Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Tablety jdou nahoru, čtečky dolů. Tak strmý pád tady ještě nebyl od filis - Myslím, že je nutné ještě uvést jeden fakt...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 1. 2013 9:16

    filis (neregistrovaný)

    Myslím, že je nutné ještě uvést jeden fakt - a to je zastarání.
    Například čtečka Kindle 3 3G (kterou mám již přes 2,5 roku) prostě funguje pro svůj účel i po těch 2,5 letech stále stejně. Není potřeba upgradovat - navíc, když bych upgradem přišel o internet zdarma, který byl k této verzi čtečky dáván a nyní do nových již ne.
    To je důvod toho, proč si nekoupím další čtečku do té doby, dokud mi tato neodejde. A koupím si zřejmě zase tu stejnou - viz výhoda toho internetu.
    Jenže u tabletů je to jinak - stačí, když si budete chtít zahrát hru, či spustit nějakou aplikaci, která žere více paměti, chce lepší grafiku apod. - budete za pár let potřebovat kvalitnější tablet. Analogické je to i u chytrých telefonů.
    Bohužel v tomhle jsou čtečky v nevýhodě, že jejich použitelnost je již tak vychytaná, že evolučně moc nemají kam se posunout a nedonutí tak lidi, aby si koupili nové verze místo funkčních starých.

  • 29. 1. 2013 9:32

    Riman

    Možnosti zlepšování tu samozřejmě jsou (a ten trend je u nových modelů vidět):
    1) Světlo: V pošmourném zimním období bych integrované nasvícení displeje ocenil, číst v pražské MHD se mnohdy ani nedá (světlo je zastíněno lidmi a nebo pro jistou ani nesvítí).
    2) Zvýšení rozlišení: jemnější písmo zlepšuje čitelnost.
    3) Barva: vyšší užitná hodnota, obálky, ilustrace, spolu s vyšším rozlišením by se čtečka dala použít na čtení comicsů.
    4) Formáty: širší podpora formátů by také neškodila, byť mnozí výrobci se tomu pochopitelně z obchodních důvodů brání.

  • 29. 1. 2013 14:06

    Anakin (neregistrovaný)

    1) kindle paperwhite, nebo lepší cybook odyssey (FL)
    2) už Kindle 3 byl na úrovni slušný knihy, novější čtečky už ji překonají
    3) snad jen na ty komixy... jinak pro skutečného čtenáře imho zbytečnost...
    4) u každý knížky calibre a pár kliknutí - to za to pohodlí e-čtení rozhodně stojí...

  • 29. 1. 2013 19:08

    VfB (neregistrovaný)

    navíc se mi zdá, že spíše tablet je duplicitní zařízení, neumí téměř o nic víc než telefon, který stejně každý nosá stále u sebe, jen má větší displej a tudíž pohodlnější ovládání, na druhou stranu je méně přenositelný a nejde s ním (většinou) telefonovat
    a pro čtenáře tablet znamená to, že přečte méně knih, protože při čtení natabletu jej od čtení vyrušují stále nějaké blbosti, což se čtečkou odpadá

  • 29. 1. 2013 19:41

    Riman

    Také podle mého skromného názoru to pro klasického čtenáře beletrie platí.

    Ale bavím se o možných směrech rozvoje čteček s e-inkem, které by vylepšovaly čtenářskou zkušenost, a přiváděly k těmto zařízením nové uživatele. A to podle mého barva bezesporu je. Čtenář časopisů, novin i comicsů tu barvu ocení.

    Co se knihovny týče, ano, celá knihovna v jediném zařízení, to je můj ideál. V tom budu nejspíš v menšině, ale mít možnost se kdykoliv rozhodnout, co si (znovu) přečtu, je pro mě velmi ceněná vlastnost. (Proto se mi zamlouvá Cybook Odyssey, který podporuje karty microSDHC.)

  • 30. 1. 2013 16:40

    PD

    Ve konomii existuje pojem dollarová volba, která řiká, že nemáš pravdu.

