Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Tak nám zabili NAT-PT od l. - Pouze se ukazuje, ze prechod na IPv6 je...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 11. 10. 2007 13:15

    l. (neregistrovaný)
    Pouze se ukazuje, ze prechod na IPv6 je prakticky nemozny za predpokladu zpetne kompatifility nejen k IPv4 ale i ke sluzbam ktere na IPv4 primo bezi...
    Hodnota clanku je pomerne vysoka vzhledem k tomu, ze RFC opravdu uz po vecerech nestuduju... :)

    Diky.
  • 11. 10. 2007 14:11

    toshi (neregistrovaný)
    jojo, taky si myslim... dokud tu bude at uz jakykoliv problem tak se samovolne na ipv6 prechazet nezacne, navic implementace ipv6 u levnych kusu sitoveho hw je taky dost tristni...
    jedinou hybnou paku bych videl v situaci kdy ripe and his band prestane rozdavat ip bloky, ale to pak bude fakt porod .)

    jinak clanek skvelej, lepsi nez nejakej web 2.0 a podobny ptakoviny, kterym se odbornosti nedostava
  • 12. 10. 2007 10:10

    Bredy (neregistrovaný)
    Pomalu očekávám, kdy se na všech výrobcích pro sítě (switche, routery, atd) začne objevovat samolepící kolečko s nápisem "kompatibilní IPv6". I když se IPv6 zatím hojně nepoužívá, mohlo by to být pro výrobce plusový bod zvyšující prodej. Konečně všichni víme, že výrobek s funkcí navíc (byť nevyužitelnou) se prodává lépe. Zatím nevidím, že by se do toho ale někdo hrnul, ale doufám, že se to za čas stane šlágrem. Pak si myslím, že přechod na IPv6 nebude tak bolestný a leckde to ani nepoznají.

    Myslím si to proto, že podobný vývoj vidím i v jiných odvětvých. Výrobci začínají objevovat linux, procesory podporují virtualizaci, přestože její využití je stále v začátcích. Pamatuju si na mobilní telefony s MMS v době, kdy málokdo věděl, co to znamená. Příkladů je více.
  • 12. 10. 2007 13:45

    admin (neregistrovaný)
    >Pak si myslím, že přechod na IPv6 nebude tak bolestný a leckde to ani nepoznají.
    No možná by bylo dobré si přečíst článek ke kerému přdáváš komentář.......
    Ono to právě tekhle jednoduché není - to už by nám marketing výrobců to IPv6 dávno vnutil.....
  • 12. 10. 2007 15:13

    J (neregistrovaný)
    Ono to jednoduche je, staci aby provozovatele sluzeb zacli provozovat i na IPv6 (trebas takova Lupa, ze).

    To samozrejme vyzaduje aby prislusni pronajimatele pozic meli k dispozici IPv6 prefix, ale to je dnes IMO otazka 10ti minut. Nasledne zacnou pres IPv6 chodit nekteri uzivatele, kteri maji treba nejaky ten tunel .... a postupne se prejde na dualni provoz, kdy bude vetsina zdroju dostupna "pod oboji". Kazdy rozumny system pouzije primarne IPv6 pokud lze, a tudiz se postupne utlumi provoz na IPv4, nacez v jiste fazi utlumu uz nebude treba je pouzivat.

    Ja sam IPv6 mam, samozrejme pres tunel, ale jeji vyuzitelnost ... neni kam pres to jit, az na nekolik malo vyjimek.
  • 12. 10. 2007 22:37

    Entymolog (neregistrovaný)
    Dobry vtip s tim utlumenim. To si mozna muzete dovolit na sve homepage, ale rozhodne ne na serveru ktery zije z reklamy.
  • 11. 10. 2007 23:02

    RaStr (neregistrovaný)
    Problem s prechodem tu bude vzdy. Proto je dnes jiz myslim jasne, ze k prechodu dojde teprve az to bude skutecne nevyhnutelne, cili po vycerpani adres IPv4. K vycerpani zatim nepridelenych C-ckovych adres v4 dojde v USA podle nekterych odhadu zhruba do dvou let. Ale i pote tu bude stale jeste pomerne dost adres, kterymi disponuji ISP, ale ktere nejsou doposud vyuzity (nebo jen castecne). Takze uritou dobu bude mozne stale jeste cerpat z tohoto "zdroje", muj odhad je jeste cca 5 let. Dalsi na rade budou bloky adres B a A, pravdepodobne dojde k jejich premene na C a tim se opet na cas problem nedostatku IP adres alespon castecne "vyresi". Celkove je tezko odhadovat jak dlouho to muze vydrzet pri takovemto scenari, ale odhaduji ze celkem az 10 let ode dneska. Skutecna potreba prechodu na IPv6 tedy nastane nejdrive za 5 let (protoze premena adres A a B na C bude pro nekoho dost bolestna a je otazka, zda se ji podari prosadit, temito bloky adres dnes disponuji "stari matadori Internetu", kteri se teto vysady jen neradi vzdaji a pritom maji na pravidla fungovani Internetu celkem zasadni vliv). Nicmene zavedeni IPv6 do praxe je technologicky docela dobre mozne jiz dnes a dalsi pokles cen sitoveho vybaveni to jen ulehci, takze lze ocekavat, ze za tech 5 let jiz prechod na IPv6 bude v plnem proudu a to by mohlo tlaku na IPv4 adresy castecne ulehcit. Otazkou zbyva, kdy dojde k opusteni IPv4, tady nezbyva nez vestit, ja osobne to odhaduji na 20let, ale klidne je mozne, ze to bude uz za 10let, stejne tak jako je mozne, ze IPv4 se necha v poklidu dozit treba jeste dalsich 50let, to ukaze jen cas.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).