Hlavní navigace

Telefónica a T-Mobile se chtějí dohodnout na sdílení sítí

29. 8. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Od příštího roku by tak telekomunikační operátoři mohli sdílet své 2G a 3G sítě. Firmy si od případné dohody slibují vyšší efektivitu při provozu a úsporu nákladů.

T-Mobile a Telefónica dnes oznámily, že plánují do konce letošního roku uzavřít dohodu o vzájemném sdílení svých 2G a 3G sítí. Firmy tak chtějí navázat na úspěšnou spolupráci při budování části vlastních 3G sítí, které byly od roku 2011 stavěny v dosud nepokrytých oblastech s menší hustotou osídlení. Firmy si tehdy rozdělily republiku na dvě části: T-Mobile budoval pokrytí v západní části ČR a Telefónica ve východní. V současné době firmy sdílí necelou tisícovku vysílačů.

Se společností T-Mobile sdílíme část mobilní infrastruktury třetí generace již více než dva roky a díky této spolupráci nabízíme zákazníkům O2 lepší pokrytí a vyšší kvalitu služeb. Na základě této zkušenosti, stejně jako zkušeností v jiných zemích, se domníváme, že sdílení je klíčové pro budování sítí té nejvyšší kvality, prohlásil Luis Malvido, generální ředitel společnosti Telefónica Czech Republic.

Na podobném principu by mělo fungovat plánované sdílení kompletních 2G a 3G sítí.

Uvažujeme o zachování osvědčeného modelu geografického rozdělení území České republiky na dvě části, v nichž by vždy jeden z operátorů zajišťoval provozování všech 2G a 3G vysílačů, uvedl Milan Vašina, generální ředitel T-Mobilu.

UX DAy - tip 2

Firmy si od spolupráce slibují vyšší efektivitu provozu a úsporu nákladů. Jejich představitelé již naznačili, že by mohlo v rámci sdílení sítí dokonce dojít k vypnutí některých méně efektivních vysílačů. Plánovaná dohoda, která by měla být uzavřena nejpozději do konce letošního roku, by měla zajistit také optimálnější pokrytí 2G a 3G sítěmi. Sdílení se nebude týkat sítí LTE.

Začátkem srpna se přitom v médiích objevily spekulace, že Telefónica jedná o sdílení infrastruktury s Vodafone. Ten tak nyní zůstává mimo hru a bude muset nést i nadále náklady na vlastní síť sám. Věříme, že výhradní spolupráce dvou nejsilnějších hráčů neprospěje soutěži na trhu, uvedla pro server MobilMania.cz generální ředitelka českého Vodafonu Muriel Anton.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).