenární zasedání Parlamentu 9. července ji může zvrátit. Znění, které schválí, bude sice „jen nezávazným“ doporučením pro Komisi, ale doporučením vysloveným většinou vámi zvolených zástupců, jediných přímo volených zástupců, které na úrovni EU máte. Bude vyjádřením toho, jak si představují, že by se mělo upravit evropské autorské právo. Tohle můžete popřípadě udělat vy osobně.

V úvodu článku je užit výřez ze snímku „Case danzanti“, CC BY-SA 2.0, Dino Quinzani.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).