    1) I když v základu dokážou přelouskat jakejkoliv formát bez konverze nebo se to dokážou naučit? Co je potom tvůj Kindl?
    2) U fotek nebo hodně malýho písma je znát rastr.
    3) I knihy starý tisíc let obsahujou barevný obrázky.
    4) Potřebuju si přečíst nějakej dokument z práce, tak že skočim na Amazon tam si ho zaplatim, stáhnu a čtu.

  • 29. 1. 2013 16:33

    Riman

    Psal jsem o oblastech, kde se čtečky obecně mohou zlepšovat.
    1) Ano, nové modely jsou příjemný posun vpřed, ale ani Paperwhite ani Front Light nejsou v tomto směru dokonalé, pokud vím, mají nedostatky v uniformitě nasvícení, Kindle ani neumožní světlo vypnout. Je co zlepšovat. (Navíc, zatím je to prémiová vlastnost.)
    2) S rozlišením u K3 bych nesouhlasil, přijatelné, ale kvalit tištěné knihy to nedosahuje. Nové čtečky s rozlišením 1024x768 jsem ještě neměl příležitost vyzkoušet.
    3) Spousta uživatelů volí tablet, protože čtečka nemá barvu. Až přijdou modely s barvou, předpokládám slušné oživení zájmu, dětem můžete ukázat krásné barevné ilustrace, obálky knih budou vypadat lákavěji...
    4) Je něco jiného, když si provedu konverzi knihy v Calibre já, a něco jiného, když budu totéž chtít po mojí mámě. Ta si bude chtít nechat něco poslat a nebo nanejvýš připojí zařízení k počítači a soubor nakopíruje.

    A ještě bych přidal další možné body:
    5) Rychlost displeje: rychlejší překreslování by nebylo na škodu. Umožní to listovat svižně časopisem nebo učebnicí. (Možná pomůže Mirasol, možná ne, mě se třeba jeho barvy nelíbí.)
    6) Výkon: knihovna se vám rozrůstá a zařízení zpomaluje a zpomaluje? Možná by prospěl vyšší výkon, který by byl dostupný v okamžiku, kdy to člověk potřebuje - vyhledání knížky by bylo rychlé, listování omezené jen rychlostí displeje. Žádný vyšší výkon pro nové funkce, jako spíš pro zlepšení těch stávajících.
    7) Výdrž: určitě by stálo za to, i při zvýšení rozlišení, rychlosti displeje, s nasvíceném a výkonu procesoru zachovat tu krásnou hodnotu jednoho měsíce výdrže.

    Nicméně, je pravdou, že i ten můj Kindle Keyboard je na základní čtení beletrie postačující zařízení, a kdybych byl hodně spořivý, asi bych po modelech s vyšší užitnout hodnotou nekoukal. :-)

  • 29. 1. 2013 19:10

    VfB (neregistrovaný)

    blbost, berete to z pohledu českého čtenáře který navíc neumí žádný světový jazyk, čtenáři kteří nějaký jazyk ovládají si na mamazonu nakoupí na jeden klik

  • 30. 1. 2013 9:12

    Přesně tak (neregistrovaný)

    Vytahnu tablet a pak se rozhoduj co dělat... ale i po počátečním výběru mi v mozku na pozadí stále pracuje "vybírací proces".

    Vytáhnu čtečku a čtu... žádný rušivý element, mozek se plně soustředí na čtení -> mnohem větší požitek z četby srovnatelný s kvalitně svázanou knihou. Kvalita zobrazení srovnatelná s papírem, váha a velikost menší než jedna kniha...
    Ještě si pamatuji jak jsem při vybírání čtečky narazil na postoj amazonu... "chceme aby člověk při čtení nevnímal že používá čtečku místo papíru" a po pár knihách už jsem mohl potvrdit, že se jim to v mém případě povedlo. Jednoduchost logiky, fungování atd.

