Hlavní navigace

Tipy pro začínající maminky a tatínky

19. 12. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Pokud s vám nedávno narodilo miminko, jistě uvítáte pár tipů, jak si ulehčit a zpříjemnit první měsíce s novým členem rodiny. Elektronických zařízení pro kojence a rodiče je mnoho a některé z nich možná neznají ani ti zkušenější.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Do dětské výbavičky patří hlavně elektronické chůvičky. Některé mají dosah nejen do vedlejšího pokoje, ale i několik stovek metrů. Takže pokud máte obchod v dosahu, můžete nakupovat a zároveň poslouchat, jestli dítko nepláče. Sehnat se dá i chůvička, která přenáší obraz – ta se může hodit těm, kteří chtějí miminko kontrolovat i vizuálně. Chůvička může ušetřit až několik stovek kroků za den a klika od dětského pokoje nebude tak rozvrzaná. Většina chůviček umí i obousměrnou komunikaci, takže k dítěti můžete i na dálku promluvit. Nejsem si jist, zda to spíš miminko nevyděsí, ale jde to (nezkoušel jsem). Elektronická chůvička zvládne zahrát ukolébavku a měřit teplotu v místnosti. Pro klidný spánek celé rodiny se hodí i elektronická podložka, která monitoruje dech dítěte. Když miminko na chvilku přestane dýchat, spustí se houkání, které probere nejenom dítě, ale i vás.

Pokud v noci často vstáváte a „instalujete“ dudlík, pomůže bezpečnostní světlo, které svítí tak akorát, abyste se potmě nepřizabili, když nechcete svítit standardním způsobem. Když už jsme u dudlíků, tak vězte, že některé umějí také měřit teplotu. Teploměry pro měření tělesné teploty jsou kromě toho také ušní nebo čelní (tedy kromě těch, které asi budete znát).

Důležitý je i teploměr pro kontrolu vody ve vaničce. Samozřejmě digitální, a kromě měření teploty vody slouží i jako hračka. Kdo by se dnes spoléhal na babské metody pro zjišťování, zda mimino ve vaničce nezmrzne nebo se neopaří. Babskými metodami myslím ponořování loktů do vody a podobné předpotopní způsoby.

Ohřívač lahvičky připojíte do elektrické sítě a když jste na cestách, můžete využít adaptér do auta. Lahvička v ohřívači vydrží dost dlouho správně teplá i bez zapojení kamkoliv, funguje také jako termoska.

BRAND24

Samostatnou kapitolou jsou hračky ke kočárku, dětské sedačce nebo nad postýlku. Měly by hrát písničky, což miminka uklidňuje. Kdo nechce hračky na baterky, tak může pořídit natahovací (zatáhnete tygrovi za ocas a on zavrčí). Mechanické hračky vyluzují nejrůznější více či méně přirozené zvuky, což ostatně platí i pro hračky elektronické. Zvuky obecně jsou dobré a dětem se většinou líbí. Jedním z vrcholů pro příznivce technologií může být dětská digitální váha. Kdo nevydrží do prohlídky u doktora, může si dítě vážit třeba každou hodinu a jásat nad přibývajícími gramy a deky.

Zajímavé je, že zrovna v oblasti technologických novinek v péči o novorozence nejsou místní prodejci tak moc pozadu jako v jiných oblastech. Hraví rodiče si přijdou na své a kromě zřejmých praktických přínosů nejrůznější chůvičky, dudlíky a teploměry také dobře pobaví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).