Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Telecom chce jít k soudu kvůli Internetu od Neokrádaný - VPN = VIRTUÁLNÍ privátní síť realizovaná na veřejných...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 6. 2002 13:00

    Neokrádaný (neregistrovaný)
    VPN = VIRTUÁLNÍ privátní síť realizovaná na veřejných telef. ústřednách, která nahrazuje klasickou pobočkovou síť se všemi jejími atributy. Umožňuje například zkrácenou volbu a jiné služby typické pro pobočkovou síť. Volání uvnitř VPN je zdarma, i když se jedná o "meziměstské" volání v rámci VPN (pomocí zkrácené volby), třeba z Aše do Ostravy. Volání mimo VPN jsou zpoplatňovány klasickým způsobem.
    Takže bych se vůbec nedivil, že Telecom požaduje pouze paušál za zřízení služby, resp. pronájem přístrojů a nikoliv hovorné (v rámci VPN !!!).
    Samozřejmě je možné diskutovat o tom, proč CTc neposkytuje pouze paušální platby (bez hovorného) i u ostatních stanic.
  • 21. 6. 2002 16:37

    Jan Klepal (neregistrovaný)
    I VPN stale se vyuziva infrastrukturu verejnych tel. ustreden jak sam uvadite. To jestli mate obsazeny hovorovy kanal hovorem ktery je v ramci VPN ci normalnim hovorem je jedno a to same. Naklady na provoz a udrzbu infrastruktury kterou vyuzivaji uzivatele vyse zminene VPN potom hradi normalni uzivatele z jejich hovorneho. Takze argument p. Peterky byl spravny a zcela na miste.
  • 24. 6. 2002 9:08

    Neokrádaný (neregistrovaný)
    Pokud bereme VPN jako ekvivalentní náhradu klasické pobočkové sítě, tak nemůžeme hovorově zpoplatňovat volání mezi účastníky uvnitř PbÚ sítě. To je proti pojetí služby VPN. Takže paušální platby za službu VPN jsou zcela na místě.
    Co se týče pušálních plateb pro normální účastníky, domnívám, že nejsou vhodné (viz jiné příspěvky).
  • 24. 6. 2002 18:52

    Jan Klepal (neregistrovaný)
    Ano mate pravdu v tom ze zpoplatnovat hovory v ramci VPN je divna praktika. V clanku to bylo ale pouzito jako argument provoznich nakladu site. Problem je v tom ze mesicni poplatek za stanici ve zminovane VPN siti pro organy verejne spravy je temer na stejne urovni jako mesicni poplatek bezneho koncoveho zakaznika ktery navic plati hovorove minuty s tim ze pouziva stejnou infrastrukturu jako VPN.

    Reknu-li to bez obalu: Kdyz si telecom muze dovolit v ramci VPN takove ceny, proc tedy normalni zakaznik musi platit hovorne kdyz oba pouzivaji stejnou infrastrukturu? Odpoved: cena za provoz a udrzbu infrastruktury na zakaznika se pohybuje pod 350Kc/mes. Nebo snad telecom dotuje provoz one VPN?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).