Hlavní navigace

T-Mobile testuje síť pro internet věcí. Pilot začne v Praze

21. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Operátor chce pokrýt Česko datovou sítí Sigfox, která umožňuje posílání malých objemů dat mezi zařízeními.

Stroje pro komunikaci mezi sebou nepotřebují nutně 3G síť. Vystačí si s málem nebo jen s textovými zprávami. Datová síť Sigfox už jede ve dvanácti evropských zemích a T-Mobile ji rozjede v Praze. Umožňuje posílat zprávy o velikosti 12 bytů, což je zhruba na úrovni SMS.

Pilotní provoz pojede čtvrt roku a operátor chce sledovat železniční vagóny a volná parkovací místa. Testovat bude i signál uvnitř budov.

V případě úspěšného pilotu by mohla síť pokrýt celou republiku. Pokrytí celého Česka by znamenalo vybudování 400 až 500 základnových stanic, které pojedou na bezlicenční frekvenci 868 MHz. Síť by měl provozovat operátor ve spolupráci s firmou Blue Cell Networks.

Model placení by byl ale jiný než je u klasických M2M tarifů, které operátoři nabízejí. Podle Milana Háby z T-Mobile bude nová služba zpoplatněna ročním paušálem. 

BRAND24

Po velkých datech to může být pro operátory další zajímavý zdroj peněz. Popularita M2M roste ve zdravotnictví, monitoringu nebo v automobilovém průmyslu. „Jako jasný trend vidíme přesun jednotlivých hráčů ve vznikajícím ekosystému ke službám s vyššími maržemi,“ tvrdí analytička IDC Ina Malatinska. Výhled je zajímavý a nadějný, podle nejoptimističtějších odhadů Cisca by měl totiž do roku 2018 počet M2M zařízení na světě překročit 7 miliard.

Podrobnější analýzu nové sítě připravuje na zítřek Jiří Peterka. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).