Hlavní navigace

Tak přece. Ministerstvo vnitra už založilo vysněný státní IT podnik NAKIT

2. 2. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Toria / Shutterstock.com
Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) je v podstatě takové ministerstvo informatiky. Řídí ho ale ministerstvo Milana Chovance.

Cílem, který NAKITu oficiálně přiřkla vláda, je zajistit rozvoj informační infrastruktury, aby byly budoucí investice do této oblasti podřízeny jednotné strategii. Vznik podniku ohlásilo ministerstvo na svém webu

Nakonec to dopadlo víceméně tak, jak jsme na Lupě předpovídali. Novému státnímu podniku bude šéfovat Alan Ilczyszyn, který se na ministerstvu vnitra pohybuje jako konzultant a pracoval mimo jiné na přípravách projektu na stavbu vysokorychlostních sítí. 

Na jejich rozvoj má totiž z Bruselu přitéct 14 miliard korun a vnitro si na část peněz dělalo zálusk. Nakonec neúspěšně – viz Vnitro miliardy na internet nedostane, už ale vymyslelo nový penězovod.

Dotace tak zůstaly na starosti ministerstvu průmyslu, které se teď snaží do konce roku 2016 protlačit Národní plán rozvoje sítí nové generace. I osmá verze strategie, kterou aktuálně posílá do vlády, je ale plná děr a nedodělků.

Vznik nového státního podniku před odpor řady kritiků kabinet schválil těsně před koncem roku. Do vínku dostal velkou moc nad státnímmi IT zakázkami. Mohl by také provozovat chystaný Registr fyzické infrastruktury, který má vzniknout podle vznikajícího zákona o opatřeních ke snížení nákladů na budování vysokorychlostních sítí.

„Naším prvním úkolem bude zmapování veškeré stávající informační a komunikační infrastruktury veřejnoprávních institucí a také jejich budoucích potřeb v této oblasti,“ říká Ilczyszyn.

UX DAy - tip 2

Ministerstvo vnitra vloží do nového státního podniku na rozjezd deset milionů korun ze svého rozpočtu. NAKIT jako takový by pak pro ministerstvo měl poskytovat služby na základě smlouvy o poskytování informačních a komunikačních služeb. Finančně soběstačný má být po čtvrt roce. 

Vnitro nevzdává ani svůj plán na odtržení Odštěpného závodu ICT služby, který je dnes částí České pošty. Po sloučení s NAKITem by měly být jeho aktivity rozšířeny o provoz a rozvoj komunikačních sítí státu, určených pro zajištění komunikačních potřeb složek integrovaného záchranného systému. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).