Hlavní navigace

T-Mobilu vypadla v Čechách síť. Nefungovala celé odpoledne [AKTUALIZOVÁNO]

19. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Důvod zatím nebyl jasně specifikován, ale šlo jen o problém sítě čtvrté generace. Problém už je ale podle operátora vyřešen. Zákazníci ale zatím tvrdí opak.

Aktualizováno 20.4. 13:54: Přidány detaily ohledně výpadku. 

Aktualizováno 16:52: Přidány informace z facebookového profilu T-Mobile. 

Podle mluvčího operátora Lukáše Hrabala došlo k výpadku LTE na území Čech způsobenému blíže nespecifikovaným technologickým problémem. 

U většiny LTE telefonů proběhlo automatické přepnutí do sítě 3G/2G, takže zákazníci výpadek pravděpodobně ani nezaznamenali. U telefonů, které automatickou přeregistraci neumí, doporučujeme přepnout z LTE do sítě 3G/2G manuálně. Systém již nabíhá, kompletní obnovení provozu očekáváme nejpozději do několika hodin. Zákazníkům se za způsobené obtíže omlouváme.

Blíže nespecifikovaný problém byl nakonec byl odhalen. Den poté. „Hlavní potíže při včerejším odpoledním výpadku LTE a následných komplikacích s mobilními datovými službami trvaly přibližně tři hodiny a mohly se týkat až 800 tisíc zákazníků v západní části České republiky. Problém způsobila konfigurační chyba v softwaru datové ústředny (MME). Na základě této události se chystáme zavést řadu opatření, aby se podobná situace v budoucnu neopakovala – jde zejména o pořízení nových ochranných mechanismů do architektury sítě. Případné kompenzace budeme se zákazníky řešit individuálně,“ dodává Hrabal.

Jen přepnutí na 2G síť ale včera nemuselo stačit. Podle stížností na facebookové stránce operátora, ale i v naší diskusi, je totiž problém pravděpodobně větší. Někteří uživatelé totiž hlásí výpadky celé sítě a přístup pouze k tísňovému volání. 


Zdroj: Facebook

Operátor se kromě jednoho oficiálního vyjádření, které si novináři vyžádali, do komunikace moc nepouští. Na Facebooku stále láká na novou televizi a nereaguje ani na Twitteru. Skoro to vypadá, jako by sociálně mediální tým si vzal na dnešek volno. 

BRAND24

Poslední velký výpadek mělo loni v srpnu O2. Kromě volání a SMS byly problémy i s internetovým připojením. Tehdy za to mohl překopnutý kabel při revizních pracích v pražských Jinonicích. Na Twitteru se omlouval generální ředitel Tomáš Budník

Jede vám síť T-Mobile? Dejte nám vědět v diskusi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).