Hlavní navigace

Telecom už NIXuje

20. 7. 1998
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Není tomu zas až tak dávno, co Telecom vstoupil do NIXu. Teď jsou tu i první peeringy. Konkrétně je to Bohemia.Net a Telenor.

Ano, už je to tak, Telecom v rámci NIXu vyjednal první peeringy. Oněmi prvními vlaštovkami jsou Bohemia.Net a Telenor. A velmi pravděpodobně přibudou další. Jak jsem totiž sondoval už na COMNETu, nebrání se Telecom peeringu s nikým, ba dokonce se prý snaží vyjednat jej se všemi. Že by začátek ráje v českém Internetu?

Ne tak docela, je totiž nutno si uvědomit, že SPT Telecom si tím zároveň upevňuje svoji víceméně (ale spíš více) monopolní pozici. Za zmínku v této souvislosti stojí třeba i to, že Telecom si stojí velmi dobře v testech. A hned se nabízí otázka, jak se do tak výhodné situace dostal. Také hned se nabízí i odpověď. Díky svému zákonnému monopolu v oblasti poskytování hlasových komunikačních služeb je Telecom bezesporu nebohatší českou firmou v oblasti telekomunikací vůbec. Dovolím si na tomto místě zapochybovat, že výnosy Internetové divize Telecomu pokryjí náklady na její provoz (ale nemám v ruce žádný důkaz).

To je jen důsledek dávno známé skutečnosti, že každý monopol je pro vývoj trhu škodlivý. Pokud by se Telecomu podařilo ovládnout i trh Internetových služeb, nekážu si představit sílu, která by mu dovedla konkurovat. A teprve potom bychom na vlastní kůži poznali, co je to monopolní síla. :) Nicméně nebudu předbíhat skutečnosti, dnes je peering Telecomu pro český Internet přínosem a zároveň také výzvou.

Výzvou těm providerům, kteří nepeerují, nebo peerují jen s několika vybranými ISP. Kdo sleduje peering, určitě již tuší na koho narážím, kdo dnes drží pomyslného Černého Petra. A tak se touto cestou ptám: „Quo vadis, Internete CZ?“ Ani návštěvnost Neviditelného psa Tě nepřsvědčí?

BRAND24

Petr Tesařík


Související články a odkazy:

* Jak peeruje Telecom…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je spoluzakladatelem firmy Internet Info. V minulosti se zabýval testy poskytovatelů, v současné době studuje překladatelství a tlumočnictví na FFUK.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).