Hlavní navigace

Technická překvapení a zajímavosti

20. 9. 2005
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Technika proniká do všech oblastí a mnohdy přináší netradiční nápady a nečekaná řešení ve formě produktů, které mohou podle situace více či méně zasáhnout do našeho života. Pojďme se nyní podívat na pár takových technologických "výstřelků": laserovou slepeckou hůl, zařízení na sledování psa a interaktivní výlohy.

Léto zřejmě definitivně skončilo a snad všichni se chtě nechtě znovu plně zapojili do pracovního nebo vzdělávacího procesu. Takový přelom si výjimečně žádá poněkud netradiční obsah. K obsahu dnešního článku mě také inspiroval velký úklid „malé“ paměti mého laptopu, kde jsem objevila poklady v podobě technických informací, poznámek, odkazů, na které jsem už pro nepřetržitý příliv čerstvých zpráv pozapomněla. Ale při jejich zkoumání jsem usoudila, že by byla škoda nechat je tak docela zapadnout. Takže pro ty, kteří si dopřejí trochu oddech od každodenních palčivých technických a internetových problémů, vybírám pár zajímavých technologických perliček, třeba pro inspiraci. A nebude to žádné „věřte, nevěřte“, ale reálné produkty, které se dostaly na trh a slouží a (snad) budou sloužit i nadále.

Pet finder aneb jak (vy)stopovat čtyřnohé miláčky snadno a rychle

Pokud jste majiteli neposedného psa, který se bez vás rád proběhne o hodně dál, než byste si přáli, nemusíte zoufat. Jedním z řešení, které umožňuje současná vyspělá bezdrátová technologie, je možnost snadno jeho polohu vystopovat a průběžně sledovat.

V březnu letošního roku přišel na trh produkt s příhodným názvem Global pet finder, který využívá kombinaci GPS (Global positioning system) a obousměrné bezdrátové technologie. Ve výsledku je možné stále sledovat kroky chlupatého miláčka, ať se vydá kamkoli. Stačí na obojek připnout zařízení, které vysílá signály, a majitel tak může dostávat informace o přesné poloze svého miláčka třeba na mobilní telefon.

1914

Zařízení sestává z malého vysílače, který má pes na sobě a který vysílá signál každých 15 vteřin. Informace o lokalizaci přijímá zařízení, které si uživatel vybere (mobilní telefon, pager, PDA nebo počítač), ve formě textu nebo mapy. Lokalizační signál se může dokonce posílat více koncovým uživatelům současně, aby celá rodina měla možnost na psa operativně dohlížet.

Global pet finder využívá nejmodernější anténní systémy, aby se zajistila co nejlepší spolehlivost vysílače i v hustě zalesněných oblastech. Pokud se vysílač nemůže dočasně zkontaktovat s družicí v rámci GPS, bude komunikaci zkoušet tak dlouho, než se to podaří. Majitel bude v této chvíli vědět alespoň poslední místo výskytu svého psa.

Majitelé ale nemusí nutně průběžně sledovat, kde se chlupatý mazlík nalézá, ale mohou nastavit určité hranice (třeba v okruhu několika desítek kilometrů od domova). Teprve když je zvíře překročí, dostanou příslušnou varovnou informaci. Veškeré nastavení sledovací služby se – podobně jako registrace vlastní služby – provádí pohodlně a jednoduše prostřednictvím Internetu, případně pomocí zařízení samotného.

Při cestování je pak možné hranice pro sledování operativně změnit, přičemž původní „domácí“ hranice zůstanou v paměti a lze se k nim po návratu domů opět vrátit. Majitel může naprogramovat až čtyři hraniční oblasti trvalejšího charakteru: kolem domova, chaty a také třeba kolem parku, kam se psem chodí na vycházku. Přitom se nemusí čekat na varovnou hlášku o překročení nastavené hranice, ale kdykoli je možné pouhým stisknutím knoflíku zjistit přesnou polohu mazlíčka, který zmizel z dohledu.

Global pet finder plní ještě jednu velice důležitou funkci: sleduje teplotu okolí a majitele výstražnou hláškou upozorní vždy, kdykoli se okolní teplota nebezpečně snižuje či zvyšuje.

