Hlavní navigace

Takže Lupo, kdo je teda nejlepší?

3. 9. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Začalo září, a to znamená, že jsou tu výsledky za srpen. Slušelo by se tedy, něco k nim dodat.

Vůdčí pozici si drží společnost Inway, ovšem jak už bylo na Lupě řečeno, pravděpodobně to souvisí s (ne)vytížeností jejich zahraniční linky. Za nimi následuje (světe div se!) SPT Telecom. Uvážím-li navíc jeho agresivní cenovou politiku, má nyní SPT velkou šanci vybojovat si na tomto trhu další monopol. Že to je ovšem boj nerovný, není nutné zvlášť zdůrazňovat.

Dále by následoval TEN-34, který je tu ovšem spíš jen pro srovnání, protože slouží výhradně akademickým účelům. Zhruba na stejné úrovni je tradičně vynikající připojení Internet CZ. O kousek níž je Global One, nicméně je fakt, že síla G1 tkví spíš v poskytování zahraniční IP konektivity.

Prakticky nerozhodně dopadli GTS, IBM a PVT. A za nimi INEC. A to je možná kámen úrazu. Už jednou se mi podařilo napsat, že z testů vychází lépe GTS než INEC. Měl jsem na mysli dlouhodobou perspektivu, protože IMHO má vyšší vypovídací hodnotu. Okamžitě jsem však dostal rozhočený e-mail, že popírám vlastní testy. Jak to tedy je?

V pátek 28. srpna společnost INEC posílila svoji zahraniční konektivitu, což jsem tu zmínil. A ejhle, na zahraničních výsledcích, počítaných od onoho 28. srpna do dnešního dne už INEC o pár desetinek procenta vede. Nicméně, konkrétně u těchto dvou ISP je otázka, kdo je lepší, problematická. Nejen proto, že se v zahraniční konektivitě liší jen o těch pár desetinek, ani proto, že INEC má 2 Mbps do NIXu a GTS má 4 Mbps, ale především proto, že z naměřených výsledků plyne, že úzkým hrdlem bývá spíš linka ke koncovému zákazníkovi. Jenom pokud si pořídí pevnou linku rychlejší než 64 Kbps a bude tahat velké objemy dat ze zámoří, může narazit na limit. 8-O

To je ovšem otázka, jak jsou vlastně testy koncipovány. Např. v současnosti (IMHO) nemá smysl testovat spojení po komutované lince, protože všichni ISP by získali nejvyšší ohodnocení (a Telecom nejnižší za kvalitu a cenu telefonního spojení :). Také by se daly vymyslet testy, které by vypovídaly něco o vhodnosti ISP pro hosting. Výsledky Lupy nejlépe odpovídají na otázku, co je nejlepší pro připojení firemní LAN k Internetu. Což má jasnou souvislost i s připojením domácího počítače náročnějšího uživatele.

Petr Tesařík

BRAND24


Starší, (snad) související články:

* Září ve znamení zákazníka
* Testy v sedmém nebi. Nebo měsíci?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je spoluzakladatelem firmy Internet Info. V minulosti se zabýval testy poskytovatelů, v současné době studuje překladatelství a tlumočnictví na FFUK.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).