    Otázkou je jestli pro mě vhodné sebou nosit další zařízení, když chci číst (viz "vybírací proces").

    Samozřejmě je zde nevýhoda, čtečka zatím nenahradí časopis, a většina lidí chce číst spíš noviny s fotkami a časopisy, tam má dobře našlápnuto tablet.
    Další věcí je že při kupování tabletu je více uspokojen chtíč vybírání podle parametrů (počet ikonek, funkcionalit, výkon, paměť....), proto najdete více recenzí, testů, reklam a tudíž jsou tablety více na výsluní. Když se mě někdo zeptá co umí ta moje čtečka tak nejlepší odpovědí by bylo ji někomu půjčit do ruky na přečtení alespoň jedné knihy... Čtečka se podle parametrů moc prodávat nedá (odpovědí typu "podporuje formáty x,y" bych tázajícího utvrdil, že je to jenom Geekovská hračka, navíc to pro mě je věc asi tak důležitá jako kdybych si měl vybírat auto podle toho jestli výrobce doporučuje používat syntetický nebo minerální olej :/ ).

  • 24. 2. 2013 10:38

    k (neregistrovaný)

    Problém bude v tom, že celosvětově bude asi mnohem víc těch, co koukají na hity typu Gangman style na YouTube než čtenářů knih.

  • 29. 1. 2013 19:14

    VfB (neregistrovaný)

    imho pro klasického čtenáře barvy netřeba, u 95% beteltrie je barva potřebná jen pro obálku a stojí mi to za to kupovat novou čtečku?

    knihivna? opravdu potřebuji stále v čtečce tahat 200 - 500 knih? nestačí tam mít tak 20 - 50, ty přečtené z čtečky mazat a nové průběžně přidávat podle potřeby?

  • 30. 1. 2013 12:37

    Ctenar (neregistrovaný)

    Snad kazdy prodejce e-knih v CR ma knihy v nekolika formatech, takze napr. pro Kindle neni treba nic konvertovat. A napr. Palmknihy mne knizku poslou rovnou do ctecky.

  • 29. 1. 2013 15:17

    PD

    1) paperwhite stojí víc než nejlacinější tablety
    2) kindl 3 má pořád 800x600
    3) komixy, web, fotky, časopisy....
    4) pro jednoúčelový čtecí zařízení je těch pár kliknutí značná bariéra, tady Amazon uříznul pod celym e-book oborem větev

  • 30. 1. 2013 13:12

    Anakin (neregistrovaný)

    1) nejlacinější tablety jsou nepoužitelné sr.ágory
    2) i tak nabídne srovnatelnou kvalitu jako běžná tištěná kniha - vyzkoušeno
    3) čtečka je pro čtení
    4) míň zkušenej uživatel může nakupovat přímo za čtečky v příslušným formátu, pro zkušenějšího je to v calibre dětská sranda...

  • 30. 1. 2013 13:23

    Anakin (neregistrovaný)

    1) co to znamená dokonalé? S oběma podsvícenými modely jsem přečetl desítky knih a z mé strany (nároččného čtenáře) naprostá spokojenost...
    Kindla nelze vypnout, ale podsvícení stažené na minimum vůbec neruší.
    2) dosahuje. fotil jsem to a srovnával. Pokud se tedy bavíme o bežné beletrii a paperbaccích
    3) čtenáři volí čtečku, hračičkové tablet. Pro čtenáře je tablet stejně vhodný jako pro intelektuále TV nova.
    4) máma si vybere čtečku s napojením na eshop a bude si objednávat (ze čtečky) knížky přímo tam...

    5) otáčení stran v e-knize je u moderních čteček mnohem rychlejší než listování v klasické knížce
    6) zpomalení s rozrůstající knihovnou? mívám v K3 cca 200-400 knížek a nic takového nepozoruji...
    7) kindle pW vydrží při max rozsvícení cca 20 hodin, při nočním čtení cca 60 hodin, což mi přijde více než dostatečné...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).