Hlavní navigace

Symbian je open source, vývojáři se nyní mohou ukázat

8. 2. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Zdrojový kód mobilní platformy Symbian byl minulý týden otevřen široké vývojářské veřejnosti. V praxi to mimo jiné znamená, že kdokoliv si nyní může jeho zdrojový kód stáhnout a v upravené podobě implementovat na svá vlastní zařízení. Analytici usuzují, že jde o reakci na nástup otevřené platformy Android zaštiťované Googlem. O otevření Symbianu se už delší dobu šušká, ale nakonec k němu došlo o čtyři měsíce dříve, než bylo plánováno. Zdrojové kódy jsou k dispozici pod Eclipse Public License na…

Zdrojový kód mobilní platformy Symbian byl minulý týden otevřen široké vývojářské veřejnosti. V praxi to mimo jiné znamená, že kdokoliv si nyní může jeho zdrojový kód stáhnout a v upravené podobě implementovat na svá vlastní zařízení. Analytici usuzují, že jde o reakci na nástup otevřené platformy Android zaštiťované Googlem. O otevření Symbianu se už delší dobu šušká, ale nakonec k němu došlo o čtyři měsíce dříve, než bylo plánováno. Zdrojové kódy jsou k dispozici pod Eclipse Public License na webu Symbian Developer Community .

Nadace Symbian Foundation se nechala slyšet, že jde o největší projekt přechodu na open source v historii. Symbian pohání 330 milionů mobilních zařízení a nalezneme jej na většině telefonů od finské společnosti Nokia. Symbian Foundation nyní očekává, že vývojáři zvednou pomyslnou rukavici a pomohou s dalším rozvojem této stále velmi populární platformy. Údajně prý nic nebrání jejímu přetvoření ze systému pro mobilní telefony na platformu pro nové tablety. (Wired)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).