Hlavní navigace

Telecom nabídne Internet za paušál, ALE...

7. 8. 2002
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Počínaje 1.10.2002 nabídne Český Telecom o víkendech přístup k Internetu prostřednictvím vytáčeného připojení za paušál. Jedná se však jen o špičku ledovce nejrůznějších výhod, který Český Telecom pro zákazníky připravuje. Ve skutečnosti se však jedná o návrat k tvrdému monopolu, což pocítí zejména provozovatelé Internetu zdarma.

Včerejšek byl nabit aktuálními událostmi, takže si odpustím obvyklý literární úvod a přejdu přímo ke krátkému historickému exkurzu, nutnému k pochopení nynější situace. 21.5.2002 vydal Český telekomunikační úřad (ČTÚ) cenové rozhodnutí 03/PROP/2002, ve kterém stanovil Českému Telecomu povinnost platit alternativním operátorům cenu za propojení internetových hovorů ve výši 47 haléřů ve špičce a 17 haléřů mimo špičku. Na včerejší tiskové konferenci Přemysl Klíma, generální ředitel Českého Telecomu uvedl, že cenové rozhodnutí Český Telecom ruinuje, takže se rozhodli přijít s novým konceptem připojení k Internetu skrze telefonní linku.

Současný koncept zjednodušeně funguje tak, že Český Telecom prostřednictvím své sítě realizuje zákazníkův internetový hovor, který je ukončen v síti alternativního operátora. A současně provozovatele Internetu zadarmo, neb pokud se nemýlím, tak již nyní všichni provozovatelé Internetu zaradmo mají licenci na provozování veřejných hlasových služeb, což jim umožňuje uzavřít s Českým Telecomem propojovací dohodu, díky níž jim Český Telecom na základě cenového rozhodnutí ČTÚ musí platit 47, resp. 17 haléřů a zbytek je jeho zisk či ztráta. Nepochybně je to lepší než provize Českého Telecomu pro poskytovatele internetového připojení (ISP).

V tiskové zprávě Přemysl Klíma dokonce říká: „Byli jsme tak postaveni před volbu buď zvýšit cenu internetového připojení, nebo nést ztráty v řádu stovek milionů korun ročně.“ Počínaje 1.10.2002 má proto Český Telecom v úmyslu tento koncept změnit. Základem nového zvaného Internet Plus bude poplatek za použití sítě Českého Telecomu, který bude například u tarifu Home Standard (jenž budu brát nadále jako výchozí) 65 haléřů ve špičce a 20 haléřů mimo špičku. K tomuto poplatku si pak ISP musí přidat libovolnou částku jako marži, protože od Českého Telecomu nic nedostane. Výsledná cena bude cenou, kterou zákazník nalezne každý měsíc na telefonním účtu.

Brave New World

Zákazník může být maximálně spokojen. Namísto standardního telefonního účtu s unifikovanou položkou „Internet“ bude mít od 1.10.2002 všechno přehledně rozepsáno. Samostatně bude vyúčtován poplatek za využití sítě Českého Telecomu a samostatně například cena za připojení k Internetu od provozovatele Internetu zdarma či jakéhokoli jiného ISP nabízejícího vytáčené připojení. Vzhledem ke skutečnosti, že provozovatelé Internetu zdarma si nyní sami budou teoreticky (viz níže) moci určovat marži namísto aby dostávali poplatek na základě cenového rozhodnutí ČTÚ, dá se mezi nimi očekávat cenová válka, ze které může profitovat zákazník.

Český Telecom ve své tiskové zprávě sice uvádí, že: „To sice zboří mýtus o poskytování Internetu zdarma, který někteří ISP budovali,“ ale spíše se jedná o psychlogickou bariéru na straně zákazníka, kterému se bude zdát, že od něj Český Telecom najednou chce peníze za něco, co bylo dříve zadarmo. Český Telecom proto ani na internetových stránkách zasvěcených novému konceptu nezapomíná zdůrazňovat, že: „‚Free Internet‘ (…) není a nikdy nebyl zadarmo.“ A velmi polopaticky vysvětluje, jaké výhody to zákazníkovi může přinést, což v konečném důsledku není tak úplně pravda.

