Hlavní navigace

Testy týden poté

24. 8. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přesně před týdnem jsem na tomto místě oznamoval, že do testů vstoupili tři nováčci. Nuže podívejme se, jestli nějak zamíchali s dosavadním pořadím. Odpověď je stručná: zamíchali.

Nejprve si dovolím připomenout, že novými účastníky se vším všudy jsou společnosti INEC a InWay, experimentálně byl zařazen i TEN-34 CZ. Celkový počet měřených sítí se tak vyšplhal na magickou třináctku.

Nejvýrazněji do testů zasáhla InWay, která se velmi záhy ujala vedení a podíváte-li se na souhrnné výsledky zahraničního spojení z minulého týdne den po dni, najdete snad jen jednu výjimku, kdy ji někdo předhonil. I v týdenních výsledcích, které bohužel přímo na Lupě nenajdete, ale které jsem si právě vytáhl z databáze, je InWay na čestném prvním místě. Upřímně řečeno to není tak podivné – v současné době má InWay linku o kapacitě 2 Mb/s k UUNETu do Frankfurtu a jak se zdá jen minimum zákazníků, takže je tato linka takřka úplně volná. Zajímavější proto bude srovnání za nějakou dobu, až začne InWay žít normální život poskytovatele připojení. Zřejmě se tak stane kolem Invexu.

Špatně si nevede ani TEN-34 CZ, který se v celotýdenním srovnání usadil na třetím místě; mezi něj a InWay se vklínil SPT TELECOM. Je to nepochybně dobrý výsledek, ale byl bych čekal ještě o kousek více, přeci jen disponuje impozantním připojením do zahraničí a především široké masy studentů dosud dlí na prázdninách. Zajímavé je však celkem citelné kolísání, které je patrné v jednotlivých dnech – občas je TEN na špici, občas spadne dost výrazně dolů. Potvrzuje to akademický charakter této sítě, která má tak podstatně jiný, experimentální režim oproti sítím komerčních poskytovatelů.

Třetím nováčkem v testech je INEC, který je dnes připojen do Internetu dvěma směry – především je to linka ke Global One a vedle ní satelitní linka přes Telenor a k Telenoru. :-) Výsledky INECu nezasáhly do testů tak výrazně, víceméně jsou podobné výsledkům poskytovatelů odpovídající kategorie.

Nová krev v testech je nepochybně významným oživením, přestože o budoucnosti TENu v testech je v tuto chvíli třeba uvažovat. Přeci jen se jedná o akademickou síť, zatímco testy jsou od počátku postaveny především jako vodítko pro zákazníka; připojení do TENu si ale nekoupíte. Je tedy třeba rozhodnout, zda má jeho další účast smysl. Pokud dojdeme k závěru, že tomu tak je, pokusíme se pravděpodobně získat nějaké povolení k měření oficiální cestou – již jednou jsem podotýkal, že toto měření probíhá bez souhlasu CESNET, z.s.p.o., který je řešitelem tohoto projektu, financovaného z prostředků MŠMT.

BRAND24

Marek Antoš


Související články a odkazy:

* Hned tři přírůstky v testech

* Testy poskytovatelů připojení na Lupě
* Průběžné denní výsledky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).