Hlavní navigace

Testy v září, kdopak září?

21. 10. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Stalo se na Lupě už dobrým zvykem, že komentář souhrnných výsledků za předcházející měsíc přichází s více či méně velkým časovým odstupem. Nejinak je tomu i tentokrát - konečně si tedy posvítíme na to, jak si jednotliví poskytovatelé stáli v září.

Obligatni link na začátek – tady najdete graf. Můžete se na něj vynadívat do libosti a vůbec k tomu nepotřebujete slyšet můj komentář. Ale na druhou stranu ho si ho klidně přečíst můžete.

Vítězem, který výškou svého sloupečku zatlačil ostatní účastníky do nižších pater, se stala i v září společnost InWay. Už jsem mnohokrát vysvětloval, čím je tento rozdíl podlaží způsoben. InWay zkrátka přišla s linkou o poměrně vysoké kapacitě s významným předstihem předtím, než začala naostro připojovat zákazníky. Proto byla linka podstatně prázdnější, než v běžném provozu. Výsledky z posledních zhruba dvou týdnů, které samozřejmě do září nepatří, už naznačují, že InWay srovnává krok s ostatními poskytovateli. Nepochybně to souvisí se získáváním nových zákazníků v rámci současné kampaně InWaye.

Zářící a zářijovou stříbrnou medaili si odnesl Global One, který již od svého vstupu do testů obsazuje pravidelně přední příčky. Opět jsou to však výsledky z posledních týdnů, které naznačují možné změny – Global One přeci jen získal u nás řadu zákazníků z řad poskytovatelů připojení, takže bude možná třeba provést upgrade zahraničních linek (zatím podle mých informací 2×2 Mb/s).

Třetí skončila společnost, kterou v grafu najdete jako Internet CZ, tedy firmu, která již formálně vzato neexistuje – v říjnu byla totiž v obchodním rejstříku oficiálně zaregistrována změna názvu na EUnet Czechia. Není to však jediná novinka u EUnetu – během září a října jsme totiž byli svědky upgradové smršti, kdy během několika týdnů EUnet posílil na bezmála (část je sdílená) 14 Mb/s do zahraničí, z toho 9 Mb/s satelitně, 2 Mb/s nová linka přes Global One a 2×1 Mb/s přes SPT TELECOM. V září se upgrady projevily jen v omezené míře, jsem velmi zvědav, zda to bude v říjnu vidět více.

Až s bramborovou medailí se musel spokojit SPT TELECOM. I současné výsledky naznačují jakousi „únavu“ a upgrade linek by byl načase – podle informací z TELECOMu k němu zřejmě v dohledné době dojde.

Další místa už nejsou tak moc zajímavá, snad s výjimkou vylepšené pozice INECu po nedávném upgradu. Naopak zlepšení ještě není vidět u NetForce, jehož sloupeček zřejmě v říjnovém grafu povyroste, stejně jako u pár dalších.

Nu, listopad pomalu klepe na dveře a s ním se blíží i říjnový graf. Uvidíme, jak to dopadne tentokrát.

BRAND24

Marek Antoš


Starší, související články:

* Takže Lupo, kdo je teda nejlepší?
* Testy v sedmém nebi. Nebo měsíci?
* Jak dopadly testy v červnu
* Výsledky testů za květen

* Testy poskytovatelů
* Průběžné (denní) výsledky testů poskytovatelů

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).