Aby odboural počáteční nedůvěru, rozhodl se Český Telecom sáhnout do kouzelného pytle a rozhodit do davu chléb způsobem, jakým to dělali římští imperiátoři v období her v Koloseu. Nejzajímavějším bochníkem je bezpochyby zavedení paušálního poplatku za neomezené připojení k Internetu o víkendu a ve dnech státních svátků. Jedná se o 399 korun měsíčně, což lze označit za sympatickou a sociálně únosnou částku. Vrátí se vám již v okamžiku, kdy budete v měsíci se čtyřmi víkendy připojeni každý den tři hodiny. Za zmínku stojí také prodloužení volného hovorového kreditu u doplňkových internetových tarifů (viz tabulka).

  Home Standard (I2002) Home Internet (I2002) Home Standard (IPlus) Home Internet (IPlus)
Internet ve špičce        
každá z prvních 10 minut 1,40 1,40 1,30 1,30
každá další minuta 0,80 0,75 0,65 0,60
Internet mimo špičku        
každá z prvních 10 minut 0,55 0,55 0,50 0,50
každá další minuta 0,25 0,23 0,20 0,18

Bezva finta

Nebyl by to ovšem Český Telecom, aby každá věc neměla i svou stinnou stránku. Ve srovnání s ní dokonce světlá stránka budí dojem, že slouží pouze jako zastírací manévr. Novým konceptem připojení k Internetu totiž Český Telecom elegantně obešel cenové rozhodnutí ČTÚ a jeho případná realizace by vrátila český Internet do doby hlubokého monopolu. Jestliže totiž provozovatel vytáčeného připojení nemá umístěn server u Českého Telecomu ale alternativního operátora, pak se zákazníkovi na telefonním účtu vyjma oněch 65, resp. 20 haléřů objeví namísto volitelné marže propojovací poplatek 43, resp. 17 haléřů dle cenového rozhodnutí ČTÚ.

Z toho vyplývá, že ISP poskytujícímu vytáčené připojení se vůbec nevyplatí mít servery umístěné v síti alternativního operátora. Namísto současných 80 haléřů ve špičce by jeho zákazníky totiž přístup vyšel na 108 haléřů. Je sice pravda, že je k přechodu na nový koncept nikdo nenutí, mohou nadále používat Internet 2002, ale kdo je přesvědčí, aby nezačali využívat služeb nějakého ISP nacházejícího se v síti Českého Telecomu (např. Quick, resp. Internet OnLine) a platit v závislosti na jeho marži méně než dosud? To se k alternativním operátorům provozovatelé vytáčeného připojení nepohrnou a řada z nich navíc sama Internet zdarma provozuje.

BRAND24

Shodou okolností mi tento „postranní efekt“ došel ještě včera na tiskové konferenci, takže jsem se na celou věc pečlivě vyptal. Pavel Jiroušek, viceprezident Českého Telecomu pro služby velkoprodeje, to odůvodnil tím, že alternativní operátoři (resp. ti provozující například Internet zadarmo) jsou s Českým Telecomem propojeni skrze ústřednu, díky čemuž jim na základě cenového rozhodnutí ČTÚ musí platit neúnosných 43, resp. 17 haléřů za minutu. Český Telecom navrhuje ústředny zrušit a alternativní operátoři pak na tom budou jako Internet OnLine, tj. nad 65 haléři budou mít prostor pro marži. Český Telecom tak na každé minutě vydělá více než předtím.

Je zřejmé, že Českému Telecomu se tímto krokem podařilo lišácky obrátit cenové rozhodnutí ČTÚ ve svůj prospěch (ve skutečnosti však jde zcela proti duchu tohoto rozhodnutí). Hromádka peněz na jeho straně by se uplatněním nového konceptu zvětšila, zatímco alternativní operátoři by byli nuceni vzdát se svých 43, resp. 17 haléřů za minutu, pokud by se se svým Internetem zdarma chtěli udržet na konkurenceschopné úrovni. Včera v podvečer se k tomu s výjimkou GTS/KPNQwest nebyl schopen nikdo vyjádřit, takže konkrétní informace o budoucnosti Internetu zdarma přineseme patrně zítra.

Myslíte, že Českému Telecomu jeho nový koncept připojení k Internetu přes telefonní linku projde?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).