Zařízení je samozřejmě dobře chráněno proti vodě a jeho obal je dostatečně odolný i proti úderu. Ke své práci potřebuje pouze tři AAA baterie, které lze opětovně nabíjet. Současný model zařízení má velikost mobilního telefonu, takže se zatím moc nehodí pro drobná plemena psů a kočky, ale v budoucnu se počítá se zmenšením vysílače na potřebnou úroveň i pro tyto neméně vzácné kamarády.

Více informací najdete na http://www.glo­balpetfinder.com.

Laserová slepecká hůl

Laser dnes dokáže pomáhat i postiženým lidem jako základ pomůcek jejich bezpečného pohybu i v neznámém prostředí. Nové aplikace využijí nejčastěji zrakově postižení, případně zrakově i sluchově postižení. Americká minifirma Nurion-Raycal, zabývající se výrobou pomůcek pro orientaci a pohyb zrakově postižených (Electronic Travel Aids, ETA), vyvinula zcela nový typ slepecké hole, která je založena na využití laserových paprsků a umožňuje slepým a slabozrakým spolehlivější vodítko pro jejich pohyb.

Na vrchní části hole jsou umístěny tři diodové lasery, které vysílají paprsky směrem vzhůru, přímo vpřed a dolů (viz obrázek). Délka světelných pulzů je 150 ns a pulzy se opakují s frekvencí 80 Hz. Na spodní části hole jsou tři detektory (optické přijímače), které měří světelné paprsky odražené od okolí. Každý z těchto tří směrů je určen pro detekci specifických parametrů blížících se překážek. Odražený signál seshora naznačuje překážku ve výšce hlavy, např. větve stromu. Paprsek směrem dolů je určen pro indikaci schodů nebo jiné změny úrovně terénu. Chybějící odraz signálu vyslaného směrem dolů zase naznačuje, že se před osobou nachází obrubník nebo nějaký jiný schod. Odraz prostředního signálu vysílaného směrem vpřed nebo jeho absence pak umožňuje navigaci mezi běžnými překážkami ve směru pohybu.

1915

Laserová slepecká hůl, LaserCane, komunikuje s uživatelem prostřednictvím tří zvukových signálů indikujících zjištěné nebo naopak chybějící očekávané odrazy jednotlivých paprsků ve třech směrech. Zatímco varovné zvukové signály vyvolávají odrazy paprsku od překážek v přímém a horním směru, stejný varovný zvuk se vyvolá, pokud odraz laserového signálu od terénu chybí, protože to naznačuje propad terénu.

1916

Uživatel může alternativně využívat vibračních indikátorů, které jsou umístěny na straně hole a které může vnímat prostřednictvím ukazováčku. Metoda vibrací využívá citlivost prstů u slepců díky praxi s Braillovým písmem. Právě díky této metodě může hůl pomoci nejen zrakově, ale i kombinovaně sluchově postiženým. Hůl může simultánně pracovat ve vibračním i zvukovém režimu, nebo pouze v jednom z nich, podle volby uživatele. Podobně si může uživatel nastavit vzdálenost kontrolovaných překážek v přímém směru: 1,5 m nebo 3,7 m. Ve směru vzhůru detekuje paprsek prostor do výšky 76 cm a ve směru dolů do vzdálenosti 90 cm od konce hole. Hliníková hůl se svým vzhledem a skladností nijak neliší od běžné „neinteligentní“ slepecké hole, pouze potřebuje ke svému napájení dvě baterie typu AA, běžné nebo s možností nabíjení.

Původní návrh hole se datuje až do 60. let na základě využití infračervených paprsků, ale s poklesem cen diodových laserů výrobci rychle přešli na využití právě laserových paprsků. Laserová slepecká hůl je levnější alternativou pomoci při pohybu, než jsou slepečtí psi nebo průvodci, a je samozřejmě mnohem šikovnější a bezpečnější než běžná bílá hůl. Přitom instruktáž pro její používání si vyžádá kolem deseti hodin. Podle výzkumů americké vlády je LaserCane nejpopulárnější elektronickou pomůckou pro pohyb postižených.

Více informací najdete na stránkách Nurion-Raycal.

Interaktivní výkladní skříně a magické stolky

Francouzská společnost I-Vibe vyrábí několik typů produktů, které pracují na základě detekce vibrací. Inteligentní okna zobrazují text, grafiku nebo video na skleněných panelech. Tyto panely jsou vybaveny senzory vibrací, které lze aktivovat buď dotykem, nebo hlasem. Lze je používat ve výkladech pro poskytování nejrůznějších informací pro zákazníky. Realitní kanceláře mohou interaktivně provádět zájemce po jednotlivých nemovitostech, pouze na základě dotyku prstu. A mohou bavit zákazníky v kavárnách.

Nejpopulárnějším zařízením jsou inteligentní stolky v internetových kavárnách, hotelích a jiných veřejných místech, kde inteligentní okna v horizontální poloze nabízejí interaktivní display na ploše stolku. Těchto stolků instalovala společnost v pařížských kavárnách již řadu a všude se setkaly s úspěchem. Nejedná se totiž o křehké zboží, jak by se na první pohled mohlo zdát: stolky jsou robustní a jsou vyrobeny tak, že jim nevadí ani polití, zbytky jídla nebo kovové předměty na ploše. I za těchto podmínek spolehlivě pracují. Celá plocha stolku funguje jako doteková obrazovka (TapScreen o velikosti 72×55 cm), na niž se dá ťukat prstem, perem nebo i vidličkou či lžičkou, a to s přesností na 5 mm. Kromě TFT obrazovky jsou stolky vybaveny také reproduktory.

1917

Zákazníci si na svém stolku mohou nalistovat aktuální menu a přímo si od stolku objednat. Mohou také nalézt řadu reklam na místní akce, podobně jako informace o zajímavých místech v okolí. Samozřejmostí je také připojení k Internetu, takže prostřednictvím inteligentního stolku mohou zákazníci pohodlně pracovat nebo se bavit prohlížením internetových stránek. Stolky nejsou napevno zabudované, nýbrž přenosné (váží kolem 40 kg), protože jsou připojeny do WiFi sítě a prostřednictvím ní poskytují právě rychlé připojení k Internetu.

Nová technologie dává možnost zobrazit počítačový display na velkou skleněnou plochu – stěnu nebo výkladní skříň. Pouhým dotykem lze pak s jakýmkoli obsahem (lokálním na počítači nebo z podnikové sítě či Internetu) pracovat podobně jako na základě kliknutí myši (na velké ploše s přesností na 1 cm). S inteligentním oknem se dá hovořit a lze také zanechávat hlasové zprávy podobně jako při práci s diktafonem. Ťuknutí na sklo v určité části plochy dává uživateli možnost přeměnit inteligentní stěnu či výkladní skříň na mikrofon a zanechat zprávu. Skleněná monolitická plocha pak slouží nejen jako prostor pro interaktivní zobrazování, ale také jako obrovský reproduktor i magnetofon.

Výkladní skříň nemusí být „jen“ zvukově zajímavou informační tabulí s textem a obrázky, ale může efektivně nabízet dané zboží. Sklo před vystavenými produkty může sloužit pro zjištění informací o daném produktu za ním, může prezentovat možnosti daného produktu (video) a umožní zákazníkům zanechat případné náměty a dotazy. Místo tištěných letáků a brožur, po nichž mnohdy zákazník v obchodě zoufale pátrá, jsou informace skutečně na dosah ruky v kteroukoli denní i noční dobu. Jsou kompletní (vizuální, textové i zvukové) i aktuální, protože je lze interaktivně měnit prostřednictvím lokální sítě provozovatele výkladu.

BRAND24

Těmto novým technologiím pomáhá s prosazením na trhu také pařížské Inovační centrum (IRC, Innovation Relay Center).

Více informací najdete na stránkách Intelligent Vibrations.

Který systém vás nejvíce zaujal?

  • PetFinder.
    11 %
  • LaserCane.
    17 %
  • Inteligentní plochy.
    31 %
  • Všechno - alespoň trochu.
    13 %
  • Absolutně nic.
    28 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Ing. Rita Pužmanová, CSc., MBA je nezávislá síťová specialistka. Okusila český, španělský i kanadský vzdělávací systém. Vedla kurzy v 7 zemích a ve 4 jazycích, školila on-line pro UCLA.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).